Impozitul pe venitul nerezidenților

Previzualizare referat:

Extras din referat:

a fost publicat in Revista "Curierul Fiscal" nr. 12/2006

Impozitul pe venitul nerezidentilor este o chestiune din ce in ce mai actuala, data fiind noua conjunctura economica si politica mondiala, dar, mai ales, europeana, in care firmele straine doresc din ce in ce mai mult sa investeasca in Romania. Prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, volumul investitiilor straine in Romania va creste si, implicit, vor creste veniturile pe care le vor obtine nerezidentii din activitati desfasurate in Romania, mai cu seama, nerezidentii din spatiul economic european, cu consecinta cresterii volumului de impozite incasate din acest sector, dar si a gradului de certitudine al incasarilor. Si aceasta, chiar in conditiile in care se constata un tratament fiscal favorabil investitorilor din Uniunea Europeana, fata de nerezidentii din spatiul extracomunitar. Problema impozitului aplicabil pe veniturile nerezidentilor cunoaste cateva modificari importante, aduse prin Legea nr. 343/2006 de modificare a Codului Fiscal, cum ar fi, de pilda, cele referitoare la cotele de impozit dar si la scutirile de la plata impozitului, actualul cod fiscal axandu-se, in principal, pe protejarea rezidentilor din statele membre ale Uniunii Europene si pe evitarea dublei impuneri internationale. Prezentam mai jos problematica abordata, cu noile modificari care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, cu inserarea, unde este cazul, a unor note, care sa reliefeze mai usor schimbarile produse prin legea de modificare a Codului Fiscal.

1. Domeniu de aplicare. Notiunea de nerezident

Prin nerezident se intelege orice persoana juridica straina si orice persoana fizica nerezidenta. Persoana juridica straina este orice persoana juridica ce nu a fost infiintata in conformitate cu legislatia Romaniei sau care nu are locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Persoana fizica nerezidenta este, potrivit legii, orice persoana fizica care nu este persoana fizica rezidenta, adica acea persoana fizica ce nu indeplineste niciuna dintre urmatoarele conditii:

a) are domiciliul in Romania;

b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;

c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;

d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

De asemenea, este persoana fizica nerezidenta un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si membrii familiilor acestora.

2. Categorii de venituri care sunt supuse impozitarii

Potrivit legii, sunt supuse impozitarii, urmatoarele categorii de venituri:

Dividendele.

Legea are in vedere dividendele primite de la o persoana juridica romana. Potrivit art. 12 C. Fiscal, dividendele de la o persoana juridica romana sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate. Prin dividend se intelege o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impozitul pe Venitul Nerezidentilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 581 cuvinte
Nr caractere:
18 763 caractere
Marime:
15.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
impozite, taxe, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!