Functionarul Public

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de functie publica il regasim in Franta si in sistemul francofon exprimat ,,fonction publique", in Regatul Unit intalnim sintagma ,,civil service", iar in Germania ,,affentlicher dienst". Lor le corespund denumiri de asemenea specifice pentru personalul care indeplineste o functie publica, respectiv ,,fonctionnaires" in Franta si Luxemburg, ,,civil servants" in Anglia si Irlanda, ,,Beamter" in Germania, ,,funcionario" in Spania, si Portugalia, ,,tjenestemaesd" in Danemarca, ,,impiegato civile dello stato" in Italia, ,,ambtenaar" in Tarile de Jos, ,,ypallelor" in Greci sau ,,agent de l'Etat in Belgia.
In ceea ce priveste doctrina romaneasca, daca ne referim la cea interbelica, am constatat ca termenii uzitati erau, in exclusivitate, de functiune si respectiv functionar public.
In perioada postbelica, doctrina a tratat problema ,,functionarilor de stat", in unele lucrari regasind chiar si formularea ,,functionar public".
Din doctrina actuala de drept public, invocam, ca un veritabil sistem de referinta si de reper, conceptia potrivit careia functia publica reprezinta situatia juridica a persoanei fizice investita legal cu atributii in realizarea competentei unei autoritati publice, ce consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor ce formeaza continutul juridic complex dintre persoana fizica respectiva si organul care l-a investit. 
Functia publica reprezinta complexul drepturilor si obligatiilor de interes general stabilite potrivit legii in scopul realizarii competentei unei autoritati publice, institutii publice sau regii autonome, de catre persoane legal investite.
Functia publica poate fi definita ca situatia juridica legal determinata a persoanei fizice investita cu prerogative in realizarea competentei unei autoritati publice, in regim de putere publica, avand ca scop realizarea in mod continuu a unui interes public.
Titularul unei functii publice este functionarul public.
Functionarul public reprezinta persoana legal investita prin actul de vointa unilaterala al unei autoritati publice sau al cetatenilor, cu sarcina indeplinirii pe un timp limitat sau nedeterminat a unei functii publice, in vederea realizarii competentei organului din structura caruia face parte functia respectiva.
Intr-o interesanta lucrare din doctrina franceza se afirma ca definitia functionarului public trebuie sa se faca pornind de la trei caracteristici esentiale:
- participarea la gestionarea unui serviciu public;
- permanenta postului;
- titularizarea intr-un grad din ierarhia unui corp.
Functionarii publici au si urmatoarele indatoriri principale:
A) indatorirea de a se consacra functiei cu care au fost investiti sau, altfel spus, indatorirea de a-si consacra intreaga activitate profesionala indeplinirii sarcinilor care le-au fost incredintate.
Legea interzice cumulul de functii sau activitati profesionale, inclusiv activitati private cu scop lucrativ. Astfel, potrivit art.56 alin(1) din Statut, calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic. Potrivit art.56 alin. (2) din Statut, functionarii publici nu pot detine functii in regiile autonome, societatile comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ. De asemenea, potrivit art.57 din Legea nr.188/1999, functionarii publici nu pot exercita la societatile comerciale cu capital privat, activitati cu scop lucrativ acre au legatura cu atributiile ce le revin din functiile publice pe care le detin si nu pot fi mandatari ai unor persoane in ceea ce priveste efectuarea unor acte in legatura cu functia pe care o indeplinesc.
Functionarii publici nu pot avea interese personale, direct sau prin persoane interpuse, intr-o intreprindere privata supusa controlului lor, intrucat altfel, s-ar contraveni obligatiei de dezinteresare sau indatoririi de probitate a carei respectare asigura impartialitatea functionarilor publici in indeplinirea atributiilor de serviciu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarul Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!