Începuturile profesiei de avocat

Cuprins referat Cum descarc?

-  1. Introducere ...3
-  2. Rolul profesiei de avocat . 3
-  3. Dobandirea calitatii de avocat si exercitarea profesiei de avocat ... 5
-  5. Concluzii ...8
-  6. Bibliografie ...8


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Eseul de fata prezinta o viziune practica a inceputurilor profesiei de avocat din perspectiva profesionala, dar si cetateneasca. 
Este binecunoscut faptul ca profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonoma, in conditiile legii 51/1995 republicata in 2001 si ale statutului profesiei.
Voi sustine in acest eseu rolul si atributiile profesiei de avocat aflat la inceputul carierei. 
Eseul de fata este impartit in doua parti. 
Prima parte prezinta rolul profesiei de avocat. In aceasta sectiune, este detaliat rolul profesiei de avocat.
A doua parte prezinta dobandirea calitatii de avocat. 
Doua argumente vor fi aduse in sprijulul acestui punct de vedere:
Primul sustine faptul ca profesia de avocat are un rol esential in societate, iar al doilea argument va demonstra ca pentru a exercita profesia de avocat, acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
2. ROLUL PROFESIEI DE AVOCAT
Se stie ca profesia de avocat este una foarte veche si permanent noua. Este o diferenta mare intre ceea ce numim astazi avocat si ceea ce a fost in decursul timpului.
Principala diferenta estedata de faptul ca pana nu demult, la inceputul secolului al XX-lea, cuvantul avocat denumea un titlu. Astazi el numeste o profesie. Structurile profesiei - ordine, barouri - s-a transmis in timp, dar compozitia lor s-a schimbat. Spre exemplu in Franta, pana de curand (anul 1991), baroul era un club, cu sensul britanic al termenului.
Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile legii si ale statutului profesiei.
Exercitarea profesiei de avocat este supusa Constitutiei, legii, statutului profesiei, conventiilor internationale la care Romania este parte si regulilor eticii profesionale.
Scopul exercitarii profesiei de avocat il constituie apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice, in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si a altor persoane care au obligatia sa permita si sa asigure desfasurarea nestingherita a activitatii avocatului, in conditiile legii. In exercitarea profesiei avocatul este dator sa actioneze pentru asigurarea liberului acces la justitie si a dreptului la un proces echitabil.
Activitatea avocatului se realizeaza prin:
-  consultatii si cereri cu caracter juridic, asistenta si reprezentare juridica in fata organelor de jurisdictie, de urmarire penala si de notariat;
-  apararea cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raport cu autoritatile publice, institutiile si orice persoana romana sau straina;
-  redactarea de acte juridice, cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor;
-  orice alte mijloace si cai proprii exercitarii dreptului de aparare in conditiile legii.
Deci, avocatul are practic doua functii: - de asistenta si de reprezentare.
In exercitarea dreptului sau de a asista si de a reprezenta persoanele fizice si juridice in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si al altor persoane fizice sau juridice, avocatul poate sa foloseasca oricare dintre aceste mijloace.
Avocatul indeplineste o misiune sociala, pusa in slujba adevarului si a justitiei. In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta, avocatul este protejat de lege. El nu poate fi supus nici unei presiuni din partea autoritatilor publice sau a altor persoane fizice sau juridice. Dar, independenta avocatului nu poate prejudicia interesele clientului sau. El este dator sa dea clientului sau sfaturi juridice corespunzatoare prevederilor legale si crezului sau profesional.
Profesia de avocat se exercita numai de membrii barourilor. Alegerea avocatului, pentru orice activitate depusa de acesta in conditiile legii, este libera. Nimeni nu poate impune unei persoane un aparator, cu exceptia cazurilor prevazute de lege privitoare la apararea din oficiu sau la apararea gratuita.
Avocatul trebuie sa depuna toata diligenta pentru apararea libertatilor, drepturilor si intereselor legitime ale clientului, dar el nu poate actiona decat in limitele contractului incheiat cu clientul sau, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Insa avocatul este dator sa-si sfatuiasca clientul cu promptitudine, in mod corect si cu intreaga diligenta. In cazul in care se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, el va asigura substituirea sa de catre un alt avocat, pentru a nu aduce prejudicii clientului sau. Daca exista conflict de interese, avocatul nu poate fi decat aparatorul unei singure parti. Angajarea unui nou client nu poate fi facuta, daca prin aceasta sunt dezvaluite secretele aflate de la un alt client, cu efecte prejudiciabile pentru acesta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inceputurile profesiei de avocat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Ioan Les, Tratat de drept procesual civil, editia a IV-a, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008. 
-  Viorel Mihai Ciobanu, Tratat teoretic si practic de procedura civila, vol. I, Editura National, Bucuresti, 1997. 
-  Legea nr. 51 din 7 iunie 1995 republicata si actualizata.
-  Statutul profesiei de avocat din 15 septembrie 2004.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!