Incompatibilitățile în funcție a magistraților

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de magistrat si de magistratura
Derivand din termenul latinesc magistratus, conceptul a determinat in timp persoana investita cu autoritate publica jurisdictionala.
Conform art. 1 din Statutul judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004),magistratura este activitatea desfasurata de judecatori in scopul infaptuirii justitiei si de procurori in scopul apararii intereselor generale ale societatii, a ordinii de drept si a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Termenul de magistrat a fost utilizat de toate legile de organizare judiciara, incepand cu cea din 1865 si terminand cu fosta lege de organizare judecatoreasca (Legeanr. 92/1992).
Dupa ce in forma initiala a Legii de organizare judiciara nr. 304/2004 regasim termenul de magistrat, prin modificarea adusa de Legea nr. 247/2005, termenul nu se mai regaseste ca atare in lege, fiind inlocuit de sintagma judecator/procuror. In schimb activitatea acestora este in continuare desemnata prin termenul de magistratura.
De lege lata, conceptul de magistrat are o sfera mai larga, desemnand atat pe judecator cat si pe procuror. De altfel, vorbim in desemnarea celor doua categorii, de corpul magistratilor.
In doctrina au fost propuse o serie de principii ale constituirii corpului
magistratilor:
- unitatea corpului magistratilor, in sensul ca lor li se aplica reguli unitare de numire, promovare, sanctionare etc. indiferent de functie si de locul ocupat in ierarhia profesionala;
- ierarhia functiilor se stabileste in raport de gradul profesional sau nivelul
instantei sau parchetului.
Categorii de magistrati
Judecatorii
Judecatorul este persoana cu studii juridice superioare care, in conditiile prevazute de lege, este investita in functie de catre stat prin reprezentantii sai constitutionali, cu drepturi si obligatii specifice derivand direct din Constitutie si din lege si care au dreptul si responsabilitatea aplicarii legii in cadrul sistemului instantelor judecatoresti.
Procurorii
Procurorul este persoana fizica absolventa de studii juridice superioare investita infunctie in conditiile specifice prevazute de lege, de catre stat prin reprezentantii sai legali , independenta , impartiala si stabila care are dreptul si responsabilitatea sa asigure si sa supravegheze aplicarea legii in cadrul organizat al parchetelor de pe langa instantele judecatoresti.
Constitutia consacra o sectiune separata Ministerului Public, in capitolul care reglementeaza Autoritatea judecatoreasca.
In privinta naturii juridice a institutiei procurorului, el este considerat magistrat de legea in vigoare, cu drepturi si obligatii identice cu cele ale judecatorului.
Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al
impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.
Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori, constituiti in parchete.
Judecatorii si procurorii militari
Dupa ce Legea nr. 54/1993 privind organizarea instantelor si parchetelor militare a fost abrogata prin Legea nr. 247/2005 si Legea statutului magistratilor reconfigureaza categoria magistratilor militari. De fapt, statutul contine doar dispozitii referitoare la numire, salarizare, pensie, transfer etc.
In schimb, legea de organizare judiciara consacra un capitol distinct instantelor militare.
Auditorii de justitie
Conform art. 16 din Legea de organizare, cursantii Institutului National al Magistraturii au calitatea de auditor de justitie.
In perioada cursurilor, auditorii de justitie efectueaza stagii de practica la instante si parchete, asista la activitatea de judecata si de urmarire penala. Ei beneficiazade o bursa cu cuantumul unei indemnizatii lunare corespunzatoare junctiei de judecator sau procuror stagiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incompatibilitatile in Functie a Magistratilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!