Indici Orientativi si Aspecte Practice Vizand Amprenta Psihocomportamentala a Criminalilor in Serie

Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici ale criminalului in serie
Pentru a intelege aceasta frecventa a criminalilor in serie trebuie sa observam cateva caracteristici, avand in vedere ca ucigasul in serie are cateva trasaturi aparte, din care vor fi descrise doar principalele sase:
1. Crimele se repeta("in serie"), petrecandu-se cu frecventa mai mare sau mai mica, adeseori crescand ca numar, dupa o perioada de timp ce poate insemna chiar ani de zile; ele continua pana cand asasinul este prins, sau pana cand moare sau, la randul sau, este ucis.
Definitia de mai sus reprezinta tiparul fundamental al asasinului in serie. Este evident ca nu exista vreun numar predeterminat de victime de la care asasinul devine criminal in "serie" si nici vreo frecventa stabilita a acestei activitati macabre careia i se aplica termenul de mai sus. Spre exemplificare, am putea da cazul sud-africanului Ronald Cooper care, desi a ucis o singura data inainte de a fi arestat , a dezvaluit in jurnalul sau un program extensiv si planificat cu grija de ucidere a copiilor.
Aceasta predispozitie este deseori recunoscuta chiar de ucigas. Multi dintre ei, dupa ce au fost arestati, au marturisit ca ar fi continuat sa ucida daca ar fi fost lasati in libertate. William Banin, "ucigasul de pe autostrada" din California, I-a declarat unui ziarist, dupa proces: "NU mi-a pierit pofta de a ucide. Nu ma pot stapani sa n-o fac." Pentru cei mai multi criminali in serie, actul crimei, dublat adeseori de abuz sexual si mutilare, constituie un motiv in sine. In plus, la fel ca in cazul stimularii prin alcool sau droguri, "doza" e din ce in ce mai mare. Asa cum un drogat nu se va vindeca niciodata de patima lui daca va avea acces liber la stimulent, tot asa si asasinul va continua in serie indeletnicirea sa oribila pana ce, fie va muri, fie va fi omorat, sau pana cand va fi prins si inlaturat din societatea pe care o afecteaza.
2. La fel ca in cazul omuciderilor "normale", crimele tind sa se petreaca in relatie de unu-la-unu.
Forma cea mai comuna de omucidere este incidentul singular, prin care o persoana e omorata de o alta persoana. Conventional, criminologia clasifica acest gen de omoruri in doua categorii: 
1. "crima pasionala", comisa intr-un moment de furie intensa sau de frustrare;
2. crima infaptuita "cu sange rece", care se distinge printr-o premeditare atenta, motivata adeseori de speranta unui castig personal.
O data atins obiectivul propus (eliminarea sotului necredincios, de exemplu, sau a detinatorului unui obiect ravnit), nu exista nici un motiv de a mai presupune ca asasinul va ucide din nou. Dintr-un studiu bazat pe statistica crimelor, se poate vedea ca, in anul 1989, in Anglia si Tara Galilor, o mare parte a omuciderilor au fost comise de persoane care se cunosteau cu victima. 
Exista si circumstante accidentale, in care un criminal in serie a ucis mai mult de o persoana intr-un incident, adesea fiind vorba de membri ai aceleiasi familii, ca si de o infractiune complementara, cum ar fi hotia. Insa cel mai raspandit scenariu pentru crima in serie, ca si pentru omorul accidental, este cel pe cont propriu si cu o singura victima. In mare masura, motivele unui asemenea scenariu sunt evidente. In mod clar, e mai "sigur" sa lucrezi singur, in sensul ca numai ucigasul stie despre crima, si trebuie sa ucizi o singura victima, pentru ca acest fapt reduce posibilitatea ca autorul crimei sa primeasca o riposta dura sau ca victima sa scape. Mai mult, caracterul individualist al criminalului in serie face imposibila situatia in care el sa fie capabil sau dornic de a-si impartasi nevoile si placerile altcuiva. Aceasta concluzie reiese, in conformitate cu statisticile, din faptul ca el duce o viata paralela sub chipul unui salariat demn de incredere, onorabil cap de familie si bun vecin. 
Cu toate acestea surprinde frecventa cuplurilor, partenerilor si grupurilor criminale desi in acest caz indivizii din care se compune perechea depind unul de altul. Si totusi, cerintele de securitate, pe care ucigasul singuratic le simte ca fiind esentiale, sunt satisfacute.
Cuplurile ucigase 
Sensul obisnuit se refera la o pereche barbat-femeie, aproape intotdeauna implicati intr-o relatie sexuala, in care barbatul e, in general partea dominanta. Se observa un fenomen interesant, si anume ca, in vreme ce ambii parteneri au, ca indivizi, inclinatii degenerate, "personalitatea lor combinata" se dovedeste mortala doar atunci cand sunt impreuna. Pentru acest fenomen, francezii au nascocit expresia "folie a deux"("iluzie impartasita de doua persoane legate emotional"), iar psihologia -termenul Gestalt, conform caruia "intregul organizat e mai puternic decat suma partilor lui".
Printre cele mai cunoscute cupluri ucigase se numara englezii Ian Bradly si Myra Hindley si australienii David si Catherine Birnei.
Partenerii
Notiunea cuprinde cuplurile care nu se bazeaza pe relatii sexuale. De obicei, dupa arestare "partenerii" se acuza reciproc. Exemple sunt William Burke si William Hare, scotienii care cioparteau cadavrele.
Grupurile ucigase
In orice discutie pe tema grupurilor ucigase, se mentioneaza numele lui Charlie Manson, desi "familia" lui Manson nu e nicidecum un fenomen izolat. Cu toate ca nu exista un model general, asa cum s-ar putea descoperi printre cuplurile si partenerii criminali, grupurile s-au dovedit instrumente foarte eficiente ale crimelor multiple, persoanele componente fiind unite, in cele mai multe cazuri, de un ideal comun creat de propriile lor inchipuiri. De fapt , adeseori, grupurilor ucigase li se poate aplica foarte bine acelasi principiu de folie a deux. Indivizii in sine pot fi incapabili de a comite o crima , dar, adunati sub aripa unui grup cu o cauza comuna si un lider, pot fi cuprinsi de un val de "nebunie" colectiva.
3. Nu exista--sau e foarte redusa--o conexiune intre ucigasi si victima, persoanele implicate avand foarte rar relatii directe de rudenie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indici Orientativi si Aspecte Practice Vizand Amprenta Psihocomportamentala a Criminalilor in Serie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!