Influenta Dreptului European Asupra Dreptului Intern Roman

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1. Premisele aparitiei Comunitatilor europene 2
2. Ordinea juridica a Comunitatilor Europene 3
3. Caracteristicile dreptului comunitar european 5
3.1. Aplicabilitatea imediata 6
3.2. Aplicabilitatea directa a dreptului comunitar 7
3.2.1. Principiul efectului direct al dreptului comunitar 7
3.2.2. Prioritatea dreptului comunitar 8
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Premisele aparitiei Comunitatilor europene
Uniunea Europeana a zileleor noastre este rezultatul unui proces care a inceput acum mai bine de o jumatate de secol prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si otelului. Inca de la acea vreme, aceste doua industrii furnizau acea forta industriala pentru puterea militara. Ministrul francez de externe, Robert Schuman, afirma la 9mai 1950, in declaratia sa care a lansat proiectul , ca ,,orice razboi intre Franta si Germania" va deveni ,,nu numai de neconceput, ci imposibil din punct de vedere material" .
In vest, initial, constructia europeana a luat forma organizatiilor de cooperare stabilite la sfarsitul anilor 1940, unele dintre acestea datorandu-se initiativelor americane.
In domeniul militar au fost create: Uniunea Europei Occidentale, pe baza Tratatului de la Bruxelles, din 17martie 1948, revizuit prin Acordul de la Paris din 23 octombrie 1954 ( Tratatul constitutiv al acestei organizatii cuprindea o clauza de angajament militar automat in caz de agresiune impotriva unui dintre membrii sai: Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania, Italia si ulterior Spania, Portugalia, Grecia) si NATO alianta politica pe care s-a grefat o integrare militara formata din state europene, Statele Unite ale Americii si Canada .
In materie economica, la 16 aprilie 1948 s-a format Organizatia europeana de cooperare economica (OECE) care permitea statelor europene sa gestioneze in comun, ajutorul american atribuit in cadrul Planului Marshall. In anul 1960, acesta a devenit Organizatia pentru cooperare economica si dezvoltare (OCED).
Consiliul Europei a venit sa completeze, pe plan politic, organizatiile precedente, reunind, pe baza Tratatului de la Londra, din 9 mai 1949 (intrat in vigoare la 3august 1949), statele europene dotate cu un regim democratic pluralist si atasate protectiei drepturilor omului. Loc de dialog politic, Consiliul este, de asemenea, un instrument de armonizare a drepturilor nationale. El favorizeaza apararea unui drept regional european pe baza de conventii. Cea mai marcanta dintre acestea este Conventia europeana a drepturilor omului, semnata la 4 noiembrie 1950 la Roma, intrata in vigoare la 3 septembrie 1953. 
Fata de acest ansamblu, constituit, la origine de statele Europei Occidentale, in Est s-a edificat un bloc, disparut cu peste 15 ani in urma, format din democratiile populare din Europa Centrala si de Est aflate sub dominatia URSS-ului. Astfel, cu ajutorul relatiilor stranse, prelungite, au aparut in materie economica, Consiliul de ajutor economic reciproc (COMECON, ianuarie 1949, dar pusa in mod real in fapt in 1959) si Pactul de la Varsovia (incheiat la 14 mai 1955) in materie militara.
Organizatiilor de cooperare instituite in Vest li se vor adauga la inceputul anilor 1950 organizatii restranse, de tip nou de integrare, Comunitatile europene, care duc la o noua viziune federala . 
2. Ordinea juridica a Comunitatilor Europene
Ordinea juridica, in sens larg, este reprezentata de ansamblul de norme ce guverneaza raporturile in care se gasesc Comunitatile Europene.
In sens restrans, aceasta ordine reprezinta raporturile dintre Comunitatile europene si statele membre, raporturile dintre persoanele fizice si juridice care apartin sau nu statelor membre, raporturile dintre Comunitatile membre si alte organizatii internationale.
Ordinea juridica a Comunitatilor europene este data de doua categorii principale de norme, si anume:
-norme cu valoare de legi fundamentale, constitutionale:
- tratate institutive si modificatoare.
-norme cu valoare de legi ordinare, elaborate de institutii, in existenta si functionarea lor:
- izvoare derivate;
- izvoare complementare.
In literatura de specialitate s-au conturat mai multe criterii de clasificare a normelor juridice comunitare, dar, criteriul cu cea mai larga sustinere este acela al fortei juridice a normelor comunitare. Acest criteriu clasifica normele comunitare astfel :
-izvoare primare de drept comunitar;
-izvoare derivate sau dreptul derivat, secundar comunitar european;
-normele de drept care provin din angajamente externe ale Comunitatilor;
-izvoare complemantare;
-izvoare nescrise.
1.Dreptul primar comunitar european este constituit din cele trei Tratate constitutive ale Comunitatilor, tratate care in mod permanent au fost modificate , completate si adaptate noilor realitati. Toate acestea au condus la aparitia unui numar mare de instrumente conventionale, proprii unei Comunitati sau alteia ori comune celor trei.
2.Dreptul derivat, secundar comunitar european este format din ansamblul actelor unilaterale ale institutiilor. Acesta cuprinde: regulamentul, directiva, decizia, recomandarea si avizul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Dreptului European Asupra Dreptului Intern Roman.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Augustin Fuerea, Drept international privat, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2005;
Augustin Fuerea, Manualul Uniunii Europene, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006;
Ion P. Filipescu, Augustin Fuerea, Drept institutional comunitar european, Editura Actami, Bucuresti, 2000;
John Pinder, Uniunea Europeana: Foarte scurta introducere, traducere de Cristian Iulian Neagoe, Editura Bic All, Bucuresti, 2005.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!