Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Scurt istoric al tarii- Din secolul al XX-lea pana in prezent 4
2. Sistemul politic al Greciei 6
3. Parlamentul grec si procedura legislativa 8
Concluzie 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Grecia (in greaca ??????, transliterat: Ellida, pronuntie in greaca: [e'lada]), oficial, Republica Elena (in greaca ???????? ??uo??????, transliterat: Elliniki Dimokratia [elini'ci dimokra'ti.a]) si cunoscuta inca din antichitate si sub denumirea de Elada, este o tara din Europa de Sud.
Conform recensamantului din 2011, populatia Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oras si capitala tarii este Atena.
Grecia se afla amplasata strategic la intersectia intre Europa, Asia de Vest si Africa, si se invecineaza la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord si cu Bulgaria, si la nord-est cu Turcia. Tara este formata din noua regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrala, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee, Tracia de Vest, Creta si Insulele din Marea Ionica. 
Marea Egee se afla la est de partea continentala, Marea Ionica se afla la vest, iar Marea Mediterana la sud. Grecia are cea mai lunga coasta din bazinul Mediteranei si a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, detinand si un mare numar de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la suta din teritoriul grec este format din munti, dintre care cel mai inalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.
Grecia moderna isi trage radacinile din civilizatia Greciei Antice, incepand cu civilizatiile egeene din Epoca Bronzului, si este considerata a fi leaganul culturii occidentale. Ea este locul de nastere al democratiei ca forma de guvernare, al filosofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale si al istoriografiei, stiintelor politice, al marilor principii stiintifice si matematice,si al dramaturgiei occidentale, incluzand genurile tragediei si comediei.
Realizarile culturale si tehnologice ale Greciei au influentat mult intreaga lume, multe aspecte ale civilizatiei grecesti patrunzand in Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, si in Occident prin intermediul Imperiului Roman. Aceasta bogata mostenire este partial reflectata de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate in Grecia, ceea ce plaseaza tara pe locul al saselea in Europa si al treisprezecelea in lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizatiei grecesti, a fost infiintat in 1830 dupa Razboiul Grec de Independenta fata de Imperiul Otoman.
1. Scurt istoric al tarii- Din secolul al XX-lea pana in prezent
La sfarsitul Razboaielor Balcanice, intinderea teritoriala si demografica a Greciei crescuse. In anii ce au urmat, lupta dintre Constantin I si charismaticul prim ministru Eleftherios Venizelos pe tema politicii externe a tarii in ajunul Primului Razboi Mondial a dominat scena politica a tarii, si a impartit tara in doua grupuri antagonice. De-a lungul unei parti din Primul Razboi Mondial, Grecia a avut doua guverne, un guvern pro-german regalist la Atena si un guvern pro-britanic, venizelist la Salonic. Cele doua guverne au fost unificate in 1917, cand Grecia a intrat oficial in razboi de partea Antantei.
Dupa Primul Razboi Mondial, Grecia a incercat sa anexeze noi teritorii din Asia Mica, o regiune care la acea vreme avea o numeroasa populatie greaca, dar a fost invinsa in Razboiul Greco-Turc din 1919- 1922, care a avut ca rezultat un masiv schimb de populatii intre cele doua tari conform Tratatului de la Lausanne. Conform diferitelor surse, cateva sute de mii de greci pontici au murit in aceasta perioada in ceea ce este uneori denumit genocidul grecilor pontici. 
Epoca ce a urmat a fost una marcata de instabilitate, umbrita de dificila misiune de a introduce un milion si jumatate de refugiati greci din Turcia in societatea greceasca. Populatia greaca a Istanbulului a scazut de la 300.000 in 1900 la circa 3.000 in 2001. 
Dupa evenimentele dezastruoase din Asia Mica, monarhia a fost abolita dupa un referendum tinut in 1924 si s-a declarat a Doua Republica Elena. Premierul Georgios Kondylis a preluat puterea in 1935 si a abolit efectiv republica reinstaurand monarhia printr-un nou referendum in 1935. In anul urmator, a urmat o lovitura de stat care l-a instaurat pe Ioannis Metaxas ca lider al unui regim dictatorial denumit Regimul de la 4 August. Desi stat totalitar, Grecia a ramas in relatii bune cu Regatul Unit si nu s-a aliat cu Axa.
La 28 octombrie 1940, Italia fascista a cerut capitularea Greciei, dar administratia greaca a refuzat si, in Razboiul Greco-Italian care a urmat, Grecia a respins fortele italiene in Albania, aducand Aliatilor prima victorie terestra impotriva Axei. Tara avea in cele din urma sa cada in fata unor forte germane trimise de urgenta in Batalia Greciei. Ocupantii germani s-au confruntat totusi cu probleme grave cauzate de rezistenta greceasca. Peste 100.000 de civili au murit de foame in iarna lui 1941- 1942, si marea majoritate a evreilor au fost deportati si ucisi in lagarele naziste de concentrare. Dupa eliberare, Grecia a trecut printr-un razboi civil intre comunisti si anticomunisti, care a dus la devastare economica si grave tensiuni sociale intre dreapta si stanga predominant comunista, tensiuni ce au durat treizeci de ani. Urmatoarele doua decenii au fost caracterizate prin marginalizarea stangii in sferele politica si sociala, dar si printr-o rapida crestere economica partial generata de Planul Marshall.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grecia - Procedura legislativa - Continuturile etapelor principale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Informatii generale despre Grecia: http://www.balkantimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/infoCountryPage/setimes/resource_centre/countries/greece?country=Greece
2. Constitutia Greciei - ICL : http://www.servat.unibe.ch/law/icl/gr00000_.html
3. Curs de drept administrativ comparat- Institutii Administrative in statele UE
4. Buletin de Informare legislativa.nr.4/2003; Sorin Popescu, Victoria Tandareanu-,,Uniunea Europeana si Revizuirile Constitutionale Nationale"
5. https://grecia.mfa.gov.md/ro/content/despre-%C3%AEntrevederea-ambasadorului-anatol-vangheli-cu-grupul-parlamentar-de-prietenie-din
6. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/greece_ro
7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Greciei_din_1975


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!