Incluziunea sociala și lupta împotriva sărăciei în contextul dreptului social european

Extras din referat Cum descarc?

Saracia nu este un fenomen care se limiteaza doar la tarile in curs de dezvoltare, ci este o realitate cu care se confrunta si societatea europeana. Este o problema complexa, care ii impiedica pe multi oameni sa duca o viata normala. Acest flagel social se explica prin diverse cauze: nivel de educatie scazut, dependenta de droguri sau o copilarie marcata de un acces limitat la resurse culturale, sociale si materiale.
In UE, o persoana este considerata saraca daca venitul sau este sub 60% din salariul mediu pe economie. Aproximativ 80 de milioane de cetateni europeni (peste 15% din populatia UE) traiesc la limita sau sub limita saraciei. Un european din zece traieste intr-o familie de someri si pentru 8% din cetatenii UE a avea un loc de munca nu este de ajuns pentru a iesi din saracie. 
Daca sa cercetam evolutia pe care a trecut Uniunea Europeana pentru lupta impotriva saraciei putem intelege ca ea intotdeanu este in cautare a noilor modalitati care ar minimiza somajul si saracia. Si daca sa vorbim depre ani si anume intre 1975 si 1994, Comunitatea Economica Europeana a desfasurat o serie de proiecte-pilot si programe ce urmareau combaterea saraciei si excluziunii. Cu toate acestea, actiunile comunitare in acest domeniu erau contestate permanent din cauza lipsei unui temei juridic.
Situatia s-a schimbat odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam in 1999, care a consacrat eradicarea excluziunii sociale ca obiectiv al politicii sociale comunitare. Asa cum prevede articolul 160 din Tratatului de la Amsterdam, in anii 2000 s-a infiintat un comitet de protectie sociala, pentru a promova cooperarea intre statele membre si cu Comisia.
Strategia de la Lisabona lansata in anii 2000, a creat un mecanism de monitorizare si coordonare care consta in stabilirea de obiective, masurarea saraciei pe baza unui set de indicatori si de criterii de referinta, orientari pentru statele membre si planuri de actiune nationale de combatere a saraciei. Metoda deschisa de coordonare a fost aplicat in paralel si in alte sectoare ale protectiei sociale.
In 2005, Comisia a propus rationalizarea proceselor in curs, intr-un nou cadru pentru Metoda deschisa de coordonare aplicata politicilor de protectie sociala si de incluziune (,,MDC sociala"). Obiectivele esentiale ale metodei deschise de coordonare sociale includ: coeziunea sociala, egalitatea intre barbati si femei si egalitatea de sanse pentru toti prin sisteme de protectie sociala eficiente; interactiunea efectiva si reciproca intre obiectivele de la Lisabona privind cresterea, locurile de munca si coeziunea sociala; buna guvernare; implicarea partilor interesate.
Metoda deschisa de coordonare pentru protectie sociala si incluziune sociala -  instituita de Consiliul de la Lisabona -  a reprezentat un instrument important pentru a oferi orientare si asistenta comunitara statelor membre, in eforturile lor pentru atingerea unei mai mari coeziuni sociale in Europa. Eficacitatea sa depinde totusi, in mod vital, de participarea publicului si de angajamentul tuturor partilor implicate. 
Prin Recomandarea privind incluziunea activa a persoanelor excluse de pe piata muncii din octombrie 2008, Comisia a actualizat Recomandarea 92/441/CEE a Consiliului si a declarat ca ,,statele membre ar trebui sa conceapa si sa puna in aplicare o strategie globala integrata pentru includerea activa a persoanelor excluse de pe piata muncii, combinand ajutorul corespunzator pentru venit, piete ale fortei de munca incluzive si accesul la servicii de calitate".
Una dintre inovatiile majore ale Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, adoptata in 2010, a fost stabilirea unei noi tinte comune in combaterea saraciei si a excluziunii sociale: reducerea cu 25% a numarului de europeni care traiesc sub pragul national de saracie si scoaterea din saracie a peste 20 de milioane de oameni. 
Pentru realizarea acestui obiectiv, Comisia a lansat in decembrie 2010 Platforma europeana impotriva saraciei si excluziunii sociale, impreuna cu o lista de initiative-cheie care sa fie realizate, precum o evaluare a strategiilor de incluziune activa la nivel national si o Carte alba privind pensiile. Incepand cu 2011, s-a organizat o Conventie anuala a platformei, care a reunit responsabili politici, actori majori si persoane care au cunoscut precaritatea.
Confruntata cu un numar din ce in ce mai mare de persoane expuse riscului de saracie ca urmare a crizei, Comisa a adoptat in 2013 alte doua initiative.
In comunicarea sa din februarie 2013, intitulata ,,Catre investitii sociale pentru crestere economica si coeziune - Pachetul privind investitiile sociale", Comisia solicita insistent statelor membre sa acorde prioritate investitiilor sociale in oameni si sa investeasca in copii pentru a rupe cercul vicios al inegalitatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incluziunea sociala si lupta impotriva saraciei in contextul dreptului social european.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Strutzescu Paul. Societatea civila -  promotor important al Cartei Sociale Europene // Carta Sociala Europeana Revizuita in aplicare. -  Chisinau, 2001. -  P. 9-12 
2. Stroie S. Politici de suport pentru someri // Politici sociale in Romania. Coord. Zamfir C. -  Bucuresti, 1999. -  P. 417-419
3. Monitorul ocuparii fortei de munca in Europa. -  Bucuresti: Expert, 1996
4. Raport. Program de monitorizare si promovare a drepturilor social-economice "Cunoaste-ti drepturile". -  Chisinau: LADOM, 2000


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!