Identificarea criminalistica

Extras din referat Cum descarc?

Criminalistica este stiinta ce intocmeste procedeele tactice si mijloacele stiintifice de prevenire, descoperire si cercetare a infractiunilor.
Aceasta stiinta are stranse legaturi si cu alte stiinte, fie de ordin juridic (drept penal, drept procesual penal, criminologie) sau care nu au competente juridice (medicina legala, fizica, chimie, psihologie, psihiatrie).
Inca din secolul al XIX-lea, multi juristi importanti au inteles ca pentru rezolvarea temeinica si legala a cauzelor penale, simpla aplicare a legii penale este insuficienta, motiv pentru care s-au aratat preocupati de modernizarea activitatii judiciare. Penalistii dreptului modern au subliniat, ca in rezolvarea unei cauze penale, trebuie sa se recurga la diverse metode stiintifice de investigare a cazurilor si la reguli tactice specifice de efectuare a unor acte procedurale. 
Termenul de criminalistica a fost utilizat pentru prima data de magistratul austriac Hans Gross in Manualul judecatorului de instructie publicat in 1893. Punand bazele stiintei criminalisticii, HansGross a definit-o ca o "stiinta a starilor de fapt in procesul penal" .
Obiectul prezinta doua aspecte: elaborarea metodelor tactice si a mijloacelor tehnico-stiintifice adecvate pentru descoperirea si cercetarea faptelor ilicite si elaborarea de metode si mijloace tehnice, stiintifice de prevenire a infractiunilor. 
Metodele de cercetare criminalistica insumeaza: metode de cercetare a urmelor, metode de efectuare a experimentelor si a verificarilor, metode de examinare a probelor materiale, metode tactice de ascultare a persoanelor.
Procesul de identificare criminalistica se axeaza pe ,,posibilitatea recunoasterii obiectelor lumii materiale, prin fixarea in procesul nostru de gandire a caracteristicilor acestora si datorita neschimbarii relative a lor, cel putin pentru un anumit timp" . 
Administrarea probelor reprezinta un pilon important pentru aflarea adevarului in orice cauza penala. Fara a se reduce strict la aceasta, una din mijloacele de probatiune o reprezinta identificarea criminalistica. 
,,Continutul principal al probatiunii cu ajutorul identificarii criminalistice consta in gasirea, desprinderea obiectului sau persoanei implicate dintr-un ansamblu nedeterminat de obiecte sau persoane posibile" .
Prin identificarea criminalistica se urmareste sa se stabileasca, prin intermediul acestui proces complex, atat identitatea cat si neidentitatea, concluziile avand prin formularea lor aceeasi forta probanta.
In functie de masura in care este posibila o identificare individuala, criminalistul se axeaza pe acest tip de identificare si nu pe o identificare generica a grupului de obiecte ori categoriei de indivizi.
Astfel, congruent opiniei formulate de profesorul Emilian Stancu, apreciem ca identificarea nu trebuie privita rigid, ea fiind un proces dinamic, similara obiectelor si fiintelor pe care le examineaza, in continua schimbare si ramanand totusi ele insele. 
Cu ajutorul mijloacelor si metodelor tehnice ale stiintei criminalistice, al factorului creator al urmei, identificarea criminalistica se evidentiaza ca fiind un proces de stabilire a adevarului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea criminalistica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Em. Stancu, Tratat de criminalistica, Ed. Actami, Bucuresti 2001;
Criminalistica, vol 1, Bucuresti, Ed. Stiintifica;
2. Hans Gross Gesammelte Kriminalistiche Aufsatze, Leipzig, 1902;
3. I. Mircea, Criminalistica, Ed. Lumina Lex, 1998;
4. Ionescu L., Sandu D., Identificarea criminalistica, Bucuresti, l991;
5. Ionescu L., Criminalistica -  Note de curs pentru uzul studentilor (Nepublicat), Univ. Crestina ,,D. Cantemir", Bucuresti, 1995;
6. Camil Suciu, Criminalistica, vol 1, Bucuresti, Ed. Stiintifica.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!