Garantii Implicite Circumscrise Dreptului in Proces Echitabil

Extras din referat Cum descarc?

Garantii implicite circumscrise dreptului la un proces echitabil
Sunt astfel de garantii principii care nu se gasesc in textul analizat. Acestea sunt: 1. egalitatea armelor, 2. respectarea contradictorialitatii in administrarea probelor, 3. motivarea deciziilor, 4. dreptul acuzatului de a pastra tacere si de a nu contribui la propria sa incriminare. 
1. Egalitatea armelor inseamna tratarea egala a partilor pe toata durata desfasurarii procedurii in fata unui tribunal, fara ca una dintre ele sa fie avantajata in raport cu cealalta parte sau celelalte parti din proces. Egalitatea armelor reprezinta, deci, un just echilibru intre parti si are acelasi rol atat in cauzele civile, cat si in cauzele penale. Principiul egalitatii armelor se aplica numai in raporturile dintre parti si reflecta modul cum au fost ele tratate de tribunal, neaplicandu-se raporturilor dintre parti si tribunal. 
Cea mai importanta garantie procedurala existenta intr-un stat de drept este cea a procesului echitabil. Avand in vedere mecanismul de functionare a statului de drept conform caruia trebuie asigurat liberul acces la justitie pentru remedierea oricarei incalcari a unui drept sau libertati fundamentale ori interes legitim, aceasta garantie este considerata esentiala insusi spiritului Conventiei Europene a Drepturilor Omului .
Dreptul la un proces echitabil este dreptul care, prin afirmarea sa, asigura legatura intre drepturile omului si statul de drept, caracterizat prin eliminarea arbitrariului si domnia legii, putand fi definit ca ansamblul garantiilor procedurale care permit punerea in valoare a majoritatii drepturilor protejate prin instrumente internationale.
Dupa cum a aratat Curtea, statele semnatare ale Conventiei au decis sa ia toate masurile necesare pentru apararea efectiva a unor drepturi enuntate de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, datorita atasamentului lor sincer la principiul preeminentei dreptului. Aceste masuri semnifica organizarea unei bune administrari a justitiei, credibila, sigura, impartiala si independenta pentru cei care ajung in fata instantelor judiciare. De aceea, instanta europeana a retinut ideea ca intr-o societate democratic, in sensul Conventiei, dreptul la o buna administrare a justitiei ocupa un loc eminent, astfel ca o interpretare restrictiva a dispozitiilor art.6 nu ar corespunde cu obiectul si scopul prevederilor sale .
Sunt considerate incalcari ale principiului egalitatii armelor: comunicarea unui raport de politie care il privea pe inculpat doar procurorului, nu si apararii, deoarece s-a creat astfel un dezechilibru intre parti, care nu dispuneau de aceleasi mijloace pentru a-si sustine argumentele pozitiei lor; necomunicarea catre reclamant a observatiilor depuse la dosar de procurorul general, deoarece s-a creat o inegalitate intrinseca fara a se mai demonstra alte aspecte negative ale acestei situatii, deoarece partea nu a avut posibilitatea de a-si exprima clar pozitia cu privire la calea de atac execitata, ci doar procurorul general; simpla calificare a insuficientei pretului de cesiune declarat la fisc, in absenta dreptului reclamantului de a dovedi ca pretul convenit si contestat reprezinta valoarea reala a bunului, reprezinta o incalcare a principiului egalitatii armelor. 
Exigenta de echitate este consacrata, inca de la primele cuvinte ale art. 6 parag. (1), importanta acesteia este considerabila pentru ca, pentru ansamblul garantiilor prevazute la art. 6, se retine, pe viitor, notiunea de proces echitabil. Echitatea impune o apreciere in concreto a cauzei, astfel incat respectarea cu scrupulozitate a garantiilor formale prevazute de art. 6 nu este, in mod obligatoriu, sinonima cu un proces echitabil .
Din punct de vedere temporal dreptul la un proces echitabil acopera nu numai perioada de desfasurarea a unui proces ci si perioada anterioara - recunoasterea dreptului de acces la un tribunal - si ulterioara - dreptul de a obtine o hotarare judecatoreasca cu caracter obligatoriu si care se va bucura de autoritatea lucrului judecat si dreptul de a obtine executarea hotararii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Garantii Implicite Circumscrise Dreptului in Proces Echitabil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!