Individualizarea persoanei fizice prin domiciliu

Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Introducere
Normele juridice reglementeaza statutul legal al omului in calitatea sa de persoana, careia ii apartine orice drept. In viata juridica, oamenii apar in raporturile dintre ei, ca titulari de drepturi si purtatori de obligatii, fie individual, - cand vorbim de persoana fizica, fie organizat - in conditiile legii ca o entitate distincta de persoana fiecaruia dintre constituentii acesteia . Persoana fizica - individul uman considerat in mod singular in calitatea sa de subiect de drept, se bucura de capacitate de exercitiu si de capacitate de folosinta, in conditiile legii. La aprecierea autorului M.B. Cantacuzino, notiunea de ,,personalitate" nu constituie o "creatiune a naturii, ci un concept juridic izvorat ca toate conceptele juridice din experienta vietii sociale, si supus ca atare acelei aprecieri colective, acelei limitari si reglementari care e caracteristica ordinii juridice, adica normelor de drept pozitiv". In viziunea acestuia, fiinta omeneasca nu e o persoana pe terenul dreptului in masura in care puterile sale sunt recunoscute de societate ca susceptibile de a crea o armonie si de a indeplini prin liberul lor avant functiuni sociale. A ,,identifica" persoana fizica inseamna a ,,constata identitatea" acesteia, a individualiza omul in societate, in ansamblul relatiilor sociale la care ia parte. Aceasta problema apare pe tot parcursul vietii omului si nu numai in viata sa juridica, ci si in cea ,,extrajudiciara".
Omul are vocatia de subiect de drept in toate ramurile de drept si, in consecinta, identificarea este necesara si se face in toate aceste ramuri, asa incat, in domeniul dreptului, identificarea este atotcuprinzatoare. Sistemul juridic nu poate admite, in desfasurarea obisnuita a circuitului civil ,,tainuirea identitatii", asa incat ,,anonimatul" constituie aici o exceptie. Desemnarea concreta a titularului dreptului subiectiv ori a subiectului tinut de executarea obligatiei inseamna, in fapt, identificarea sa. Prin identificarea persoanei fizice se intelege individualizarea omului, adica determinarea pozitiei sale, stabilirea identitatii sale, atat in viata privata cat si in cea juridica.
Identificarea persoanei fizice in dreptul civil este individualizarea omului in raporturile juridice civile. Ca atribute ale identificarii persoanei fizice in raporturile civile servesc trei elemente: numele persoanei, domiciliul si starea civila. Din momentul nasterii si pana la deces persoana fizica intra in variate raporturi juridice de diferita natura. 
Cap. II Clasificare/ Caracterele juridice ale notiunii de domiciliu.
Daca ar fi sa incerc o clasificare a domiciliului, acesta ar poate fii clasificat in functie de:
- teritoriu, poate fi domiciliul in tara (Romania) fata de domiciliul in strainatate,
- dupa succesiunea lor,putem vorbi de vechiul domiciliu si domiciliul actual,
- din punct de vedere al sotilor se poate distinge situatia - regula aceea a domiciliului conjugal comun - fata de situatia de exceptie, cea a domiciliilor separate.
Domiciliul fiind un drept personal nepatrimonial are caracterele unui asemenea drept :
- opozabilitate (erga omnes),
- inalienabilitate,
- imprescriptibilitate,
- personalitate,
- universalitate.
Domiciliul poate fi de mai multe feluri:
1. domiciliul de drept comun,
2. domiciliul legal,
3. domiciliul conventional.
Pentru toate aceste tipuri de domiciliu exista cate o definitie, dar mai intai sa definim domiciliul fara sa tinem cont de ele . Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica. Etimologic, cuvantul domiciliu vine de la sintagma latina "domum colere" - casa pe care o locuieste cineva - .
1. Domiciliul de drept comun:
In lipsa unui text legal care sa reglementeze stabilirea domiciliului de drept comun, trebuie sa admitem c de eo quod plerumque fit , persoana fizica iti vede convertit domiciliul legal, pe care l-a avut pana la majorat in domiciliu de drept comun . Totusi art. 24 dispune : ,,Cetatenii romani cu domiciliul in Romania au dreptul sa-si stabileasca sau sa-si schimbe domiciliul ori resedinta in orice localitate din tara, in conditiile legii. Putem defini domiciliul de drept comun ca fiind ,,acel drept al persoanei fizice de a se individualiza, in spatiu prin locuinta sa statornica. O ipoteza speciala de domiciliu de drept comun este cea reglementata de art. 102 din codul familiei, astfel : ,,Autoritatea tutelara poate da incuviintare copilului , la cererea acestuia , dupa implinirea varstei de 14 ani ,,sa-si schimbe felul invataturii ori pregatirii profesionale stabilita de parinti sau sa aiba locuinta pe care o cere desavarsirea invataturii ori pregatirii profesionale. Rezulta, din cele de mai sus, ca in principiu, domiciliul de drept comun are ca titular persoana fizica cu deplina capacitate de exercitiu si prin exceptie, poate avea ca titular si pe minorul de 14 ani .
2. Domiciliul legal: - se intelege acel domiciliu care este stabilit de lege pentru anumite categorii de persoane fizice.
Caracteristicile acestui tip de domiciliu sunt :
- este stabilit de lege,
- are semnificatia unei ocrotiri a unor persoane fizice,
- coincide cu domiciliul de drept comun al persoanei fizice care exercita ocrotirea.
Domiciliul legal se schimba o data cu schimbarea domiciliului de drept comun al persoanei fizice care face ocrotirea. Pentru minor, schimbarea domiciliului mai poate interveni in caz de reincredintare, prin hotarare judecatoreasca. Domiciliul legal, in principiu, se dovedeste prin probarea domiciliului de drept comun al persoanei care asigura ocrotirea celui cu domiciliul legal, potrivit art. 10 alin.4 din Legea nr. 105/1996. Persoanele fizice care au domiciliul legal sunt prevazute in art. 14 si 15 din decretul 31/1954 si art. 2,3,4 si 5 din Legea 105/1996 .


Fisiere in arhiva (1):

 • Individualizarea persoanei fizice prin domiciliu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Manual de stare civila si evidenta persoanelor, editura Alpha Mdn, Buzau 2011, Adrian-Relu Tanase,
2. Drept civil roman, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2001- Gheorghe Beleiu,
3. Drept civil, Editura Allback, Bucuresti 1999 - Gabriel Boroi, 
4. Drept civil, partea generala, editura Hamangiu 2010 - Gabriel Boroi,
5. Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Editura Hamangiu, Bucuresti 2012- Mona Maria Pivniceru,
6. Drept civil. Persoanele, in reglementarea noului Cod civil - O. Ungureanu, C. Munteanu,
7. Drept civil. Partea generala. Persoanele, Editura Hamangiu, Bucuresti 2012 - T. Prescure, R. Matefi,
8. O.U.G. nr. 92/1997-privind stimularea investitiilor directe,
9. Legea nr. 16/1994- legea arendarii,
10. Legea nr. 36/1995- legea notarilor publici si a activitatii notariale,
11. O.U.G. nr. 97/2005- privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani,
12. Codul Civil Sectiunea a 2 a - Domiciliul si resedinta,
Reglementarea anterioara:
1. Decretul nr. 31/1954 (art. 13-15) ,
2. Codul familiei (art. 11,100,102,122 ),
3. Legea nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate,
4. H.G. 111,112/1997.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!