Impactul Aderării la Organizația Tratatului Nord Atlantic și la Uniunea Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

1.1 Ce este NATO? 3
1.2 Tratatul Atlanticului de Nord 3
1.3 Avantajele aderarii la NATO 4
2.1 Statul-natiune in contextul integrarii europene 7
2.2 Impactul integrarii europene asupra statului national 8
3.1 Puncte comune ale aderarii la cele doua organizatii 12
3.1.1 Aspectele politice 13
3.1.1.1 Democratia, statul de drept si protectia drepturilor omului 14
3.1.1.2 Protectia minoritatilor 14
3.1.1.3 Justitia si afacerile interne 14
3.1.1.4 Lupta impotriva coruptiei 15
3.1.2 Aspecte economice 15


Extras din referat Cum descarc?

1.1 Ce este NATO?
Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington pe 4 aprilie 1949, a creat o alianta de tari independente, ce avea ca interes comun mentinerea pacii si apararea propriei libertati. Alianta poarta numele de Organizatia Tratatului Nord Atlantic (NATO), si initial a fost formata din zece state europene si doua din America de Nord. Intre 1952 si 1982 alte patru natiuni europene s-au alaturat Aliantei, marind la 16 numarul tarilor membre. Admiterea Republicii Cehe, a Ungariei si a Poloniei pe 12 martie 1999 a ridicat la 19 numarul membrilor. Romania a devenit membra NATO pe 29 martie 2004, dupa un lung proces de pregatire pentru aderare.
1.2 Tratatul Atlanticului de Nord
In cadrul Tratatului, tarile membre se angajeaza sa-si mentina si sa-si dezvolte capacitatile de aparare, individual si colectiv, oferind baza pentru planificarea apararii colective. Asa cum se afirma in preambulul Tratatului, "membrii Aliantei se angajeaza sa protejeze libertatea, mostenirea comuna si civilizatia popoarelor lor, bazate pe principiile democratiei, libertatii individuale si domniei legii" Articolul 5 se refera la dreptul la aparare colectiva, asa cum este prevazut in Carta Natiunilor Unite. El stipuleaza ca un atac armat asupra unuia sau a mai multor membri NATO va fi considerat ca fiind un atac impotriva tuturor membrilor. Admiterea de noi membri in cadrul Aliantei corespunde articolului 10 al Tratatului, care stipuleaza ca "alte state europene care sunt in masura sa urmeze principiile Tratatului si sa contribuie la securitatea nord-atlantica pot fi invitate la aderare" , scopul Aliantei fiind acela de a se extinde in partea de est a Europei. In alte articole ale Tratatului, fiecare din statele membre se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea unor relatii internationale de pace si prietenie intr-o serie de moduri, inclusiv prin intarirea institutiilor lor private si promovarea conditiilor de stabilitate si bunastare. Tratatul prevede si eforturile de eliminare a conflictelor in politicile economice internationale ale tarilor membre si de incurajare a cooperarii dintre acestea. Hotararile NATO sunt luate dupa o prealabila consultare intre membri, organizatia neavand autoritate supranationala. 
1.3 Avantajele aderarii la NATO
Ca aliat NATO, Romania a contribuit si contribuie activ la securitatea spatiului transatlantic, la promovarea valorilor si obiectivelor Aliantei prin participarea la operatiunile si misiunile NATO, din Balcanii de Vest, Afganistan, Irak, precum si prin contributia sa la dezvoltarea parteneriatelor Aliantei cu statele din regiunea Marii Negre, nordul Africii si Orientul Mijlociu. In calitate de membru NATO, Romania beneficiaza de o garantie de securitate extrem de importanta si participa direct la luarea unor decizii politice esentiale pentru securitatea Europei. Fara indoiala, integrarea in NATO implica un efort financiar mult mai redus decat cel pe care Romania ar trebui sa-l faca pentru a-si asigura singura securitatea. 
"Anumite beneficii indirecte sunt vizibile, de exemplu, firmele romanesti de profil au posibilitatea sa participe la licitatii pentru realizarea unor lucrari de infrastructura in alte state aliate, finantate prin intermediul programelor NATO" 
Dar principalul avantaj pe care Romania il are este obtinerea unui plus de credibilitate pe plan international, care se va reflecta asupra tuturor obiectivelor de politica externa, in primul rand asupra procesului de aderare la UE.
Din punct de vedere militar, contributia Romaniei la Alianta are ca principala coordonata participarea cu trupe la misiuni si operatiuni militare. Aceasta participare la misiunile si operatiunile aliate trebuie sa se diversifice treptat si sa includa un spectru mai larg de contributii, ceea ce implica necesitatea continuarii reformei armatei romane. 
Vor fi necesare eforturi financiare si de personal importante, din partea mai multor institutii romanesti. Romania este chemata sa acopere, posturi in cadrul structurilor civile si militare ale Aliantei. Pregatirea personalului pentru ocuparea acestor posturi - diplomati, militari, experti, personal de secretariat - incepuse cu mult timp inaintea aderarii si reprezinta, in continuare, o prioritate pentru Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Aderarii la Organizatia Tratatului Nord Atlantic si la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!