Imprumuturile de Stat

Cuprins referat Cum descarc?

IMPRUMUTURILE DE STAT 
Introducere 2
1. Definitia si necesitatea imprumuturilor de stat 3
2. Trasaturile caracteristice ale imprumuturilor de stat 5
3. Avantajele si dezavantajele imprumutului de stat 7
4. Clasificarea imprumuturilor de stat 8
5. Rolul imprumuturilor de stat 9
6. Tehnica imprumuturilor de stat 10
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In evolutia finantelor publice este remarcabila aparitia bugetului generata de necesitatea de a reflecta nevoile publice sub forma cheltuielilor publice si sursele de venit sub forma veniturilor publice ce au drept scop acoperirea cheltuielilor publice.
Societatea omeneasca, in evolutia sa, a generat o serie de nevoi care, cu trecerea timpului s-au diversificat si proliferat. Dintre acestea, din punctul de vedere al finantelor publice, ne intereseaza nevoile publice care sunt acele cerinte care se satisfac prin intermediul si efortul colectivitatilor umane. Statul prin institutiile, organele si organismele sale se raporteaza la nevoia publica prin intermediul banului public.
Banul public ar trebui asigurat de stat prin efortul propriu, cum insa statul nu este detinatorul unei averi si nici nu are suficiente surse proprii, banul public este asigurat prin efortul intregii colectivitati. De aceea obtinerea banului public se face concret prin intermediul impozitelor si taxelor, platite de contribuabili (denumire generica data persoanelor fizice si juridice care au capacitate contributiva). 
Sumele incasate cu titlul de impozite si taxe, reprezinta surse de venit pentru buget.
Resursele procurate de stat prin intermediul taxelor, impozitelor si altor contributii, precum si cele provenind din activitatile economice desfasurate de entitatile publice nu sunt suficiente pentru bugetul public, care trebuie sa onoreze un volum tot mai mare de nevoi sociale.
Imprumutul public este un instrument financiar folosit de stat pentru a repartiza intre generatiile prezente si cele viitoare sarcinile rezultate dintr-o cheltuiala publica prea mare, care nu poate fi acoperita prin impozitele si taxele curente sau prin alte resurse ordinare ale bugetului de stat.
Imprumuturile publice reprezinta, pentru multe state, o alternativa viabila de procurare a resurselor financiare publice chiar daca produce efecte din cele mai putin asteptate pentru generatiile viitoare, impovarand bugetul public national.
1. DEFINITIA SI NECESITATEA IMPRUMUTURILOR DE STAT
Imprumutul public este o notiune complexa, atat din punct de vedere financiar, dar mai ales din punct de vedere juridic. Imprumuturile publice constituie un mijloc de completare a fondurilor banesti publice, inclusiv a veniturilor bugetare, pe care statul nu este capabil sa le realizeze prin mijloace proprii. Imprumutul nu este specific doar acelor state aflate in curs de dezvoltare sau intr-un stadiu de subdezvoltare, ci este un fenomen cu o dinamica accelerata si in statele puternic industrializate care apeleaza la practica imprumutului public pentru a finanta diverse obiective socio-economice ce antreneaza consumul unui volum mare de resurse financiare.
Studiul imprumuturilor publice este de o importanta capitala pentru domeniul finantelor publice si ridica probleme deosebite. Usurinta cu care se recurge la aceste operatiuni, utilizarea lor din ce in ce mai frecventa, comoda pentru parlamentele preocupate exclusiv de popularitate si pentru guvernantii care, ignorand de multe ori latura consecintelor negative, se lasa antrenati numai de facilitatea aparenta a operatiunii, releva importanta problemei si interesul unui examen aprofundat 
Statul si unitatile administrativ teritoriale apeleaza la imprumuturile publice pentru a completa resursele financiare ordinare, colectate in urma exercitarii dreptului lor regalian de a institui taxe si impozite, care de cele mai multe ori se dovedesc a fi insuficiente comparativ cu nevoile sale.
In ceea ce priveste terminologia utilizata, notiunea de " imprumut public" este sinonima cu expresia de "credit public". Aceasta notiune cuprinde in sfera sa de acoperire, atat imprumuturile contractate de stat, cat si pe cele contractate de unitatile administrativ teritoriale, ce au conform legii posibilitatea de a apela la aceste surse de finantare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imprumuturile de Stat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!