Impactul legislației europene în dreptul național

Extras din referat Cum descarc?

In cadrul dezbaterilor recente privind legislatia europena, aplicabilitatea si implicatiile  acesteia in tarile membre totul pleca de la nivelul de integrare si standardizare ale directivelor si normele stabilitate ca urmare a intrarii in comunitatea europeana. Astfel consider ca este necesar anumite precizari privind relatia dintre legislatia adoptata la nivelul Uniunii Europene si cadrul legislativ aplicabil in Romania. Uniunea Europena prin forma ei de comunitate juridica, in care statul roman printr-o decizie suverana privind adeziunea , a decis o cedare a unei parti din competentele nationale juridice in favoarea institutiilor europene de acelasi gen. Astfel putem constata faptul ca prin pozitia institutiilor UE, legislatia acesteia primeaza asupra tuturor actelor emise de institutiile statului roman. Pe intreg ansamblul dreptul national se afla sub nivelul legislatiei europene avandu-se in vedere ierarhia juridica ceea ce denota faptul ca actele nationale nu pot fi contrare legislatiei Uniunii Europene. Ca urmare a acesteia apare prima implicatie, cea de suprematie a dreptului european asupra legislatiei nationale romane. Aceasta suprematie absoluta este exemplificata din celebrul caz al Curtii Eurropene de justitie si anume cauza Costa contra Enel din anul 1964, caz ce a aratat implicatia legislatiei europene asupra dreptului national, ce s-a aplicat asupra tuturor actelor nationale emise de institutiile si puterile statului. Totodata potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie Europeana, legislatia UE primeaza si asupra Constitutiei nationale a Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Legislatiei Europene in Dreptul National.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!