Fuziunea prin Absorbtie

Extras din referat Cum descarc?

FUZIUNEA
Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati care au hotarat fiecare in parte, se reunesc pentru a forma o singura societate.Societatea nou formata poate lua nastere prin doua modalitati : absorbtie si contopire.
In functie de modalitatea de transmitere si preluare a patrimoniului, se disting doua tipuri de fuziuni :
o fuziunea prin absorbtie 
o fuziunea prin reunire (contopire).
FUZIUNEA PRIN ABSORBTIE
Fuziunea prin absorbtie se realizeaza atunci cand o societate, numita societate absorbanta, absoarbe una sau mai multe societati, numite societati absorbite.In cazul fuziunii prin absorbtie, societatea comerciala care absoarbe dobandeste toate drepturile si obligatiile societatii comerciale pe care o absoarbe.
FUZIUNEA PRIN CONTOPIRE
Fuziunea prin contopire se realizeaza atunci cand doua sau mai multe societati hotarasc infiintarea unei societati noi prin transmiterea elementelor de activ si pasiv societatii nou infiintate.In cazul fuziunii prin contopire drepturile si obligatiile societatilor comerciale care isi inceteaza existenta trec asupra societatii nou infiintate.
Operatiunile de fuziune implica si numeroase avantaje. Principalul avantaj il reprezinta cresterea capacitatii concurentiale a intreprinderilor. De asemenea, ca urmare a procesului de fuziune se obtine reducerea preturilor si ameliorarea conditiilor de productie, cele de distributie si cele de studii si cercetari. Uneori, fuziunea este un mijloc de reorganizare a structurii unui grup de societati: societatea mama absoarbe anumite filiale, o filiala absoarbe pe alta, anumite filiale fuzioneaza intre ele pentru a forma o noua filiala.
Fuziunea prin absorbtie:
- are loc in conditiile in care una sau mai multe societati sunt de acord cu transferarea elementelor de activ si datorii la o alta societate, transferare care se poate face in mod total sau partial. Societatea care absorbe dobandete drepturile si este tinuta de obligatiile comerciale pe care o absorbe. 
Societatea nu isi inceteaza existenta, in cazul in care o parte din patrimoniul ei se desprinde si se transmite catre una sau mai multe societati existente sau care iau astfel fiinta. 
Fuziunea se poate face si intre societati de forme diferite.
Societatile in lichidare pot fuziona numai daca nu a inceput repartitia intre societati a partilor ce li s-ar cuveni din lichidare. 
Fuziunea se hotaraste de fiecare societate in parte, in conditiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al societatii. 
Daca, prin fuziune, se infiinteaza o noua societate, aceasta se constituie in conditiile prevazute de prezenta lege pentru forma de societate convenita.
Etapele fuziunii prin absorbtie
Conform actului normativ OMF 1376/2004 in cazul fuziunii prin absorbtie, operatiunile presupun parcurgerea urmatoarelor etape: 
a) Inventarierea si evaluarea elementelor de activ si de datorii ale societatilor comerciale care fuzioneaza, precum si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii, effectuate cu aceasta ocazie.
b) Intocmirea situatiilor financiare inainte de fuziune de catre societatile comerciale care urmeaza sa fuzioneze. Pe baza bilantului intocmit inainte de fuziune se determina activul net contabil, potrivit formulei:
Activ net contabil= Total Active - Total Datorii
c) Evaluarea globala a societatilor si determinarea aportului net. Pentru evaluarea societatilor intrate in fuziune se poate folosi una dintre urmatoarele metode: metoda patrimoniala sau metoda activului net, metoda bursiera, metoda bazata pe rezultate, metode mixte si metoda bazata pe fluxul financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fuziunea prin Absorbtie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!