Gajul in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Cel mai important atribut al dreptului real de gaj, care pune in valoare continutul acestuia, este dreptul persoanei in favoarea careia a fost creat gajul de a pretinde satisfacerea creantei garantate din valoarea bunurilor pe care le-a acceptat in calitate de garantie. Modul si procedura de exercitare a dreptului de gaj stabilita prin Codul Civil al Republicii Moldova din 2003 (CC) si Legea R.M. cu privire la gaj din 2001(Lege) ofera o protectie adecvata atat persoanei in favoarea careia a fost instituit gajul, cat si celeia ce l-a constituit.
Dreptul creditorului gajist de a cere executarea obligatiilor garantate din valoarea bunului gajat poate fi exercitat in cazurile stabilite de lege sau contract, si anume, potrivit prevederilor al.(1) art.487 CC si art. 61 al Legii mai sus mentionate ,,creditorul gajist poate exercita dreptul de gaj daca debitorul nu a executat conform contractului sau a executat in mod necorespunzator obligatia garantata sau doar o parte a acesteia". Observam ca Legea foloseste termenul de ,,debitor", pe cand in cod se utilizeaza cea de ,,debitor gajist", in acest sens literatura de specialitate se pronunta pentru prima utilizare,  deoarece debitor gajist poate fi si o terta persoana conform legii, dar acesta nu poate fi obligat la executarea corespunzatoare o obligatiei garantate prin gaj .
Datorita caracterului sau accesoriu, dreptul de gaj va fi exercitat atunci cand obligatia principala nu este executata in conformitate cu conditiile acesteia, fiind vorba despre o neexecutare lato sensu care include si executarea necorespunzatoare si pe cea tardiva.
Regula generala este ca: gajul poate fi pus sub urmarire daca obligatia principala nu este executata la scadenta. Totusi, in anumite circumstante stabilite de lege, creditorul gajist este indreptatit sa ceara executarea inainte de termen a obligatiei garantate prin gaj si anume:
1) Incetarea dreptului debitorului gajist asupra bunului gajat in temeiurile prevazute de legislatie, de exmplu cazul revedincarii bunului gajat de la debitorul gajist de rea-credinta de catre adevaratul proprietar sau ca urmare a confiscarii lui ca sanctiune pentru savarsirea unei infractiuni. - art. 433 al. (1) CC.
2) Disparitia bunului gajat, astfel fiind imposibila urmarirea lui la scadenta - atunci cand debitorul gajist este debitorul obligatiei garantate prin gaj, in caz contrar norma nu este aplicabila. - art.487, al.(1)CC
Creditorul gajist, de asemenea are dreptul sa ceara executarea inainte de termen a obligatiei garantate prin gaj, iar in cazul neexecutarii sa urmareasca bunul gajat, daca debitorul gajist:
a)	a incalcat regulile unui gaj urmator (art.480CC);
b)	a instrainat gajul contrar regulilor din art.477 al.(3)CC;
c)	nu a executat obligatiile prevazute de art.477 al.(6)CC;
d)	nu se afla in posesia bunului gajat, conform conditiilor contractului de gaj;
e)	a incalcat regulile de inlocuire a bunului gajat(art.479CC).
Temeiurile de exercitare a dreptului de gaj nu sunt enumerate exhaustiv, putand fi exercitate si in alte cazuri prevazute de lege sau contract. Alte cazuri in care creditorul gajist va fi in drept sa initieze exercitarea dreptului de gaj pot fi stabilite prin contractul din care se naste obligatia principala, cum ar fi de exemplu:
-	obtinerea creditului sau determinarea de a contracta prin inselaciune;
-	lipsirea debitorului


Fisiere in arhiva (1):

  • Gajul in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!