Frauda si Evaziunea Fiscala

Cuprins referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Evaziunea fiscala: reglementare juridica, concept 2
Sectiunea a 2- a. Combaterea evaziunii si fraudei fiscale fiscale 4
Sectiunea a 3-a Infractiunile de evaziune fiscala 6
Sectiunea a 4-a Particularitati in manifestarea fraudei fiscale
4.1 Bancruta frauduloasa 10
4.2 Economia subterana 10
4.3 Spalarea banilor 11
4.4 Crima organizata 12
4.5 Paradisurile fiscale in veniturile bugetare 12
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Evaziunea fiscala: reglementare juridica, concept
Domeniul fiscal face parte din aria preocuparilor legislativului inca din anul 1848. Pentru prima data in Romania, evaziunea fiscala a fost reglementata in anul 1929 printr-o lege speciala de reprimare a evaziunii fiscale.
Un adevarat Cod al evaziunii fiscale a fost introdus in anul 1933, prin Legea contributiilor directe si celelalte legi de impozite si taxe. In acest act normativ, abaterile fiscale erau clasificate in contraventie simpla si contraventie calificata, fiind sanctionate cu amenzi, ce puteau ajunge pana la de patru ori cuantumul sumei sal diferentei de sume datorate, sustrase de la plata. 
Legea nr. 344/1947 ii sanctiona aspru pe evazionisti, oferind insa celor in cauza posibilitatea de a intra in legalitate prin lichidarea obligatiilor fiscale chiar daca s-au sustras in trecut de la plata impozitelor si taxelor.
Constitutia Romaniei, art. 53 alin. 1, reglementeaza ca indatorire fundamentala obligatia fiecarui cetatean de a contribui prin impozite si taxe la sustinerea celuielilor publice.
Legea nr. 87/ 1994 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, aboragata, are semnificatia primei reglementari din perioada de trecere a Romaniei la economia de piata si defineste evaziunea fiscala ca ,, sustragerea prin orice mijloace de la impunere sal de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bufetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si juridice romane sau straine, denumite contribuabili".
Evaziunea fiscala cunoaste o reglementare moderna- Legea nr. 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Reglementarea are o dubla destinatie: pe de o parte, de a-i aviza pe contribuabili, in diversitatea lor, cu privire la obligatia de a contribui prin impozite si taxe la suportarea cheluielilor publice si de a-i preveni asupra consecintelor la care se expun prin incalcarea acesteia si pe de alta parte, legea constituie ininstrumentul juridic in temeiul caruia poate fi angajata raspunderea penala a celor care incalca dispozitiile legale de organizare si desfasurare a activitatilor economice producatoare de venituri sal bunuri supuse impozitelor, taxelor, contributiilor.
Legea nr. 241/2005 reprezinta cadrul comum pentru faptele de evaziune fiscala. Legea acopera un domeniu mai larg, instituind masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea.
De regula, evaziunea fiscala se afla in concurs real cu alte infractiuni: infractiunile de fals, de spalare a banilor, acte de terorism, coruptie.
Legea nr. 241/2005 constituie instrumentul juridic in temeiul caruia poate fi angajata raspunderea penala. Stabilirea si incadrarea juridica corecta a faptei de evaziune fiscala necesita analiza si coroborarea reglementarilor care instituie obligatia de a plati impozite si taxe, documentele contabile cu privire la acestea, obligatiile declarative ale contribuabililor. 
Modalitatile, mijloacele, caile sau procedeele pe care le utilizeaza contribuabilii pentru a evita plata obligatiilor fiscale, urmarind protejarea veniturilor proprii sau a averii de la impozitare reprezinta eludarea fiscala. 
Eludarea fiscala se realizeaza prin doua forme: prin repercusiunea impozitelor si evaziunea fiscala.
Repercursiunea impozitelor este procesul prin care se realizeaza evitarea suportarii obligatiilor fiscalr deja platite, prin transferul sarcinii de plata asupra altor contribuabili, altii decat subiectul impozitului, iar evaziunea fiscala reprezinta sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.
Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carui consecinte cauta sa le limiteze cat mai mult, eradicarea fiind, practic, imposibila. 
Evaziunea fiscala se poate defini ca fiind totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Frauda si Evaziunea Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!