Grațierea

Extras din referat Cum descarc?

,,Gratierea este masura de clementa ce consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara. ''
Aceasta clementa potrivit legislatiei poate fi acordata fie de catre presedintele Romaniei:
,, Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii: 
a) confera decoratii si titluri de onoare; 
b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral; 
c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege; 
d) acorda gratierea individuala.'' , 
actul emis de catre seful statului numindu-se decret, sau de catre Parlament prin lege organica conform articolului 73 punctul 3 litera g din Constitutia Romaniei din 2003.
Gratierea se numara printre cauzele care inlatura executarea pedepsei sau consecintele condamnarii, iar alaturi de prescriptie face posibil ca in cazul condamnarii, acestea sa ramana antecedente penale impreuna cu eventualele consecinte ce ar putea decuge.
Exista mai multe tipuri de gratieri, pe care le vom clasifica si analiza succint in randurile ce urmeaza.
1.In functie de persoanele carora li se acorda, exista doua tipuri de gratieri:
o gratiere individuala
o gratiere colectiva 
Primul tip de gratiere-individuala se acorda conform art.3 din Legea 546/2002 unei persoane sau mai multor indivizi determinati nominal , la cerere sau din oficiu, numai dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la data adoptarii aczului de gratiere.
Urmatorul articol din legea sus mentionata stipuleaza persoanele care pot adresa cererea de gratiere impreuna cu actele anexe Presedintelui Romaniei si anume: fie persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acestuia sau sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate. 
Cererea de gratierea cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare a persoanei condamnate si pedeapsa pentru care se solicita gratierea, precum si copii legalizate ale hotararii definitve de condamnare , certificatului de cazier judiciar, iar daca este cazul acte de stare civila, certificate medicale, rapoarte de ancheta sociala si alte acte pe care solicitantul le considera necesare in sustinerea cererii sale.
Presedintele Romaniei in vederea exercitarii prerogativei de gratiere poate solicita unor institutii si oficialitati informatii, si avize consultative de la Ministerul Justitiei- acesta fiind obligat sa le inaniteze in termen de 30 de zile de la solicitare.
Gratierea individuala poate fi refuzata de beneficiarul ei cand a fost facuta de o alta persoana, exceptie fiind cazul in care condamnatul este minor.
Cel de al doilea tip de gratiere - colectiva, se acorda conform art.12 din Legea nr.546/2002 unui numar de persoane pentru condamnari determinate prin cuantumul pedepselor sau prin infractiunile pentru care au fost pronuntate, din oficiu sau la cererea organelor judiciare.
2.In functie de intinderea efectelor pe care le produce identificam:
o gratierea totala
o gratierea partiala
o gratierea sub forma comutarii


Fisiere in arhiva (1):

  • Gratierea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!