Implicarea Psihologicului in Alcatuirea Probatoriului

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Orice incalcare a unei norme legale este sanctionata in mod corespunzator de catre organele abilitate prin lege sa ia masuri in aceasta privinta. Incalcarea dispozitiilor legii penale presupune gasirea faptuitorului de catre organele de cercetare penala si tragerea la raspundere a acestuia de catre instantele de judecata competente in urma analizei tuturor datelor si probelor existente in cauza.
Procesul penal este definit in literatura de specialitate ca fiind "activitatea reglementata de lege, desfasurata de catre organele competente, cu participarea partilor si a altor persoane, in scopul constatarii la timp si in mod complet a faptelor ce constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala" . 
Odata cu sesizarea organelor judiciare in privinta savarsirii unei infractiuni, acestea procedeaza la efectuarea cercetarilor necesare descoperirii si tragerii la raspundere penala a infractorului. Persoana banuita a fi comis fapta penala este numita "faptuitor" inainte de declansarea urmaririi penale, iar dupa acest moment, ea dobandeste calitatea de "invinuit" .
In momentul in care, in urma anchetei judiciare se considera ca exista suficiente probe de vinovatie impotriva invinuitului, organul de urmarire penala inainteaza dosarul cauzei procurorului, cu propunerea de a se dispune inceperea actiunii penale impotriva acestuia. Procurorul studiaza materialele care alcatuiesc acest dosar si, daca el considera ca din ansamblul probelor existente in cauza reiese ca invinuitul este cel care a savarsit fapta penala, existand suficiente temeiuri in acest sens, dispune punerea in miscare a actiunii penale.
CAPITOLUL II
PSIHOLOGIA INVINUITULUI,
INCULPATULUI SI A ORGANULUI JUDICIAR
Interogatoriul judiciar este mai mult ca orice un razboi psihologic in care cele doua parti, desi nu se afla intr-un raport juridic de egalitate ci intr-unul de putere , se studiaza reciproc, fiecare avand interese contrarii.
Organul judiciar, aflat teoretic pe o pozitie superioara invinuitului, inculpatului, trebuie sa stapaneasca foarte bine anumite cunostinte de psihologie judiciara, cunostintele aflate la baza aplicarii regulilor tactice criminalistice de ascultare a invinuitului, inculpatului.
Ancheta judiciara este o suma de relatii interpersonale stabilite intre autoritatea de stat chemata sa afle adevarul cu privire la o cauza penala, si persoana care, banuita fiind de savarsirea unei infractiuni, incearca prin orice mijloace sa se apere.
Asa cum am mentionat, interogatoriul judiciar este un duel psihologic, pe parcursul caruia organul judiciar, avantajat de autoritatea cu care este investit, actioneaza in vederea stabilirii realitatii faptelor, iar cel venit in contradictie cu justitia, se foloseste de toate posibilitatile (legale sau ilegale) pentru a evita tragerea la raspunderea penala .
Cunoasterea de catre magistrat a componentelor psihologice ale personalitatii invinuitului, inculpatului - temperamentul, caracterul, aptitudinile -, a mecanismelor psihice care stau la baza formarii si redarii declaratiilor, constituie o garantie a aflarii adevarului si, in consecinta, a realizarii scopului procesului penal . 
Posibilitatile anchetatorului de a cunoaste psihologia invinuitului, inculpatului sunt multiple: studierea materialelor cauzei este un mijloc prin care anchetatorul isi poate contura mental caracterul si aptitudinile invinuitului, inculpatului prin analizarea naturii si gravitatii infractiunii, a violentei cu care a fost comisa, a modalitatilor prin care faptuitorul a incercat sa ascunda urmele acesteia, a atitudinii adoptate dupa savarsirea infractiunii, toate acestea putand conduce magistratul la stabilirea existentei sau inexistentei componentelor personalitatii criminale evocate de Jean Pinatel: egocentrism, labilitatea psihica, insensibilitate afectiva si agresivitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicarea Psihologicului in Alcatuirea Probatoriului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!