Imbogatirea Fara Justa Cauza

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de fapte juridice civile
Sintagma "fapte juridice civile" are doua intelesuri sau acceptiuni: una larga si alta restransa. 
Prin fapte juridice civile lato sensu intelegem toate actiunile omenesti sau faptele voluntare ale omului de savarsirea carora legea leaga anumite efecte juridice, constand in nasterea, modificarea sau stingerea de raporturi juridice civile. 
Faptele juridice, stricto sensu, constau in toate actiunile omenesti licite sau ilicite savarsite fara intentia de a produce efecte, juridice, efecte care totusi se produc in temeiul si puterea legii, chiar impotriva vointei autorului lor. 
In masura in care asemenea actiuni omenesti dau nastere la obligatii civile, ele constituie izvoare ale raporturilor juridice de obligatii.
In cele ce urmeaza, vom analiza faptele juridice - izvoare de raporturi obligationale in acceptiunea restransa a acestei expresii. 
2. Clasificarea faptelor juridice, in sensul restrans sau propriu al cuvantului.
Actiunile omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, izvoare de raporturi obligationale, sunt de doua feluri: fapte licite si fapte ilicite. 
Faptele juridice licite sunt actiuni omenesti savarsite fara intentia de a da nastere la raporturi juridice de obligatii, care totusi produc asemenea efecte in puterea legii, fara ca prin ele sa se incalce normele de drept in vigoare. 
Faptele juridice ilicite sunt actiuni omenesti savarsite fara intentia de a da nastere la raporturi juridice de obligatii, care totusi produc asemenea efecte in temeiul sau puterea legii, impotriva vointei autorului lor, si prin care se incalca normele de drept sau bunele moravuri. 
Faptele juridice licite - izvoare de obligatii civile sunt reglementate in Cartea III, Titlul III, Capitolul IV, intitulat "Despre cvasicontracte", art.986-997 din Codul civil roman.
In art. 986 Cod civil este definit cvasi-contractul in general ca fiind un fapt licit si voluntar din care se naste o obligatie fata de a alta persoana sau obligatii reciproce intre parti. 
Articolele urmatoare reglementeaza expres si in detaliu doua asa-zise cvasi-contracte: gestiunea de afaceri (art. 987-991) si plata nedatorata (art. 992-997). 
Asa cum am aratat la clasificarea izvoarelor obligatiilor,notiunea de cvasi-contracte este criticata ca fiind confuza si nestiintifica, deoarece. cuprinde fapte voluntare unilaterale dintr-o categorie asimilata contractelor. 
Elementu1 specific al oricarui contract este acordul intre vointele a doua sau mai multe persoane. De altfel, din analiza pe care o vom face cu privire la fiecare asa-zis cvasi-contract, se va putea observa ca acordul de vointe ale creditorului si debitorului lipseste. Raportul de obligatii civile se naste din actiuni unilaterale, savarsite licit de catre creditorul obligatiei. 
Pornind de la textele Codului civil care reglementeaza expres doua izvoare de obligatii din aceasta categorie - gestiunea de afaceri si plata nedatorata -, practica judiciara si literatura de specialitate au construit, in buna parte, teoria sau principiul imbogatirii fara justa cauza care, in prezent, se considera ca este un fapt juridic licit, izvor distinct de obligatii civile. 
De altfel, cu exceptia unor reglementari specifice, gestiunii de afaceri si platii nedatorate li se aplica regulile care alcatuiesc teoria principiului imbogatirii fara justa cauza. Acesta este motivul pentru care tratarea celor trei fapte juridice licite se realizeaza incepand cu imbogatirea fara justa cauza. 
3. Imbogatirea fara justa cauza. Consideratii introductive . 
Codul civil nu cuprinde nici un text in care sa se consacre expres, cu valoare de principiu, imbogatirea fara justa cauza, izvor de obligatii civile distinct, de sine statator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbogatirea Fara Justa Cauza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!