Furtul - art. 228 Cod penal

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Furtul ( art. 228 NCP) 
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In decursul timpului, toate civilizatiile au incriminat furtul, intr-o forma sau alta. De aceea, aceasta fapta poate fi considerata un exemplu de delict natural, alaturi de infractiunile impotriva vietii. In spatiul romanesc, prin legiuirile penale anterioare codificarii, furtul era deja incriminat. In Codul de la 1864, furtul era prevazut in art. 306 si era definit ca luarea lucrului ,,pe ascuns", adica fara voia persoanei deposedate; din punct de vedere subiectiv se cerea ca faptuitorul sa actioneze ,,cu cuget de insusire pe nedrept" . In Codul de la 1936, furtul era incriminat prin art. 524 si facea parte din categoria delictelor. In alin. (1) din art. 524 se prevedea ca delictul de furt este comis de ,,acela care ia un lucru mobil, ce nu-i apartine, din posesiunea sau detentiunea altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept".
In Codul de la 1969, furtul era incriminat prin art. 208 si avea un continut asemanator actualei reglementari. Astfel, in afara de limitele pedepsei, varianta tip era identica; la alin (2) din art. 208 erau asimilate bunurile mobile ,,orice energie care are valoare economica, precum si inscrisurile" ( corespondentul actualului alin. (3) din art. 228 care, in plus, indica expres energia electrica); la alin. (3) din art. 208 era prevazuta protectia posesiei sau detentiei legitime ( corespondentul actualului alin. (2) din art. 228); in alin. 4 din art. 208 era incriminat furtul de folosinta care in Codul actual reprezinta o incriminare distincta ( art. 230 C. pen.).
Principala diferenta dintre incriminarea actuala a furtului prin art. 228 C. pen. si vechea incriminare este situata la nivel sanctionator, in sensul ca pedeapsa prevazuta s-a redus simtitor, atingand o stare de normalitate . In plus, este de remarcat faptul ca, pe langa diminuarea limitelor pedepsei cu inchisoarea, apare ca pedeapsa alternativa amenda.
FURTUL (ART. 228)
Este infractiunea contra patrimoniului, ce consta in luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept [art. 228 (alin. (1) NCP].
Noul Cod Penal a incriminat intr-un articol distinct furtul de folosinta ca varianta atenuanta a furtului si a prevazut in cazul infractiunii de furt posibilitatea ca impacarea partilor sa inlature raspunderea penala.
Obiectul juridic special prezinta relatiile referitoare la protectia dreptului de proprietate, a posesiei sau detentiei bunurilor mobile corporale ale unei persoane.
Rezulta ca ceea ce se ocroteste in mod concret prin dispozitiile art. 228 este situatia de fapt ,,pozitia fizica pe care un bun mobil o are in sfera patrimoniala a unei persoane" sau altfel spus, ,,aspectul obiectiv, aparent al stapanirii unui bun corporal, situatie comuna atat dreptului de proprietate cat si posesiei sau detentiei".
Obiectul material il reprezinta bunul ( prin natura sa ori prin anticipatie ) corporal animat sau neanimat, fungibil sau nefungibil, aflat in proprietatea, posesia sau detentia altuia ( nu bunul abandonat -  res derelictae -  sau cel care nu apartine nimanui -  res mullis) care are o minima valoare economica.
Potrivit art. 228 alin. (3) NCP, sunt asimilate bunurilor mobile si energia electrica, energiile care au o valoare economica ( de pilda, energia termica etc.) sau inscrisurile care au o valoare economica ( de pilda, un inscris care consemneaza o creanta) ori care prezinta o anumita importanta pentru cel care il detine ( spre exemplu, jurnalul unui pictor celebru); spre deosebire de vechiul Cod Penal, NCP mentioneaza explicit energia electrica printre bunurile considerate mobile in logica legii penale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Furtul - art. 228 Cod penal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Boroi, A. (2019). Drept penal. Partea speciala. Bucuresti: Editura C.H.Beck.
-  Cioclei, V. (2018). Drept penal. Partea speciala I. Bucuresti: Editura C.H.Beck.
-  Udroiu, M. (2014). Drept penal. Partea speciala-Noul cod penal. Bucuresti: Editura C.H. Beck.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!