Hotărârea judecătorească

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
Discutăm despre hotărârea judecătorească în contextul etapei deliberării și pronunțării hotărârii judecătorești în cadrul unui proces civil.
În acest sens, hotărârea judecătorească reprezintă actul final al judecății și totodată actul prin care instanța judecătorească dispune cu privire la pretențiile deduse judecății. Acest act poate cuprinde și măsurile dispuse de instanță. 
Noțiunea, clasificarea, conținutul, redactarea, semnarea și comunicarea hotărârii judecătorești sunt reglementate în Noul Cod de Procedură Civilă - Legea nr. 134/2010, Cap. IV - Hotărârile judecătorești. 
2. Clasificarea hotărârilor
În funcție de faza procesului, hotărârile pot fi:
Sentințe - atunci când hotărârile se dau în primă instanță și prin care instanța se dezînvestește fără soluționarea cauzei. Această noțiune este reglementată de Art. 424 din Noul Cod de procedură civilă. De asemenea, Art. 424 alin. (2) aplică denumirea de sentință și hotărârilor date de instanțe prin care sunt suluționate căile de atac împotriva hotărârilor autorităților administrației publice cu activitate jurisdicțională și ale altor instituții similare. 
Decizii - atunci când hotărârile se dau la apel/ recurs și recursului în interesul legii, reglementate de Art. 424 alin. (3). Această denumire se folosește și pentru hotărârile prounțate prin anularea în apel a unei hotărâri emisă în primă instanță și reținerea cauzei spre judecare sau în alte cazuri prevăzute de lege.
În cazul în care instanța se pronunță asupra contestației în anulare ori revizuirii, conform Art. 424 Alin (4), aceasta se numește sentință sau decizie, în funcție de speța discutată. 
Încheieri - toate celelalte hotărâri prounțate în cursul judecății, daca legea nu prevede altceva, conform Art. 424 alin (5). Acestea pot fi premergătoare/ preparatorii sau interlocutorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hotararea judecatoreasca.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Conf. univ.dr. Minodora CONDOIU, Note de curs Drept Procesual Civil II - încărcat pe Blackboard, Spiru Haret, Facultatea de Drept/Anul 4, 2017-2018.
Legislatie:
2. Legea 134/2010 din 1 iulie 2010. Republicată privind Codul de procedură civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015
Resurse internet
3. www.legeaz.net


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!