In Tratarea Obiectului lor de Studiu Stiintele Juridice sunt Neutrale sau Partizane?

Extras din referat Cum descarc?

Stiintele juridice studiaza legile existentei si dezvoltarii statului si dreptului,institutiile juridice si politice,formele lor concret istorice, corelatia cu celelalte componente ale sistemului social si modul in care institutiile juridice influenteaza societatea si suporta la randul lor influenta sociala. 
Stiinta dreptului formuleaza principiile generale in baza carora dreptul isi structureaza un mecanism adecvat de influentare a comportamentului indivizilor in temeiul unor cerinte valorice unanim acceptate. In acelasi timp,stiinta dreptului studiaza participarea oamenilor in cadrul circuitului juridic ca purtatori de drepturi si obligatii.
Ulpian, unul din marii juristi romani, definea dreptul ca fiind "CUNOASTEREA LUCRURILOR DIVINE SI UMANE, STIINTA DE A DEOSEBI CEEA CE ESTE DREPT DE CEEA CE ESTE NEDREPT".
Sistemul de drept al unui stat este alcatuit din numeroase norme si institutii. Acest sistem exista in diversitatea ramurilor care il compun,iar fiecare ramura a sistemului este alcatuita dintr-un grup de norme organic legate intre ele, care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale folosind aceeasi metoda de reglementare si principii fundamentale comune.
Sistemul stiintei dreptului are ca element de baza subsistemul stiintelor juridice de ramura.
Metoda logica - reprezentand o totalitate de procedee sau operatii metodologice si gnoseologice prin care se creaza posibilitatea surprinderii structurii si dinamicii interne a formei obiective a dezvoltarii sociale. Logica este aplicabila unei sfere largi de probleme juridice cum ar fi: definitiile legale,conceptele juridice, sistematizarea normelor de drept,elementele structurale ale unei institutii sau ale unor concepte.
Prin STIINTA DREPTULUI intelegem ansamblul de idei,notiuni, concepte si principii,care explica dreptul si prin intermediul caruia dreptul poate fi gandit si explicat.
Regulile juridice impun anumite obligatii si organizeaza functionarea statului si organelor de stat ca si a organismelor nestatale,recunoscand capacitatea participarii indivizilor la relatiile sociale
Asupra dreptului exercita influente si structurile organizate ale societatii:statul, grupurile de presiune sau de interese si partidele politice ca structuri sociale nestatale.
Actiunea principiului echitatii trebuie sa priveasca atat activitatea legiuitorului - in elaborarea actelor normative -,cat si activitatea de interpretare si aplicare a dreptului de catre organele care aplica legea.
Justitia reprezinta acea stare generala a societatii care se realizeaza prin asigurarea pentru fiecare individ in parte si pentru toti impreuna a satisfacerii drepturilor si intereselor legitime.
Prin finalitatea sa justitia se situeaza printre principalii factori de consolidare a celor mai importante relatii sociale,deoarece ea intruchipeaza virtutea morala fundamentala,menita sa asigure armonia si pacea sociala,la a caror realizare contribuie deopotriva regulile religioase,morale si juridice.
Dreptul este ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat ,care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman ,in principalele relatii din societate,intr - un climat specific manifestarii coexistentei libertatilor,apararea drepturilor esentiale ale omului si justitiei sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • In Tratarea Obiectului lor de Studiu Stiintele Juridice sunt Neutrale sau Partizane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!