Infracțiunea de omor deosebit de grav

Extras din referat

Capitolul I. Continutul legal si caracterizarea infractiunii de omor deosebit de grav
Omorul deosebit de grav este cuprins in grupul de infractiuni contra persoanei, iar in cadrul acestui grup in subdiviziunea infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii. In Codul penal in vigoare, omorul deosebit de grav este incriminat in art.176 C. pen, care, in alin.1, prevede ca: ,, omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari: a) prin cruzimi; b) asupra a doua sau mai multor persoane; c) de catre o persoana care a mai savarsit un omor; d) pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii; e) asupra unei femei gravide; f) asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora; g) de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora, de pedepseste cu detentiunea pe viata sau cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi"; in alin. 2 al aceluiasi articol se statueaza ca ,, tentativa se pedepseste". 
In noul Cod penal s-a renuntat la impartirea infractiunii de omor calificat si deosebit de grav, pastrandu-se, pe langa omorul in forma tipica, numai o singura categorie, respectiv omorul calificat. Referitor la infractiunea de omor calificat, art. 189 alin. 1 din noul Cod penal prevede ca ,,Omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari: a) cu premeditare; b) din interes material; c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspunderea penala sau de la executarea unei pedepse; d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni; e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau tentativa la infractiunea de omor; f) asupra a doua sau mai multor persoane; g) asupra unei femei gravide; h) prin cruzimi, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi". 
Capitolul II. Conditiile preexistente ale infractiunii
Sectiunea II. 1. 1. Obiectul juridic
Obiectul juridic generic sau de grup este alcatuit dintr-un fascicul de relatii sociale formate in jurul si datorita uneia dintre valorile sociale fundamentale si comune unui grup de incriminari cum sunt: siguranta statului, persoana umana, proprietatea, autoritatea de stat etc . 
Obiectul juridic special priveste atat valoarea sociala particulara ocrotita de o anumita norma de incriminare, cat si relatiile sociale generate de aceasta . 
Sectiunea II. 1. 2. Obiectul material
Prin obiect material se intelege bunul, lucrul sau corpul persoanei asupra careia este indreptata activitatea materiala descrisa in norma si care este pus efectiv in pericol sau vatamat . Obiectul material al infractiunii de omor deosebit de grav este corpul unei persoane in viata, indiferent de varsta, sex, starea sanatatii sau a normalitatii bio-antropologice, intrucat asupra acestuia poarta actiunea de ucidere si se produce urmarea imediata, adica moartea persoanei respective .
Sectiunea II. 1. 3. Subiectii infractiunii
Subiectul activ al infractiunii de omor deosebit de grav este orice persoana fizica care poate fi trasa la raspundere penala si care realizeaza actiunea ucigatoare in imprejurarile prevazute de art. 176 C. pen., cu exceptia imprejurarilor enuntate in art. 176 lit. c si g C. pen., caz in care se cere ca subiectul activ al infractiunii sa posede o anumita calitate, si anume cea de persoana care a mai savarsit un omor sau cea de judecator, procuror, politist, jandarm ori militar, fiind un subiect activ calificat, circumstantiat. 
Coautoratul este definit ca fiind acea forma a participatiei penale in care o fapta prevazuta de legea penala este savarsita in mod nemijlocit de catre doua sau mai multe persoane. Coautoratul la omorul deosebit de grav presupune de asemenea ca intre participanti sa existe o intelegere in vederea savarsirii impreuna a acestei fapte. 
Instigarea poate fi definita ca fiind acea forma a participatiei penale in care o persoana numita instigator determina cu intentie pe o alta persoana, numita instigat, sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala . Se poate vorbi de instigare la omor deosebit de grav atunci cand o persoana determina in mod intentionat pe o alta persoana sa comita fapta de omor deosebit de grav.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea de omor deosebit de grav.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!