Infractiunea de Favorizare a Infractorului

Extras din referat Cum descarc?

Favorizarea infractorului este prevazuta de art. 264 inclus in Titlul al VI-lea din partea speciala a Codului penal, intitulat:
Infractiuni care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege. Norma de incriminare este formulata astfel: Ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei, ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani.
Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru autor.
Favorizarea savarsita de sot sau ruda apropiata nu se pedepseste.
Favorizarea infractorului are ca obiect juridic special relatiile sociale privitoare la infaptuirea justitiei, pentru a caror dezvoltare nestingherita infractorii nu trebuie sa fie ajutati sa se sustraga raportului juridic penal, raportului juridic de executare a pedepsei, raportului in care participa ca subiecti avand drepturi si obligatii, sau sa beneficieze de anumite rezultate ale infractiunii.
Activitatea judiciara care este periclitata este tocmai activitatea organelor competente pe parcursul procesului penal, incepand cu actele de urmarire penala si terminand cu actele de executare.
Fapta are ca obiect material folosul sau produsul material al infractiunii, sau elementele obiective carora, potrivit legii de procedura penala li se poate atribui calitatea de mijloace de proba in procesul penal. Situatia preexistenta in cazul favorizarii infractorului este conturata de o infractiune savarsita de alta persoana decat favorizatorul.
Cel care profita de activitatea favorizatorului este intotdeauna un infractor. In textul art. 264 se precizeaza ca ajutorul este dat "unui infractor". Aceasta inseamna, pe de o parte, ca fapta favorizata poate fi numai o infractiune, adica o fapta pentru care se poate porni actiunea penala, iar, pe de alta parte, ca cel favorizat indeplineste, in momentul savarsirii actelor de favorizare, toate conditiile prevazute de lege pentru a fi considerat ca atare, adica un infractor. Din momentul consumarii infractiunii sau a tentativei incriminate si pana in momentul executarii sanctiunii penale, unul dintre subiectii acestor raporturi juridice, infractorul, poate oricand sa apara ca un beneficiar al favorizarii.
Legiuitorul mentioneaza ajutorul dat unui infractor, fara a circumstantia in vreun fel sfera acestor infractori. Rezulta ca orice infractor poate favoriza, indiferent de natura sau gravitatea faptei penale savarsite si indiferent daca ajutorul s-a dat cu privire la toate actele infractionale sau numai cu privire la unele dintre ele.
Infractorul favorizat poate fi, in conformitate cu dispozitiile act. 144 C. pen., un autor, instigator sau complice la comiterea unei fapte pe care legea o pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa. 
Favorizatorul unei infractiuni, fiind la randul sau un infractor, poate fi si el favorizat.
Legea conditioneaza existenta favorizarii de absenta unei intelegeri stabilite inainte sau in timpul savarsirii infractiunii de referinta, intre favorizator si infractorul favorizat. In cazul existentei intelegeri fapta poate fi calificata ca o complicitate.
Latura obiectiva. Ajutorul dat unui infractor, constituie elementul material al acestei infractiuni, acesta poate consta intr-o actiune sau intr-o inactiune. Spre exemplu, faptuitorul, portar la o intreprindere, nu controleaza intentionat pe cel care scoate bunuri furate din unitate. Aici favorizarea se savarseste prin omisiune sau, faptuitorul ascunde infractorul evadat pentru ca acesta sa nu fie prins (favorizarea se savarseste in acest caz printr-o actiune).
Termenii legii semnifica sprijinirea certa, efectiva a unui infractor. Actele comisive ori omisive prin care ajutorul este dat pot avea consistenta materiala, ori pot fi de ordin moral, in orice caz, insa, ajutorul acordat infractorului trebuie sa fie trebuie sa aiba calitatea de al sprijini pe acesta, de a-i sluji pentru a se sustrage de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei, ori pentru a-i asigura folosul sau produsul infractiunii.
Prima modalitate normativa incriminata consta in ajutorul dat unui infractor pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei. Fapta mai este denumita In acest caz in literatura de specialitate favorizare personala. Ajutorul acordat faptuitorului trebuie sa vizeze urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei, in sensul "ingreunarii" acestora (crearii de dificultati) sau "zadarnicirii" lor (a le face inutile, ineficiente).
Cea dea doua modalitate normativa de savarsire a infractiunii, denumita si "favorizare reala", reprezinta o sprijinire a infractorului pentru ca el sa-si asigure folosul sau produsul infractiunii.
Prin folos al infractiunii se intelege orice profit material sau moral pe care faptuitorul si l-a creat prin fapta penala savarsita, iar prin produs al infractiunii numai ceea ce a rezultat nemijlocit din infractiune (de ex.bunurile confectionate in mod ilicit). Echivalentul moral sau material obtinut de infractor in schimbul "produsului" infractiunii reprezinta un "folos" si nu tot un "produs" al faptei.
Ajutorul se poate da, in cazul favorizarii personale, ori cand in intervalul de timp de la savarsirea infractiunii si pana la executarea pedepsei.
In ceea ce priveste favorizarea reala, ajutorul se poate acorda chiar si dupa executarea pedepsei. In ambele situatii ajutorul poate fi nemijlocit (direct) sau imediat (de exemplu prin intermediul unei terte persoane).
Atunci cand infractorul favorizat este ajutat prin mijloace care constituie prin ele insele infractiuni se vor aplica regulile concursului de infractiuni.
Efectul faptei consta In crearea unei stari de pericol pentru infaptuirea justitiei penale. Acest element al laturii obiective este realizat chiar daca ajutorul dat infractorului, desi avea aptitudinea sa produca un astfel de rezultat, totusi din motive independente de vointa celui care il acorda nu a condus la o reala impiedicare a infaptuirii justitiei in cauza respectiva. Daca ajutorul oferit nu a fost primit de infractor sau nu s-a folosit de el, fapta de favorizare nu exista.
Raportul de cauzalitate rezulta din insasi efectuarea elementului material al faptei.
Latura subiectiva. Fapta este incriminata numai atunci cand se savarseste cu intentie( directa sau indirecta). Ea nu se pedepseste atunci cand se comite din culpa deoarece legiuitorul fixand o anumita finalitate activitatii favorizatorului indica vointa sa de a nu pedepsi fapta de favorizare a infractorului decat atunci cand fapta s-a comis cu intentie. Ajutorul este dat pentru a ingreuna sau a zadarnici justitia penala, ori pentru a asigura infractorului beneficiul infractiunii savarsite. Acest obiectiv, urmarit sau numai acceptat de favorizator prin ajutorul prin care il acorda, exclude posibilitatea savarsirii faptei si din culpa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea de Favorizare a Infractorului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!