Incetarea Casatoriei

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. Incetarea casatoriei 3
1. Aspecte generale privind incetarea casatoriei 3
2. Efectele incetarii casatoriei 3
CAPITOLUL II. Cazuri de incetare a casatoriei 4
1. Moartea unuia dintre soti 4
2. Declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti 6
3. Recasatorirea sotului celui ce fusese declarat mort 7
CAPITOLUL III. Impartirea bunurilor comune si analiza incetarii casatoriei 8
1. Impartirea bunurilor comune la incetarea sau desfiintarea casatoriei 8
2. Analiza incetarii casatoriei 9
BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. Incetarea casatoriei 
1. Aspecte generale privind incetarea casatoriei
Potrivit art.37, alin.1 Codul Familiei casatoria inceteaza prin moartea unuia dintre soti sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti.
Casatoria poate inceta si prin moartea ambilor soti. Incetarea casatoriei pune capat casatoriei, insa din motive obiective, neimputabile vreunuia dintre soti, la fel ca si in cazul casatoriei putative, in care ambii soti sunt de buna - credinta.
Unanim se sustine in doctrina ca incetarea casatoriei intervine exclusiv din motive naturale si obiective, neimputabile sotilor. In ceea ce ne priveste, nu suntem atat de categorici, deoarece moartea, care este cauza incetarii casatoriei, poate fi naturala sau violenta. In ipoteza mortii mortii violente, in functie de imprejurari, aceasta poate fi imputabila chiar sotului suprivietuitor sau, dupa caz, sotului decedat.
La fel ca si in cazul nulitatii, cauza incetarii este ulterioara momentului incheierii casatoriei, motiv pentru care aceasta produce efecte numai pentru viitor. 
2. Efectele incetarii casatoriei
Incetarea casatoriei se produce de drept si are efecte doar pentru viitor. Acestea sunt urmatoarele :
a) Sotul supravietuitor care, in timpul casatoriei a purtat numele sotului decedat, poate sa poarte acest nume si dupa incetarea casatoriei. De asemenea, s-a decis in practica judecatoreasca, ca sotul supravietuitor poate sa poarte acest nume si dupa recasatorirea sa si chiar impreuna cu noul sot.
b) Daca sotul supravietuitor nu implinise 18 ani, isi mentine capacitatea de exercitiu dobandita prin casatorie.
c) Comunitatea de bunuri inceteaza. Partea din bunurile comunecare se cuvenea sotului decedat formeaza masa succesorala impreuna cu celelalte bunuri ce i-au apartinut si se va diferi mostenitorilor. Sotul supravietuitor are chemare la mostenire conform prevederilor Legii nr.319/1944.
d) Ocrotirea parinteasca se exercita numai de catre parintele ramas in viata, potrivit art.98, alin.2, Codul Familiei . 
e) Obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
f) Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor se naste la moartea celuilalt sot .
Capitolul II. Cazuri de incetare a casatoriei
Din examinarea dispozitiilor art.22 si art.37, alin.1, Codul Familiei rezulta ca exista trei cazuri de incetare a casatoriei si anume:
1. Moartea unuia dintre soti
2. Declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti.
3. Recasatorirea sotului celui ce fusese declarat mort prin hotarare judecatoreasca .
1. Moartea unuia dintre soti
In ipoteza mortii unuia dintre soti, desi casatoria inceteaza pentru viitor, unele efecte ale acesteia se pastreaza, dupa cum urmeaza:
- copii conceputi in timpul casatoriei, dar nascuti dupa incetarea acesteia, sunt considerati copii din casatorie cu conditia ca nasterea sa fi intervenit inainte de a trece mai mult de 300 de zile de la data mortii sotului, potrivit art.53, alin.2, Codul Familiei .
- sotul supravietuitor care a luat prin casatorie numele celuilalt sot il mentine si dupa incetarea casatoriei. Aceasta solutie era expres prevazuta de art.28 Codul Familiei. In redactarea avuta pana la 4 aprilie 1956, cand a intervenit Legea nr.4 prin care s-a dat actuala formulare a art.28 din acelasi cod . 
Art.28, alin.1, Codul Familiei prevede ca: ,,sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat".
Art.28, alin.2, Codul Familiei prevede ca: ,,daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor art.27 din codul de fata, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot".


Fisiere in arhiva (1):

  • Incetarea Casatoriei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!