Impactul ideilor religioase in contextul extinderii Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Cultele prezinta, in cadrul procesului de integrare europeana, o importanta cu totul speciala, datorita particularitatilor ce le disting de orice alte structuri statale si nestatale. Ele constituie, totodata, si o parte integranta primordiala a culturii europene. Europa pretinde ca doreste sa ia in considerare in noua ei alcatuire traditiile constitutionale comune, dar si traditiile si culturile statelor membre, identitatea lor specifica nationala, in baza principiului subsidiaritatii, asa cum afirma in proiectul Constitutiei Europene: ,,in domeniile ce nu tin de competenta sa exclusiva, Uniunea intervine numai si in masura in care obiectivele actiunii preconizate nu pot fi atinse in mod satisfacator de catre statele membre"(art. I-9 din Constitutia Europei Ca atare Uniunea se angajeaza sa respecte si sa protejeze dreptul civil eclesiastic al statelor membre (,,Uniunea respecta si nu aduce atingere statutului de care beneficiaza, in baza dreptului national, bisericile si asociatiile sau comunitatile religioase din statele membre?) (art. I-51). Desi Constitutia Europei nu a fost adoptata, aceste principii se regasesc in Tratatul de la Amsterdam din 1997. Unificarea europeana in cadrul Uniunii are consecinte din ce in ce mai importante asupra pozitiei si regimului cultelor in statele membre. Cultele intra in contact cu Uniunea Europeana in domenii precum dreptul muncii, dreptul fiscal, dreptul asigurarilor sociale, regimul bunurilor de patrimoniu, dreptul familiei precum si in alte domenii al caror numar nu conteneste sa creasca.
Fenomenul de reorganizare a comunitatii care domina batranul continent inca din anii '50 a cunoscut mai multe etape. Tratatul asupra Uniunii Europene, cunoscut sub numele de Tratatul de la Maastricht a fost semnat la 7 februarie 1992 de ministrii Afacerilor Externe si de Finante ai celor douasprezece tari membre. Acesta avea sa modifice conceptul de Comunitate Europeana in cel de Uniune Europeana si a accentuat extinderea integrarii de la domeniul economic, la cel monetar si politic. Obiectivele Uniunii stipulate in Tratat sunt: promovarea progresului economic si social echilibrat si durabil, prin stabilirea unei uniuni economice si monetare, cu o moneda unica; punerea in practica a unei politici externe si de securitate comune. Tratatul asupra Uniunii Europene abordeaza nu numai domeniile economic, monetar , politic, ci si cultura, invatamantul si socialul. In anul 1995, Uniunea Europeana a trecut de la doisprezece la cincisprezece membri, prin aderarea Austriei, Finlandei, Suediei, in 1997 are loc Tratatul de la Amsterdam care a adus alte imbunatatiri acordurilor deja existente, pentru ca in 2004 sa se largeasca lista tarilor cuprinse in dezbateri. Pana la momentul actual, Uniunea a vizat in special domenii ca justitie, securitate, economie, lasand pe planul secund aspecte legate de religie sau de cultura. 
Termenul de cultura a fost preluat de mai toate limbile moderne din limba latina, unde cuvantul cultura avea atat intelesul de cultivare a pamantului, cat si pe cel de cultivare a spiritului. Se avea in vedere atat ideea de transformare a naturii exterioare omului, cat si a facultatilor naturale ale omului, pe care educatia le poate transforma din potentialitati in realitati. Cuvantul trece astfel in sfera larga a educatiei care urmareste formarea spiritului si a sufletului, instruirea si modelarea personalitatii pe baza cunostintelor si a experientei personale. 
Conceptul de cultura a inceput sa fie utilizat tot mai frecvent in decursul secolului al XIX-lea, odata cu formarea noilor discipline sociale. El a fost asociat cu cel de civilizatie, impus inca din secolul al XVIII-lea, pentru a semnifica progresul cunoasterii si al societatii pe baza extinderii gandirii rationale si a mijloacelor tehnice. 
Conform definitiei din enciclopedie, religia este credinta in supranatural, sacru sau divin, si codul moral, practicile, valorile si institutiile asociate cu aceasta credinta. In cursul dezvoltarii sale religia a luat un imens numar de forme in diverse culturi sau persoane.Etimologic, cuvantul religie vine din limba latina, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, dupa Cicero) fie din (religio = a lega , a reconecta, a reface legatura cu Dumnezeu).
Religia poate fi definita ca un sistem bazat pe incercarile oamenilor de a explica universul si fenomenele lui naturale, adesea implicand una sau mai multe zeitati sau alte forte supranaturale, sau ca un sistem de cautare a scopului sau intelesului vietii. In mod obisnuit, religiile evolueaza din/catre mitologie si au drept caracteristici necesitatea credintei si un mod specific de a gandi si a actiona pe care credinciosii sunt indemnati sa le respecte. Religile crestine scocotesc cuvantul "religie" ca "legatura libera si constineta a omului cu Dumnezeu". 
Din cauza unor evenimente istorice care au afectat imaginea religiei, oamenii au tendinta sa refuze orice are legatura cu sacrul sau religiosul. A existat o perioada in care Statul realiza o frumoasa conlucrare cu Religia. ,,Un singur Dumnezeu o singura biserica, un singur stat un singur imparat" declama Imparatul Justinian punand bazele simfoniei bizantine. Dar, dupa Schisma cea mare, dupa Cruciade si mai ales dupa Inchizitie, oamenii incep sa se teama de puterea Religiei si incep sa o conteste, acest fapt ducand la aparitia Reformei, inceputa de Luther si continuata de statele germanice. Dupa Reforma are loc o anumita emancipare a societatii fata de Religie si fata de traditia religioasa. Conducatorii de stat se tem ca nu cumva Religia sa devina din nou puternica si sa capete prerogativele de alta data, atunci cand inaltele fete bisericesti aveau un cuvant greu de spus in politica statului. In Europa secolului XXI exista acum libertate religioasa , libertate care inseamna ca poti alege orice religie sau sa fii
fara religie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul ideilor religioase in contextul extinderii Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Marga, Prof. univ. Dr. Andrei, Filosofia unificarii europene
- http://idd.euro.ubbcluj.ro
- Robbers, Prof. Gerhard, Relatia dintre Comunitatea Europeana si comunitatile religioase, Bruxelles, Belgia, 1213 noiembrie, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!