Ideologia Liberala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Etapele liberalismului 3
3. Tipuri de liberalism 3
4. Deosebiri de principiu dintre democrati si liberali 4
5. Individualismul in optica liberala si in optica democrata 6
6.Amartya Sen- o viziune comprehensiva despre liberalism si dezvoltare 7
7.Concluzii 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Liberalismul este frecvent cunoscut si drept idealism. Originile acestuia trebuie cautate in gandirea politica europeana moderna, care l-a conturat si influentat deciziv. In prim plan este situata libertatea individului, statul fiind obligat sa se abtina de la subminarea acesteia prin orice mijloace. Adeptii liberalismului considera ca relatiile internationale pot constitui o sursa de progres.
Acest sistem teoretic a fost ilustrat de nume celebre, precum cel al lui Immanuel Kant ( 1724- 1804). Considerat fondatorul idealismului critic, Kant incearca sa explice in lucrarea Despre pacea universala ( Zum ewigen Friedem) cum ar putea fi creata o societate federala a natiunilor. Acesta este primul care vorbeste despre dreptul natiunilor si al cetatenilor acestora de a se pronunta in privinta pacii si a razboiului. 
Reprezentanti ai liberalismului in relatiile internationale au fost: Norman Angell, Charles Beitz, Michael Doyle, Francis Fukuyama, David Held, John Hobson, Stanley Hoffman, Richard Rosecrance, Woodrow Wilson, Alfred Zimmer.
Liberalii considera relatiile internationale ca posibila sursa de progres si transformare teleologica, punand libertatea individuala mai presus de orice, considerand ca statul se cuvine a fi oprit de la actiuni de natura a submina.
Pe plan intern, puterea statului liberal constitutional este limitata de raspunderea sa democratica fata de proprii cetateni, de nevoia de a respecta cerintele economiei de piata si normele de drept. Liberalii considera ca, in ciuda dificultatilor pe care le presupune transferul acestor constrangeri la nivel international, ele trebuie instituite pentru a promova stabilitatea atat in raporturile dintre statele suverane, cat si in interiorul acestora.
Liberalismul insista asupra complexitatii relatiilor internationale, care includ state ce interactioneaza, organizatii internationale si societatea civila. Adeptii curentului liberal sustin ca, practic, nu mai putem vorbi despre interese nationale perpetue. Este tot mai acreditata ideea potrivit careia actorul statal se comporta mai degraba in functie de preferinte, decat de posibilitati si de capacitatea de a reactiona. 
Literatura liberal-pluralista asupra interdependentei a fost abordata si in cadrul teoretizarilor realiste, fiind interpretata in special ca vulnerabilitate a unui stat fata de altul, si, in consecinta, avand o conotatie negativa. Interdependenta presupune existenta unor efecte reciproce intre tari sau intre actori din tari diferite, o situatie generatoare nu doar de costuri, ci si de beneficii. Aceste canale, create prin interactiunile unei game variate de actori nestatali ajung sa defineasca un nou palier al interactiunilor in politica mondiala: relatii transnationale. 
2. Etapele liberalismului
Liberalismul s-a dezvoltat intr-un proces complex, sinuos si de durata. In acest context pot fi distinse patru etape majore ale evolutiei sale, fiecare conditionata de anumite caracteristici. Astfel:
- in prima faza, criticii folosesc pentru definirea curentului termeni precum idealism si liberalism utopic, in timp ce adeptii sai il autodefineau drept internationalism liberal;
- faza secunda este cunoscuta drept cea a liberalismului integrator, aceasta datorita legaturilor stranse cu procesul integrarii internationale si regionale;
- faza a treia, cunoscuta si sub numele de liberalism interdependent, este cea in care atentia este focalizata pe rolul in crestere al factorilor economici si sociali in cadrul relatiilor internationale. De asemenea, sunt importante efectele lor asupra statului si, pe cale de consecinta, posibilitatea de a controla interdependenta.
- ultima etapa a evolutiei sale este cunoscuta sub numele de liberalism institutional. 
3. Tipuri de liberalism
Se pot distinge patru mari curente in spatiul liberalismului contemporan: liberalismul comercial, liberalismul republican, liberalismul sociologic si institutionalismul liberal.
Liberalismul comercial sustine ca liberul schimb si o economie internationala bazata pe principiile pietei contribuie la dezvoltarea unui climat international caracterizat de pace si prosperitate. Aceasta viziune inspira, in mare masura, activitatea organizatiilor internationale postbelice, precum si deciziile economice si de politica externa ale guvernelor democratiilor occidentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ideologia Liberala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!