Garanțiile generale ale respectării dreptului la un proces echitabil - principiul contradictorialității

Cuprins referat Cum descarc?

I . INTRODUCERE 3
II. IZVOARELE PROCESULUI ECHITABIL IN CONTINUTUL NORMATIV AL STANDERDELOR UNIVERSALE, REGIONALE SI ROMANESTI IN MATERIA DREPTURILOR OMULUI 3
III. GARANTIILE UNUI PROCES ECHITABIL 4
IV. PRINCIPIUL CONTRADICTORIALITATII 7
1. ASPECTE GENERALE 7
2. APLICARI ALE PRINCIPIULUI CONTRADICTORIALITATII 9
3. CAZURI SOLUTIONATE DE C.E.D.O. 10
4. PRACTICA INSTANTELOR NATIONALE 13
V. CONCLUZII 14


Extras din referat Cum descarc?

I . INTRODUCERE
Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, elaborata in cadrul Consiliului Europei, deschisa pentru semnare la Roma, la 4 noiembrie 1950, a intrat in vigoare in septembrie 1953. In spiritul autorilor sai, este vorba de luarea primelor masuri menite sa asigure garantarea colectiva a unora din drepturile enumerate in Declaratia universala a drepturilor omului din 1948. Conventia consacra, pe de o parte, o serie de drepturi si libertati civile si politice si stabileste, pe de alta parte, un sistem vizand garantarea si respectarea de catre statele contractante a obligatiilor asumate de acestea.
Prin Legea nr.30 din 18 mai 1994, publicata in Monitorul Oficial nr.135 din 31 mai 1994, Romania a ratificat Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului (C.E.D.O.), precum si protocoalele aditionale la aceasta nr.1, 4, 6, 7, 9, 10. Conform prevederilor cuprinse in art.11 si 20 din Constitutie, Conventia si Protocoalele ei aditionale au devenit parte integranta a dreptului intern, avand prioritate fata de acesta, altfel spus C.E.D.O. si protocoalele aditionale au devenit izvor de drept intern obligatoriu si prioritar, ceea ce, in plan national, are drept consecinta imediata aplicarea conventiei si protocoalelor de catre instantele romane, iar in plan international acceptarea controlului prevazut de C.E.D.O. cu privire la hotararile judecatoresti nationale.
II. IZVOARELE PROCESULUI ECHITABIL IN CONTINUTUL NORMATIV AL STANDERDELOR UNIVERSALE, REGIONALE SI ROMANESTI IN MATERIA DREPTURILOR OMULUI
1. Izvoarele procesului echitabil in continutul normativ al standardelor universale in materia drepturilor omului 
a) Declaratia Universala a Drepturilor Omului 
b) Pactul international cu privire la drepturile civile si politice 
2. Izvoarele procesului echitabil in continutul normativ al standardelor Consiliului Europei si ale Uniunii Europene in materia drepturilor omului
a) Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
b) Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
3. Izvoarele procesului echitabil in continutul normativ al altor standarde regionale in materia drepturilor omului
a) Conventia americana privind drepturile omului 
b) Carta africana a drepturilor omului si popoarelor 
4. Izvoarele procesului echitabil in continutul normativ al standardelor constitutionale romanesti 
Constitutia Romaniei din anul 1991 a consacrat in cuprinsul art.21 alin.(1) ,,Accesul liber la justitie" potrivit caruia ,,Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, libertatilor si a intereselor sale legitime". Aceasta originala consacrare, este rezultatul adoptarii, in cadrul dezbaterilor din cadrul Adunarii Constituante, a teoriei civiliste stabilita de art.3 din Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia ,,Judecatorul care va refuza de a judeca, sub cuvant ca legea nu prevede, sau ca este intunecata sau neindestulatoare, va putea fi urmarit ca culpabil de denegare de dreptate". Acest principiu permite accesul la justitie pentru apararea universalitatii drepturilor si libertatilor consacrate prin Constitutie si prin alte legi. Textul constitutional revizuit al art.21 alin.(3) privind dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil a fost preluat din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si este apreciat in literatura de specialitate ca o corecta receptare a evolutiilor juridice moderne la nivel european si o punere de acord a protectiei juridice garantate drepturilor subiective prin reglementarile interne cu cele internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Garantiile generale ale respectarii dreptului la un proces echitabil - principiul contradictorialitatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!