Incheierea Contractului Individual de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

LISTA DE ABREVIERI 5
Introducere 6
Capitolul I.Contractul individual de munca 7
1.1. Definitie, trasaturi caracteristice ale contractului individual de munca 7
1.2. Durata, forma si inregistrarea contractului individual de munca 14
Capitolul II.Conditiile incheierii contractului individual de munca 23
2.1. Conditii generale privind incheierea contractului individual de munca 23
2.1.1. Capacitatea de a incheia contractul individual de munca 24
2.1.2. Consimtamantul 39
2.1.3. Obiectul contractului individual de munca 44
2.1.4. Cauza contractului individual de munca 46
2.2. Conditii speciale privind incheierea contractului individual de munca 47
2.2.1. Obligatia de a informa 47
2.2.2. Examenul medical 49
2.2.3. Repartizarea in munca 52
2.2.4. Avizul, autorizarea si atestarea 54
2.2.5. Actul de alegere sau numire in functie 56
2.2.6. Conditii de studii 56
2.2.7. Conditii de vechime in munca si in specialitate 59
2.2.8. Verificarea aptitudinilor si pregatirii profesionale 62
2.2.9. Perioada de proba 64
Capitolul III. Situatii speciale privind incheierea contractului individual de munca 66
3.1. Incadrarea in munca a strainilor 66
3.2. Incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant 72
3.3. Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap 74
Capitolul IV. Acte necesare la incheierea contractului individual de munca 76
Capitolul V. Nulitatea contractului individual de munca 83
Concluzii 89
Bibliografie 91


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Contractul individual de munca este definit in legislatia romana in cuprinsul art. 10 din Codul muncii, ca fiind : ,, un contract in temeiul caruia o persoana fizica , denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumita salariu."
Insa pentru a incheia un contract de munca valabil este necesar a fi indeplinite anumite conditii, care pot fi generale, adica comune si altor tipuri de contracte (capacitatea , consimtamantul, obiectul si cauza), precum si indeplinirea unor conditii specifice, care caracterizeaza contractul individual de munca (de exemplu : obligatia de a informa, examenul medical, avizul, autorizatia, etc..). 
Dreptul muncii reglementeaza incheierea unor contracte de munca ce prezinta situatii speciale in materie, cerandu-se a fi indeplinite anumite conditii speciale la incheierea lor ,de pilda pentru ca un cetatean strain sa poata fi incadrat in baza unui contract individual de munca in Romania trebuie sa detina autorizatia de munca pe teritoriul tarii. 
Dupa ce s-a incheiat etapa negocierilor intre angajator si cel care doreste a se incadra in munca, sau ulterior castigarii concursului pentru ocuparea unui post, viitorul angajat trebuie sa intocmeasca dosarul cu actele necesare in vederea incheierii propriu-zise a contractului individual de munca. Practic dupa acest moment are loc incheierea contractului individual de munca intre angajator si salariat. 
Consecinta incheierii contractului individual de munca fara indeplinirea conditiilor cuprinse in dispozitiile legale, consta in nulitatea acestui contract, ca o sanctiune a incalcarii dispozitiilor legale sau scopului acestor dispozitii. 
Capitolul I.
Contractul individual de munca
1.1. Definitie, trasaturi caracteristice ale contractului individual de munca
Contractul este definit in cuprinsul art. 942 al Codului civil ca fiind ,, acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic."
Contractul definit prin prisma dreptului civil inseamna ,, intelegerea incheiata intre doua sau mai multe persoane in vederea producerii unor efecte juridice. Notiunea de contract este comuna atat dreptului muncii cat si altor ramuri de drept cum ar fi : dreptul civil care reglementeaza in paleta larga de notiuni si incheierea contractelor civile (de exemplu : contractul de vanzare - cumparare, de inchiriere , de intretinere, de prestare servicii etc.).
Dar specifica dreptului muncii aste categoria contractelor de munca adica contractul colectiv de munca si contractul individual de munca.
Potrivit normelor legale in vigoare prin contractul colectiv de munca se intelege ,, conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca , salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Contractul individual de munca este ,,acordul incheiat in scris intre o persoana fizica, in calitate de salariat, si o persoana fizica sau o persoana juridica in calitate de angajator, prin care salariatul isi asuma obligatia de a presta in timp o munca pentru si sub autoritatea angajatorului iar acesta, la randul sau, isi asuma obligatia de a-i plati o remuneratie pentru o munca prestata, denumita salariu si de a-i asigura conditii adecvate de munca." 
Initial notiunea de contract individual de munca a fost reglementata in articolul 1470 pct. 1 din Codul civil alaturi de contractul de antrepriza si cel de transport, ca una din felurile de locatiune a lucrarilor si anume ,, aceea prin care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul altora"


Fisiere in arhiva (1):

  • Incheierea Contractului Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!