Inchiderea procedurii insolventei

Extras din referat Cum descarc?

1. Necesitatea reglementarii procedurilor de preventie a insolventei
In alte legislatii europene, masurile de preventie au fost reglementate timpuriu, fiind lasate fie la initiativa creditorilor, fie la initiativa debitorilor. Insuficienta fondurilor necesare achitarii creantelor si supra-indatorarile pozitioneaza intreprinderea intr-o stare de dificultate, amplificandu-i vulnerabilitatea din cauza dependentei fata de bancile refinantatoare, a presiunii creditorilor si, chiar a salariatilor. De multe ori, persoanele care exercita presiuni asupra intreprinderii nu urmaresc un demers care ar putea fi favorabil intreprinderii, ci au politici proprii .
Procedurile de preventie nu sunt intotdeauna cea mai buna solutie. Evident, este de dorit un traseu care sa inceapa cu o faza de avertizare asupra pericolului de a intra intr-o stare de dificultate financiara, care sa continue, in cazul in care situatia nu s-a redresat, cu apelarea la masurile de preventie a insolventei si la cele de redresare extrajudiciara, ultima etapa fiind cea a procedurilor de insolventa. Totusi, apelul la aceste masuri in situatia in care intreprinderea nu mai poate fi salvata poate avea consecinte mai grave decat in situatia apelarii initiale la procedura insolventei . 
Dificultatea financiara are o semnificatie diferita fata de starea de insolventa, care reprezinta, potrivit art. 5 alin. (1) pct. 29 din Legea nr. 85/2014, ,,acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile (...), insolventa presupunand incetarea platilor din cauza insuficientei lichiditatilor, cele doua proceduri preventive, mandatul ad-hoc si concordatul preventiv, avand ca premise anumite disfunctionalitati in activitatea economica a debitorului, dar nu incapacitatea sa de plata a datoriilor ajunse la scadenta. In cazul in care debitorul se afla in incetare de plati, nu mai poate apela la niciuna dintre procedurile preventive, nemaiavand rost de vreme ce patrimoniul sau se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile si, mai mult decat atat, fiind obligat de prevederile Codului insolventei sa se adreseze tribunalului cu o cerere, in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolventa. Daca la expirarea termenului debitorul, cu buna-credinta, este angrenat in negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, acesta are obligatia de a adresa tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor acestei legi, in termen de 5 zile de la esuarea negocierilor, iar daca in cursul negocierilor derulate in cadrul unei proceduri preventive debitorul ajunge in stare de insolventa, insa exista presupunerea rezonabila, bazata pe indicii temeinice, ca rezultatele negocierilor ar putea fi valorificat in termen scurt prin incheierea unui acord extrajudiciar, debitorul trebuie sa introduca cererea de deschidere a procedurii in termenul si conditiile prevazute la alin. (2) al art. 66, in caz contrar debitorul trebuind sa introduca cererea de deschidere a procedurii insolventei in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolventa .
2. Situatii in care se inchide procedura
Inchiderea procedurii insolventei este o masura dispusa in solutionarea unei cereri introduse in conditiile Legii nr. 85/2006 , in orice stadiu al procedurii prevazute de acesta lege, daca se constanta ca nu exista bunuri in averea debitorului sau ca acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative si niciun creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare.
Judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de incheiere a procedurii, prin care se dispune si radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat (art. 131 din Legea nr. 85/2006). In cazul in care a fost deschisa o procedura de reorganizare prin continuarea activitatii sau lichidare pe baza de plan, judecatorul-sindic dispune, prin sentinta, inchiderea acestei proceduri, daca toate obligatiile de plata asumate in planul confirmat au fost indeplinite.
Daca a fost deschisa o procedura de faliment, aceasta va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final, cand toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite si cand fondurile nereclamate au fost depuse la banca, in urma unei cereri a lichidatorului, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta, inchizand procedura, iar in cazul persoanelor juridice va dispune si radierea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inchiderea procedurii insolventei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!