Individualizarea Sanctiunilor de Drept Penal - Suspendarea Executarii Pedepsei Sub Supraveghere

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I :
? CONSIDERATII INTRODUCTIVE pag. 3 
o 1. DREPTUL PENAL RAMURA A DREPTULUI ROMANESC pag. 3 
1.1. REFERINTE.pag. 3
1.2. LOCUL DREPTULUI PENAL IN SISTEMUL DREPTULUI ROMANESC.pag. 4
1.3. DOCTRINE JURIDICE PENALE ASUPRA INDIVIDUALIZARII SANCTIUNILOR DE DREPT-PENAL.pag. 5
o 2. INDIVIDUALIZAREA SANCTIUNILOR DE DREPT PENAL. pag. 6
2.1 ASPECTE INTRODUCTIVE.pag. 6
2.2.NOTIUNEA DE INDIVIDUALIZARE A PEDEPSELOR SI NECESITATEA INDIVIDUALIZARII. pag. 6
CAPITOLUL II : 
? SUSPENDAREA EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE pag. 8 
o 1. NOTIUNE INTRODUCTIVE pag. 8
o 2. CONDITII DE ACORDARE A SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE pag. 9
o 3. TERMENUL DE INCERCARE SI MASURILE DE SUPRAVEGHERE pag.11
o 4. OBLIGATIILE CONDAMNATULUI pag.13
o 5. EFECTELE SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE pag.13
o6. REVOCAREA SI ANULAREA SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE pag.14
6.1. REVOCAREA SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE.pag. 14
6.2. ANULAREA SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE. pag.15
6.3.SUSPENDAREA EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE IN CAZURI SPECIALE.pag. 16
6.4.REABILITAREA IN CAZUL SUSPENDARII EXECUTARII PEDEPSEI SUB SUPRAVEGHERE. pag.16
CAPITOLUL III: 
? JURISPRUDENTA pag.17 o 1.SITUATII DE CAZ pag.17
BIBLIOGRAFIE. pag.20


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I :
CONSIDERATII INTRODUCTIVE
1.DREPTUL PENAL- RAMURA A DREPTULUI ROMANESC
1.1 Referinte
In decursul timpului, dreptul penal a fost definit in moduri diferite, de la o etapa la alta, iar uneori chiar de la un autor la altul, in functie de perioada istorica de dezvoltare a dreptului romanesc si european.
In doctrina juridica de la mijlocul secolului trecut, dreptul penal a fost definit de catre un alt mare specialist in domeniu ca fiind un ,,ansamblu(sistem) de norme juridice prin care de disciplineaza integral reactiunea represiva" .
Mult mai tarziu, un alt autor aprecia ca ,,dreptul penal(legislatia penala), ca ramura a sistemului de drept romanesc este format din totalitatea normelor juridice prin care se prevede in ce conditii o fapta este infractiune, felul acestor infractiuni, sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor, precum si raspunderea penala in scopul apararii ordinei de drept in Romania impotriva unor asemenea fapte .
Un colectiv de autori defineste dreptul penal ca fiind ,,o ramura a sistemului nostru de drept, fiind alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice legiferate de puterea legislativa, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri ce urmeaza a fi aplicate sau luate de catre instantele judecatoresti impotriva persoanelor care au savarsit infractiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept .
De asemenea , ,,in literatura de specialitate dreptul penal, ca ramura a sistemului dreptului romanesc, a fost definit ca fiind ,,acea ramura a dreptului public formata din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin incriminarea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale, in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepsei persoanelor care le savarsesc.
Printre alte definitii destul de recente se arata ca dreptul penal este definit ca un ,,ansamblu de norme juridice de drept public prin care sunt reglementate faptele ce constituie infractiuni, precum si conditiile si consecintele angajarii raspunderii in cazul comiterii acestor fapte" respectiv, ca o ramura a sistemului nostru unitar de drept, alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice adoptate de puterea legiuitoare, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri care pot fi aplicate ori luate de catre instantele de judecata fata de persoanele care au savarsit asemenea fapte, in scopul apararii valorilor fundamentale ale statului de drept.
Conform celor retinute in doctrina arata ca notiunea de drept penal este folosita, avand doua intelesuri, respectiv acela de ramura a sistemului unitar a dreptului romanesc si cel de stiinta a dreptului penal, ca ramura distincta a stiintelor juridice romane. Intre cele doua intelesuri exista o stransa legatura in ideea ca, normele penale existente in vigoare la un anumit moment istoric dat, reflecta, de regula, nivelul de dezvoltare a stiintei dreptului penal.
1.2. Locul dreptului penal in sistemul dreptului romanesc
Caracterul autonom al dreptului penal nu exclude existenta unor legaturi organice cu celelalte ramuri ale sistemului nostru de drept. Atat timp cat dreptul penal reglementeaza relatiile de aparare a valorilor sociale, este firesc sa aiba legaturi si cu celelalte ramuri ale sistemului de drept,care ocrotesc, la randul lor, in forme specifice, valorile societatii noastre .
In literatura de specialitate s-a mai apreciat ca acest caracter autonom al dreptului penal nu exclude insa existenta unor legaturi intime, necesare, organice cu toate celelalte ramuri ale sistemului de drept.
Ca parte a sistemului de drept, dreptului penal ii revine sarcina de a reglementa o parte din relatiile sociale din societate si este firesc ca aceste relatii, care sunt, asa cum se stie, relatii de aparare sociala, sa fie legate organic de celelalte categorii de relatii sociale care constituie obiect de reglementare pentru alte ramuri ale dreptului.
Dreptul penal are cele mai stranse legaturi cu dreptul procesual penal, cele doua ramuri desi distincte ale sistemului nostru de drept neputand practic exista independent. Ideea este sustinuta si justificata de faptul ca dreptul penal n-ar putea realiza apararea principalelor valori sociale daca n-ar exista dreptul procesual penal care sa stabileasca intreaga activitate de urmarire penala, judecata si sanctionare a celor ce savarsesc infractiuni. In acelasi timp, dreptul procesual penal ar fi practic lipsit de obiect fara dreptul penal, deoarece, asa cum s-a subliniat si aratat in doctrina, raporturile de drept procesual penal se nasc si pot exista numai in baza existentei raporturilor juridice de drept penal de conflict.


Fisiere in arhiva (1):

  • Individualizarea Sanctiunilor de Drept Penal - Suspendarea Executarii Pedepsei Sub Supraveghere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!