Imunitate Diplomatica

Extras din referat Cum descarc?

Principiul teritorialitatii specific aplicarii normei juridice in spatiu presupune ca pe teritoriul unui stat actioneaza numai jurisdictia acelui stat, reglementand conduita tutu-ror persoanelor aflate pe acel teritoriu, excluzand actiunea legilor altor state.
Aplicarea principiului teritorialitatii nu este absoluta, deoarece necesitatea mentinerii si dezvoltarii relatiilor cu alte state a relatiilor internationale impun admiterea unor exceptii de la acest principiu, derogari care se numesc exceptii ale extrateri-torialitatii. Exceptiile de extrateritorialitate se stabilesc de regula prin tratate sau conventii bilaterale sau multilaterale dintre state, pe baza de reciprocitate sau se acorda in mod unilateral. In conditiile in care in aplicarea exceptiilor de extrateritorialitate se tine seama de prin-cipiile dreptului international, de principiile egalitatii suverane a statelor, al recipro-citatii, al liberului consimtamant, ele nu afecteaza principiul suveranitatii nationale. Dimpotriva, ele faciliteaza expansiunea relatiilor internationale.
regimul juridic al unor categorii de straini Principiul imunitatii diplomatice este una dintrele cele mai vechi elemente ale relatiilor externe. De exemplu guvernele Greciei si Romei Antice acordau statut special solilor. Conceptul de baza a evoluat de-a lungul timpului, si a rezistat pana in ziua de azi.
Ca materie al legii internationale, imunitatea diplomatica initial se baza pe obiceiul si practica judiciara internationala. In perioada de dupa al II-lea Razboi Mondial s-au incheiat o serie de conventii internationale, cele mai de seama fiind Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 1961 si Concentia de la Viena cu privire la relatiile consulare din 1963. Aceste conventii au stabilit regulile de baza privind statutul diplomatic si statutul consular, si au uniformizat aplicarea lor.
Referitor la relatiile internationale Constitutia Romaniei prevede in articolul 10: Romania intretine si dezvolta relatii pasnice cu toate statele si, in acest cadru, relatii de buna vecinatate, intemeiate pe principiile si pe celelalte norme general admise ale dreptului international. Referitor la dreptul international, in articolul 11, alin. se precizeaza: Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Romania a ratificat Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice con-ventie semnata de 63 de state si intrata in vigoare la data de 25 aprilie 1965 in 1968 prin Decretul nr. 566. La Conventia de la Viena cu privire la relatiile consulare, adoptata in cadrul Conferin-tei de codificare a dreptului consular, convocata de O. N. U. in anul 1963 si intrata in vigoare la 19 martie 1967, Romania Republica Socialista Romania a aderat in 1971 prin Decretul nr. 481. In 1708 Parlamentul Britanic a recunoscut oficial imunitatea diplomatica si a interzis arestarea solilor ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Imunitate Diplomatica
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Radu I. Motica, Gheorghe Mihai, Teoria geerala a dreptului,  Editura ALL Beck, Bucuresti, 2001
2.	Andrei Sida, Introducere in teoria generala a dreptului, Editura Augusta, Timisoara, 1998
3.	Lucrare prezentata la Conferinta de la Las Vegas in martie 2000 de catre domnul Clay Hays, Seful Oficiului Relatiilor Publice - Mijloace de transport diplomatice - Oficiu al Departamentului de Stat al SUA (Chief of Community Relations, Diplomatic Motor Vehicle - DMV, Office at the U.S. Department of State)
4.	Decretul nr.566/1968 pentru ratificarea Conventiei cu privire la relatiile diplomatice, incheiata la Viena la 18 aprilie 1961
5.	Decretul nr.481/1971 pentru aderarea Republicii Socialiste Romania la Conventia de la Viena cu privire la relatiile consulare
6.	Lege nr.269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!