Infractiunea Complexa

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Definirea Infractiunii Complexe pag. 4 - 7
Sectiunea I: Conceptul de infractiune complexa in doctrina pag. 4 - 5
Sectiunea a II-a: Implicatii practice ale definirii infrac!tiunii complexe pag. 5 - 6
Sectiunea a lll-a: Unele concluzii privind definirea infractiunii complexe pag. 6 - 7
Capitolul II: Formele Infractiunii Complexe pag. 8 - 10
Sectiunea I: Clasificarea traditionala a formelor infractiunii complexe. pag. 8 - 9
Sectiunea a ll-a: O noua abordare a formelor infractiunii complexe pag. 9 - 10
CAPITOLUL III: STRUCTURA INFRACTIUNII COMPLEXE pag. 11 - 17
Sectiunea I: Obiectul infractiunii compiexe pag. 11 - 12
Sectiunea a II-a: Latura obiectiva a infractiunii complexe pag. 12 - 14
Sectiunea a lll-a: Subiectul infractiunii complexe pag. 14 - 15
Sectiunea a IV-a: Latura subiectiva a infractiunii com!plexe pag. 15 - 17
CAPITOLUL IV: PARTICIPATIA IN CAZUL INFRACTIUNII 
COMPLEXE pag. 18 - 23
Sectiunea I: Aspecte generale pag. 18
Sectiunea a II-a: Coautoratul pag. 18 - 20
Sectiunea a III-a: Instigarea pag. 20 - 21
Sectiunea a II-a: Complicitatea pag. 21 - 23
Sectiunea a V-a: Participatia improprie in cazul infractiunii complexe pag. 23


Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea I: Conceptul de infractiune complexa in doctrina
Desi la prima vedere s-ar parea ca fata de reglementarea expresa inscrisa in art.41 alin.3 din Codul penal punerea in discutie a definirii infractiunii complexe este de prisos, se observa ca problema definirii acestei infractiuni nu a fost pe deplin clarificata nici din punct de vedere legislativ, nici din punct de vedere doctrinar.
Au existat o serie de opinii divergente in definirea infractiunii complexe. Anticipand actuala reglementare, infractiunea complexa a fost definita ca rezultand juridiceste din unirea a doua sau chiar a mai multor infractiuni. Intr-o alta acceptiune s-a considerat ca o infractiune este complexa atunci cand continutul sau obiectiv cuprinde, esential sau accidental, o alta infractiune, fie in mod natural, fie prin vointa legiuitorului. 
Astfel, in conceptia legiuitorului "infractiunea este complexa cand in continutul sau intra, ca element sau ca circumstanta agravanta, o actiune sau o inactiune care constituie prin ea insasi o fapta prevazuta de legea penala."
Am afirmat ca textul cuprinde termeni prea generali. Ne referim la cuvantul "intra", folosit pentru stabilirea modului de formare a infractiunii complexe. Pentru nuantarea ideii exprimate prin termenul "intra" s-au folosit alti trei termeni: contopire, absorbtie, reunire, de multe ori utilizati intr-un mod confuz.
Au existat autori care au folosit in explicatiile date toti trei termenii mentionati, dupa cum au existat si grupe de opinii mai restrictive, care folosesc doi termeni, fie contopire si absorbtie, fie reunire si absorbtie, sau chiar un singur termen, absorbtie, folosit in mod exclusiv, precizandu-se ca infractiunea complexa mai poarta numele de absorbanta, iar infractiunea inclusa de absorbita. In practica instantelor noastre, spre deosebire de doctrina, s-a manifestat totusi o anumita constanta, folosindu-se de cele mai multe ori termenul de "absorbtie", insa in alte situatii s-a mai utilizat si termenul consacrat in textul legal, "intra", precum si o serie de alti termeni mai mult sau mai putin neutri, cum ar fi "se integreaza", "implica", "se include".
Pentru a stabili care dintre acesti termeni este mai judicios folosit in contextul definirii infractiunii complexe trebuie pornit de la formele acestui tip de infractiune. Astfel, pe langa clasificarea traditionala, fara a analiza in detaliu aceasta problema care face obiectul unui alt capitol, consideram ca infractiunea complexa se prezinta sub doua forme: infractiuni complexe tipice si infractiuni complexe atipice. Primele se impart la randul lor in infractiuni complexe tipice simple si infractiuni complexe tipice calificate.
In acest sens, pentru definirea infractiunii complexe tipice simple credem ca este corecta folosirea termenului de "reunire", adica adunarea, strangerea laolalta a doua sau mai multor infractiuni distincte, infractiunea rezultanta fiind deosebita de componentele ei, cum este cazul talhariei care, prin vointa legiuitorului, este rezultatul reunirii furtului cu violenta sau amenintarea.
In ceea ce priveste infractiunea complexa tipica calificata, ar trebui sa se foloseasca termenul de "absorbtie", deoarece exista o infractiune preexistenta incriminata distinct de catre legiuitor si care, prin absorbtia alteia, ca circumstanta agravanta, genereaza o infractiune complexa. Este cazul, de exemplu, a infractiunii de furt prevazuta de art.208 Cod penal, care absorbind infractiunea de distrugere prevazuta de art.217 Cod penal, genereaza infractiunea complexa de furt calificat prevazuta de art.209 lit.i Cod penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea Complexa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!