Importanta Registrului Imobiliar

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si gradul de studiere a temei investigate. Un fenomen natural sau un lucru din natura nu devine bun decat in masura in care se afla in interactiunea raporturilor omenesti. Altfel spus, un fenomen al naturii sau un obiect al lumii inconjuratoare devine bun numai atunci cand este susceptibil de a satisface o necesitate a omului si cind intre oameni apar raporturi de atribuire, stapinire si folosire a acestui bun. Bunurile imobile intotdeauna au servit drept obiect al diverselor neintelegeri, din care cauza li s-a stabilit un regim juridic deosebit, cunoscut inca in dreptul privat roman. Terenurile, obiectele acvatice, cladirile, constructiile si altele asemenea - totul apartine omului, iar dovada a acestei apartenente serveste titlul de proprietate, in a carui temei, in registrul bunurilor imobile sint inscrise drepturile imobiliare.
Admiterea in circuitul civil a proprietatii private a facut necesara revenirea la reglementarile ce aveau ca obiect imobilele, dreptul de proprietate, negat in perioada sistemului de drept sovietic. Pamintul, principalul bun imobil, era exclus din circuit, inventarierea lui efectuindu-se numai din rationament economic, nu si in scopul exercitarii si apararii dreptului de proprietate, securizarii tranzactiilor imobiliare. O asemenea stare de lucruri a devenit intolerabila din momentul recunoasterii terenurilor ca marfasi includerii acestora in circuit, situatie ce a generat repunerea in sistemul legislatiei civile a mai multor institutii juridice ignorate anterior: vinzarea-cumpararea imobilelor, locatiunea/arenda, servitutile, superficia etc. In rezultat, se cerea si crearea mecanismului de evidenta a imobilelor, de inregistrare a acestora si, totodata, de inscriere a drepturilor asupra lor. Problema se solutioneaza prin constituirea Cadastrului si a publicitatii imobiliare. 
Publicitatea imobiliara, intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general, are ca obiect inscrierea in Registrul bunurilor imobile a faptelor si actelor juridice referitoare la imobile, asigura accesul liber la informatii despre regimul lor juridic. Publicitatea se efectueaza de catre oficiile cadastrale teritoriale (OCT), detinatoare de informatii ale fostelor birouri de inventariere tehnica (BIT), si are ca scop securizarea raporturilor juridice imobiliare, atragerea investitiilor straine, accelerarea reformelor demarate in tara. Teza de fata este o prezentare teoretico-legala, cu mai putine aspecte practice, privind importanta Registrului cadastral al bunurilor imobiliare, in care autorul incearca sa interpreteze cadrul legal national in vigoare si sa analizeze o serie de concepte teoretico-doctrinale in domeniu.
Actualitatea cercetarii reiese din faptul ca reglementarea legala a notarii sechestrului in Registrul bunurilor imobiliare in Republica Moldova constituie o novatiune. 
Obiectul si scopul tezei. Avand in vedere actualitatea temei, complexitatea si caracterul multilateral al investigatiei in cauza, prezenta lucrare are ca scop elucidarea reglementarilor referitoare la: 1) bunurile imobile ca entitati principale ale cadastrului bunurilor imobile si ca obiecte ale inregistrarii de stat in registrul bunurilor imobile; 2) importanta cadastrului general si a publicitatii imobiliare; 3) structura Registrului bunurilor imobile; 4) inscrierile efectuate in capitolele si subcapitolele Registrului bunurilor imobile; 5) efectele si valoarea juridica a inscrierilor; 6) particularitatile de inscriere a dreptului de proprietate asupra imobilelor etc.
Ipoteza cercetarii. Obiectul principal al cercetarilor rezida din intentia de aprofundare a cunostintelor privind esenta si continutul Registrului bunurilor imobiliare, fundamentarea stiintifica si interpretarea normelor juridice referitoare la acest drept real ca una din problemele cele mai importante ale practicii juridice din domeniul cadastral. Temelia lucrarii o constituie analiza teoretica si practica: a notiunilor si prevederilor legale, a practicii de aplicare privind bunurile imobile ca entitate de baza a cadastrului si a continutului cadastrului general, ce prezuma inventarierea terenurilor si a imobilelor, inscrierea dreptului de proprietate si a altor drepturi reale, publicitatea imobiliara, prin care se asigura transparenta informatiei din registrul bunurilor imobile si care produce efecte juridice: constitutiv de drepturi, de instituire a prioritatii dreptului, opozabilitatii etc.
Obiectivele cercetarii. In vederea atingerii scopului fixat, precum si a verificarii ipotezei, lucrarea de fata isi propune realizarea urmatoarelor obiective:
- stabilirea si formularea bazelor conceptuale privind Registrul bunurilor imobiliare;
- stabilirea importantei si oportunitatii Registrului bunurilor imobiliare in sistemul cadastral;
- analizarea caracteristicilor, trasaturilor definitorii si a principiilor de baza ale functionarii Registrului bunurilor imobiliare.
Baza metodologica si teoretico-stiintifica a investigatiei. Suportul metodologic si teoretico-stiintific al cercetarilor efectuate il constituie lucrarile teoreticienilor in domeniul dreptului civil si in alte domenii ce tangentiaza cu el,. Baza metodologica a investigatiei date o constituie pozitiile si directiile contemporane ale teoriei cunoasterii proceselor sociale si a fenomenelor juridice.
A fost analizat un volum considerabil de material normativ-juridic din Republica Moldova, materiale vizand practica judiciara si practica aplicarii dreptului. Baza normativa a cercetarilor o constituie: Constitutia Republicii Moldova, Codul civil al Republicii Moldova, Codul cu privire la locuinte, Codul funciar al Republicii Moldova, Codul subsolului al Republicii Moldova, Codul apelor al Republicii Moldova etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Registrului Imobiliar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!