Infracțiunea Flagrantă

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Conceptul de infractiune flagranta.
Sectiunea 1. Procedurile speciale de urmarire si de judecare a unor infractiuni.
1.1.Conceptul de ,, proceduri speciale" de urmarire si de judecata. Normele de drept cuprinse in Partea generala a Codului de procedura penala si normele de drept care reglementeaza urmarirea penala, judecata si executarea hotararilor penale cuprinse in Partea speciala a codului sunt prevazute a fi aplicate in toate cauzele penale, fara deosebire de tipul si gravitatea infractiunii savarsite, de varsta, profesia si statutul juridic al celor care le-au savarsit. In conceptia legiuitorului, aceste norme juridice, aplicabile oricaror cauze penale, sub denumirea de procedura de drept comun sau procedura obisnuita, sunt de natura sa asigure cel mai bine aflarea adevarului in fiecare cauza penala si solutionarea acestora potrivit legii. Ca urmare, procedura obisnuita sau de drept comun reprezinta cadrul normal al desfasurarii procesului penal.
Practica legislativa din cele mai multe tari a cunoscut insa si asa-numitele ,,proceduri speciale" de urmarire si de judecata in acele cazuri in care exista factori care sa justifice urgentarea desfasurarii procesului penal, garantii speciale in vederea ocrotirii unor categorii de infractori, solemnitatea corespunzatoare inculpatilor cu functii de raspundere in stat etc. Ca urmare, a aparut practica legiferarii unor proceduri speciale, cu elemente derogatorii de la procedura obisnuita. Asa s-a procedat cu regulile de competenta cu privire la demnitari, la militari, la magistrati; cu regulile privind asistenta juridica obligatorie a celor detinuti sau internati medicali, a celor care nu-si pot face singuri apararea. Cand insa se are in vedere un complex de derogari de la procedura obisnuita, legiutorul procedeaza la reglementarea unor proceduri speciale, inscrise in Partea speciala a Codului de procedura penala sau in legi speciale cuprinzand norme de procedura penala derogatorii de la procedura obisnuita.
Asadar, procedura speciala se poate defini ca fiind un complex de norme de drept procesual penal, care instituie, pentru anumite cauze penale, o desfasurare a procesului penal partial diferita de procedura obisnuita. 
Procedura speciala, cuprinzand norme speciale fata de normele generale ale procedurii obisnuite, are fata de aceasta pozitia normelor speciale fata de normele generale. Astfel, procedura speciala nu se aplica decat in cauzele in care exista o derogare expresa de la procedura obisnuita; procedura speciala se realizeaza si prin normele procedurii obisnuite pentru toate chestiunile pentru care nu se face nicio derogare in reglementarea procedurii speciale. 
Ca urmare a acestor relatii intre procedura obisnuita si procedura speciala, in reglementarea unei astfel de proceduri, legiuitorul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele indatoriri, si anume: sa stabileasca cu precizie cauzele in care se aplica procedura speciala, normele derogatorii fiind de stricta interpretare; sa prevada normele derogatorii de la procedura obisnuita astfel incat sa dea forma unei proceduri speciale si nu numai unor elemente de derogare, si in cele din urma sa precizeze ca acolo unde nu se deroga se aplica normele procedurii obisnuite.
1.2. Criterii de reglementare a procedurilor speciale si de judecata. Un prim criteriu de reglementare a unor proceduri speciale, il constituie anumite stari si calitati ale persoanei trase la raspundere penala. Astfel, starea de minoritate a infractorului impune un mod special de urmarire si de judecata, care sa intareasca protectia sa procesuala, luandu-se in considerare lipsa de maturitate a minorului. Ca urmare, in multe legislatii, judecarea minorilor infractori se realizeaza de catre tribunalele speciale, in compunerea carora intra magistrati cu pregatire adecvata. La fel si calitatea de militar a inculpatului determina, in unele legislatii, o precedura speciala de urmarire si judecata, in fata unor instante speciale. Totodata, si calitatea de magistrat sau de demnitar poate determina o procedura speciala de urmarire si de judecata. In raport de calitatea persoanei urmarite sau judecate, Codul actual de procedura penala a mentinut procedura speciala de urmarire si de judecata a infractorilor minori, iar in urma instituirii raspunderii penale a persoanelor juridice, s-a prevazut si procedura privind tragerea la raspundere penala a personei juridice.
Sectiunea 2. Notiunea de infractiune flagranta.
2.1. Explicatia termenilor ,,flagrant" si ,,infractiune flagranta". Cuvantul ,,flagrant" provine din participiul flagrans, -tis al verbului latin flagro, -are care inseamna ,,a arde". Dictionarul explicativ al limbii romane da urmatoarele explicatii pentru adjectivul flagrant: care sare in ochi; izbitor; evident.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea Flagranta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!