Informatii Publice

Extras din referat Cum descarc?

Actualele constrangeri si efecte ale aplicarii concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informatiile de interes public si a Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Oportunitatea unei comparatii a relatiei dintre Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date a aparut in contextul demersurilor Institutului pentru Politici Publice (IPP) pentru cresterea transparentei in activitatea administratiei publice centrale si locale in sensul sprijinirii accesului cetatenilor la informatiile de interes public.
Pornind de la aceste premise, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a considerat ca bunele practici, dar si constrangerile acumulate in anii de aplicare a acestor legi trebuie sa faca obiectul unei dezbateri publice cuprinzatoare, care sa angajeze societatea civila, administratia publica si factori de decizie politica. 
Pe aceste coordonate, dezbaterea publica << Informatii de interes public si/sau date personale protejate? - Actualele constrangeri si efecte ale aplicarii concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informatiile de interes public si a Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date >> a reusit sa reuneasca persoane si institutii a caror expertiza si experienta in domeniul relatiei dintre datele cu caracter personal si informatiile de interes public poate fi considerata relevanta ; Aceasta relatie Legea nr. 544/2001 si Legea nr. 677/2001 s-a realizat pe in urma unei dezbateri bublice cu participarea reprezentantilor Autoritatii Nationale de Supraveghere a Protectiei Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), ca autoritate de reglementare la nivel national cu privire la protectia datelor cu caracter personal si de a reprezentantilor Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), ca autoritate a administratiei publice avand in principal atributii legate de Legea privind liberul acces la informatiile de interes public. Totodata, au participat, din partea administratiei publice centrale, reprezentanti ai ministerelor : Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Apararii Nationale (MApN), Ministerul Justitiei (MJ), Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), precum si Administratia Prezidentiala. La dezbatere, a fost reprezentata si puterea legislativa, prin Serviciul pentru informare publica si relatii cu societatea civila al Camerei Deputatilor, precum si puterea judecatoreasca, prin magistratii din cadru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, societatea civila a fost o prezenta semnificativa, in contextul dezbaterilor desfasurate.
Dezbaterea << Informatii de interes public si/sau date personale protejate? - Actualele constrangeri si efecte ale aplicarii concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informatiile de interes public si a Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date >> a reprezentat, dupa opinia directorului IPP, Violeta Alexandru, un moment al unui proces mult mai larg al analizarii problemelor pe care le ridica Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin concentrarea catre problemele de ordin practic pe care le ridica relatia dintre datele cu caracter personal si informatiile de interes public. 
O cauza a acestor probleme poate fi faptul ca, asa cum s-a desprins si din interventiile reprezentantilor Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date a transpus acquis-ul comunitar, fara a se tine cont in procesul legislativ de compatibilizare a acestei legi cu cea privind liberul acces la informatiile de interes public. 
Ca elemente de statuare a discutiei, o concluzie importanta a fost cea a Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG) conform careia Legea nr. 544/2001 este perfectibila, in sensul imbunatatirii pregatirii functionarilor publici, dar si a sensibilizarii conducerii politice, pentru aplicarea cat mai eficienta a legii. 
Totodata, in cadrul discutiilor, a reiesit ideea ambiguitatii intre cele doua legi obiect al discutiei, ambiguitati care genereaza dificultati la nivelul implementarii si atunci cand se discuta de delimitarea sferei informatiilor de interes public, a informatiilor care privesc datele personale si a informatiilor clasificate. Dan Jurcan, Director General ASG a afirmat in acest sens ca "exista practic trei legi si cred ca a fost o eroare lipsa de comunicare intre institutiile care au promovat aceste legi". In contextul proiectelor de lege aflate in dezbaterea Parlamentului relative la subiectul dezbaterii, pentru a se evita asemenea greseli, punctul de vedere al ASG a fost compatibilizare a legii privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice cu legea accesului la informatii, inclusiv la nivele de termene, inclusiv in ceea ce priveste delimitari terminologice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Informatii Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!