Încetarea de Drept a Contractului Individual de Muncă

Extras din referat

Incetarea contractului de munca - institutie fundamentala a dreptului de munca
Contractul este definit ca fiind acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau stinge intre dansii raporturi juridice .
Prin incheierea contractului de munca, persoana fizica isi exercita dreptul la munca consacrat in art. 41 al. 1 din Constitutia Romaniei, republicata. Dreptul la munca si la protectia sociala este considerat un drept social-economic de traditie . 
In actualul context legislativ, distinctia dintre drepturi si libertati nu se mai impune deoarece amandoua au aceeasi natura juridica si ambele sunt drepturi subiective.
Comparativ cu alte drepturi, dreptul la munca nu a fost prevazut in Constitutia Romaniei din 1991 prin continutul sau, ceea ce poate duce la concluzia ca acesta este de fapt o libertate. Cu toate acestea, dreptul la munca ,,evoca ideea existentei si a unor obligatii corelative libertatii persoanei". Autorul I. Muraru considera ca nu exista deosebiri de natura juridica intre drept si libertate, deoarece libertatile trebuind protejate ele au evoluat spre conceptul de drept, identificandu-se in continut cu drepturile. 
Principiile fundamentale ale regimului legal al incetarii contractului individual de munca rezida in libertatea muncii, stabilitatea in munca si in caracterul imperativ al reglementarilor in materie. 
Legislatia in vigoare garanteaza principiul libertatii muncii. Articolul 41 al. 1 din Constitutia Romaniei, republicata, prevede ca dreptul la munca nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
Codul muncii, in dispozitiile art. 3 al. (2) si (3), impune la nivel de principiu: ,,Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau a activitatii pe care urmeaza sa o presteze. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca pe toata durata vietii durata vietii sale intr-un anumit loc de munca sau intr-o anumita profesie, oricare ar fi aceasta". Incalcarea acestor percepte este echivalenta cu incalcarea unei norme de ordine publica si se sanctioneaza cu nulitatea absoluta. Principiul libertatii muncii este aprofundat de legiuitor prin statuarea imperativa ca ,,munca fortata este interzisa". Munca fortata este orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare sau pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Principiul libertatii muncii apare ca un principiu complex care garanteaza nu numai libertatea de a incheia un contract individual de munca si de a negocia cu privire la continutul acestuia, dar si dreptul salariatului de a pune capat raportului juridic de munca.
Pe de alta parte, libertatea muncii nu trebuie sa fie interpretata ca un principiu absolut. Legiuitorul este dator sa tina seama atat de drepturile si interesele salariatilor, cat si de cele ale angajatorilor, in contextul in care regulile si mecanismele economiei de piata produc inevitabil efecte si asupra raporturilor juridice de munca. In consecinta, reglementarea incetarii contractului individual de munca nu vine in contradictie cu principiul libertatii muncii.
Spre deosebire de contractele civile, contractul de munca contine un element de stabilitate, care se regaseste in caracterul continuu al prestatiilor, ceea ce reprezinta sursa sigura a existentei angajatului. 
In cadrul garantiilor juridice, care asigura infaptuirea dreptului la munca si stabilitatea in munca, se inscriu si dispozitiile legale ce reglementeaza incetarea contractului de munca. Prin numeroase norme sunt reglementate modurile, motivele, conditiile, procedura si efectele incetarii contractului de munca, controlul respectarii acestor dispozitii legale si raspunderea in cazul incalcarii lor. In acelasi timp, aceasta reglementare contribuie la o mai mare stabilitate a personalului, la diminuarea fluctuatiei nejustificate de personal, precum si la apararea intereselor salariatilor.
Incetarea contractului de munca poate avea loc numai in cazurile si conditiile prevazute de lege. In legislatia noastra a muncii, termenul de ,,incetare" a contractului de munca este folosit impreuna cu acela de ,,desfacere" a contractului de munca si de ,,denuntare" (demisie), fara a exista insa o identitate deplina intre acesti trei termeni .


Fisiere in arhiva (1):

  • Incetarea de Drept a Contractului Individual de Munca.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!