Functiile statului de drept in spatiul european

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
In ceea ce priveste functiile statului, trebuie sa observam mai intai ca istoria constitutionala a statelor este, dincolo de disputele generate de problematica formala a dobandirii si exercitarii puterii de catre guvernanti in raport cu guvernatii, istoria efortului de a concilia vointa si interesele indivizilor si societatii asupra carora se exercita actul de guvernare, cu vointa si interesele subiectelor titulare ale autoritatii politice exclusive, cu alte cuvinte de a stabili un raport intre legitimarea sociala si legitimitatea in sine dezvoltata de orice putere statala. Cuceririle teoretice ale secolului XX, care in plan politico - juridic au consacrat conceptul statului de drept, democratic si social, au generat realitatea unor state in care puterea a fost structurata si supusa dreptului, un drept, stabilit in competitia dintre interese si valori promovate in raport cu nevoile umane, un drept pus, mai mult sau mai putin eficient, in slujba cetatenilor sai.
In doctrina actuala exista o serie de conceptii tinzand spre depasirea, dintr-o perspectiva functionalista , a distinctiei clasice dintre functia legislativa si executiva a statului, respectiv dintre functia de stabilire a continutului dreptului si aceea de realizare materiala, efectiva, a dreptului. Dintre acestea, unele confunda functiile statului cu natura activitatii organelor statale, astfel in cadrul conceptiilor binare, dualiste privind diviziunea functiunilor statului, distinctia dintre legislativ si executiv este transpusa, intr-o prima categorie de conceptii, inspre distinctia dintre functia politica si functia administrativa a statului, distinctie in conformitate cu care legea devine un cadru de principiu, stabilind o orientare politica generala, guvernamantul actionand in interiorul acestui cadru. Functia politica este exercitata de o pluralitate de organe, Guvern, Parlament, Seful statului etc. si cea administrativa de asemenea, neexistand nici un impediment ca aceeasi autoritate (Guvernul) sa contribuie la exercitiul ambelor functiuni. 
O alta categorie de conceptii binare este generata de constatarea ca sarcinile intre Guvern si Parlament nu se mai repartizeaza in democratiile actuale dupa distinctia intre puterea de a lua decizii primare si puterea de a executa aceste decizii. Astfel, se afirma ca: ,,notiunea de putere guvernamentala depaseste cu mult notiunea traditionala de putere executiva. Ea i se opune chiar intr-un sens: ideea de executiv implicand ca Guvernul intervine in al doilea rand, ca el nu are initiativa actiunii. Dimpotriva, Guvernul modern are in mod esential un rol de impulsiune: in cadrul masinii politice, el este motorul". 
Guvernul are, in aceasta acceptiune, rolul de a planifica activitatea nationala prin orientarea initiativei legislative, prin definirea politicii generale, prin trasarea programelor de actiune. El nu se mai rezuma la a executa legile votate de Parlament, ci participa activ la elaborarea lor, pe de o parte prin activitati de impulsiune politica si pe de alta parte prin activitati de directie generala. Functia deliberativa, inteleasa ca putere de limitare, pe de o parte, si ca putere de revendicare pe de alta parte, apartine Parlamentului, si are o dimensiune a priori, prin stabilirea cadrului general al actiunii guvernamentale si o dimensiune a posteriori exprimata prin activitatea legislativa si prin puterea bugetara. Puterea de revendicare se manifesta prin transformarea Parlamentului intr-un fel de birou de reclamatii pentru cetateni, grupuri de interese si opozitie. De aceea: existenta libertatilor ramane legata in fapt de existenta Parlamentelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile statului de drept in spatiul european.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!