Infractiunea

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Dispozitii generale . 5 
Trasaturile esentiale si generale ale infractiunii . 6
Formele infractiunii . 11
Participatia penala 13
Pluralitatea de infractiuni . 39
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei . 46
Concluzii . 61
BIBLIOGRAFIE . 63


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Problematica dreptului poate fi abordata sub mai multe aspecte, intrucat dreptul este privit, in primul rand, ca un fenomen sociologic, cu o structura complexa si o fizionomie aparte, ce intruchipeaza, in gradul cel mai inalt posibil viata juridica a unei societati umane, sistemul juridic. Ideea pe care se fundamenteaza intreg edificiul cunoasterii in acest domeniu (drept) este cea de justitie, dreptate, echitate. Ceea ce este specific vietii juridice, particularizandu-1 fata de celelalte componente normative ale vietii sociale este faptul ca suportul ideii de justitie, garantia realizarii ei in fapt, o constituie regula de drept.
De asemenea, prin functia preventiva si educativa pe care o are, norma de drept avertizeaza asupra pericolului la care se expun cei ce o incalca astfel incat, de teama constrangerii, multi dintre oameni isi vor adapta conduita la rigorile legii, eliminand de asemenea, posibilitatea interventiei fortei coercitive. Fundamentul pedepsei fiind apararea societatii impotriva infractiunilor, scopul nu poate fi decat prevenirea comiterii de infractiuni. Fara indoiala, pedeapsa este efectul infractiunii, dar contrar, a ceea ce aparent ar putea rezulta din alaturarea acestor doua notiuni, infractorul nu este pedepsit pentru ca raul sa-si gaseasca o compensatie in suportarea unei suferinte, pentru a ispasi suferinta sau paguba pricinuita, caci o asemenea razbunare legalizata ar fi un act gratuit si inutil, ci pentru ca societatea si valorile ei fundamentale sa-si gaseasca o cat mai adecvata ocrotire.
Fermitatea in aplicarea legii penale presupune aplicarea intocmai, cu consecventa si intransigenta principiala, a prevederilor legale, in spiritul si in scopul in vederea caruia au fost instituite. Dar fermitatea nu se confunda cu duritatea si excesul: o pedeapsa este ferma nu pentru ca este aspra, ci pentru ca, fiind stabilita cu intransigenta principiala, pe baza criteriilor prevazute de lege, reprezinta in cazul concret respectiv tratamentul penal cel mai adecvat necesitatilor de reeducare a faptuitorului si de aparare sociala.
DISPOZITII GENERALE
Stiinta dreptului penal foloseste mai multe acceptiuni ale notiunii de infractiune astfel:
- Infractiunea - fapta a omului prin care se aduce atingere unei anumite valori sociale iar cel care a savarsit o astfel de fapta trebuie sa fie pedepsit. Aceasta fapta devine infractiune numai daca indeplineste conditiile prevazute de norma de incriminare pentru a fi calificata astfel.
- Infractiunea - fapta descrisa de legea penala. Este acceptiunea legiuitorului care interzice, sub sanctiuni specifice, faptele considerate periculoase pentru valorile sociale esentiale ale societatii. In aceasta acceptiune, infractiunea se regaseste in partea speciala a codului penal, in legi penale speciale sau in legi nepenale cu dispozitii penale(neglijenta in serviciu, darea de mita, luarea de mita, omor, furt, etc.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!