Formele Raspunderii Penale Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Scurt istoric. Definitia dreptului international penal
2. Fundamentul juridic al raspunderii penale internationale 
2.1. Raspunderea penala ca forma a raspunderii juridice internationale
2.2. Raspunderea persoanelor fizice in calitate de agenti ai statului, pentru comiterea de infractiuni internationale.
2.3. Raspunderea internationala a statului pentru actele ilicite comise de persoane particulare.
3. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

FORMELE RASPUNDERII PENALE INTERNATIONALE
1.Scurt istoric. Definitia dreptului international penal
Dreptul international penal este chemat sa proteguiasca pacea si securitatea intregii umanitati, desfasurarea in conformitate cu normele dreptului si ale moralei a raporturilor dintre state, existenta si perenitatea unor valori fundamentale ale omenirii.
Marele jurist internationalist roman Vespasian V. Pella definea dreptul international penal ca totalitatea regulilor de fond si de forma care guverneaza modul de reprimare a infractiunilor comise de state sau de indivizi, de natura sa tulbure ordinea publica internationala si armonia intre popoare.
Putem, deci, defini dreptul international penal ca un ansamblu de norme juridice, conventionale sau cutumiare, stabilite sau acceptate de state ca parte a dreptului international public, in baza carora este organizata incriminarea si reprimarea faptelor antisociale prin care se aduce atingere unor interese fundamentale ale comunitatii internationale.
In forma si dezvoltarea dreptului pozitiv al reprimarii penale internationale un rol important il reprezinta in conditiile contemporane si rezolutiile Adunarii Generale a O.N.U., care, asa cum a dovedit-o practica relatiilor internationale, au adus si aduc o deosebita contributie la stabilirea principiilor colaborarii intre state. Prin rezolutii ale Adunarii Generale s-a exprimat adesea, drept uniform in reprimarea unor infractiuni grave cum sunt cele impotriva pacii si securitatii internationale, in care nu s-a putut inca opera o codificare, sau au fost afirmate principiile de reprimare a unor infractiuni, in baza carora au fost ulterior, elaborate conventii internationale.
Izvoarele subsidiare de drept international public (jurisprudenta, doctrina, echitatea si uzantele internationale) contribuie de asemenea, desi nu direct, la conturarea institutiilor de drept international penal, la dezvoltarea si aplicare uniforma a acestora.
Jurisprudenta, prin interpretarea pe care o da reglementarilor juridice in procesul de aplicare a acestora, clarifica aspectele mai obscure ale reglementarii, umple lacunele si indreapta inadvertentele, iar uneori adapteaza institutiile invechite la noile realitati, in baza principiilor generale recunoscute in doctrina contemporana.
Este recunoscut rolul deosebit pe care l-au jucat in dreptul international penal tribunalele militare de la Nuremberg si Tokio, care prin hotararile lor au contribuit decisiv la conturarea unor importante institutii ale raspunderii internationale a persoanelor in calitatea de agenti ai statului, intrate ulterior in dreptul international pozitiv.
Este cunoscut in dreptul international penal rolul de promotori pe care l-au indeplinit unii juristi eminenti, intre care elvetianul M. Moyner, care in 1872 propunea crearea unui tribunal international sau, mai recent, spaniolul Quintiliano Saldana, francezul Jaques Dumas si romanul Vespasian V. Pella, care sunt considerati precursori ai dreptului international penal modern, acestia dezvoltand in operele lor idei care au stat ulterior la baza reglementarilor internationale in materie.
Spaniolul Saldana s-a preocupat in mod deosebit de crearea unei jurisdictii internationale in cadrul unui curs tinut in 1925 la Academia de drept international de la Haga, intitulat "Justitia penala internationala", iar francezul Dumas a adus contributii importante la dezvoltarea principiilor raspunderii statului si agentilor sai, indeosebi in lucrarea "Responsabilitatea internationala a statelor", publicata in 1930.
Vespasian V. Pella (1897 - 1952) a fost un savant de renume mondial ce si-a depasit in multe privinte epoca prin caracterul vizionar al lucrarilor sale si prin stradania depusa in crearea unei institutii adecvate pentru reprimarea criminalitatii internationale.
In anumite lucrari, intre care "Criminalitatea colectiva a statelor si dreptul penal al viitorului", publicata in 1926, precum si in opera sa capitala publicata in 1946 si intitulata "Razboiul criminal si criminalii de razboi", el preconiza crearea unui drept penal interstatal avand ca obiect reprimarea actelor ilicite ale statelor in raporturile lor reciproce, pornind de la ideea ca razboiul de agresiune constituie o crima, aducand argumente pentru calificarea razboiului de agresiune ca o crima internationala, si pentru stabilirea in concret a crimelor de razboi.
In alte lucrari s-a ocupat de reprimarea pirateriei si altor crime indreptate impotriva statelor.
In calitatea sa de presedinte al Asociatiei Internationale de Drept penal, Vespasian V. Pella a adus contributii importante la dezvoltarea stiintei dreptului international penal sub deosebit de variate aspecte. In acelasi timp, la cererea unor foruri internationale a intocmit in 1935 planul unui "Cod represiv mondial" ca parte a planului general al unui cod de drept mondial, iar in 1950 a redactat un memorandum asupra instituirii unei curti criminale internationale, proiecte ce nu si-au gasit atunci materializarea, dar care constituie contributii de seama cu caracter de pionierat in directia unor eforturi care se situeaza in centrul atentiei in opera de dezvoltare a dreptului international penal.
2. Fundamentul juridic al raspunderii penale internationale 
Potrivit dreptului international contemporan, pe langa state, sunt subiecte de drept international si natiunile, precum si popoarele care lupta pentru eliberarea lor, acestea bucurandu-se de anumite drepturi inca inainte de a se constitui in state independente. De asemenea, organizatiile internationale guvernamentale sunt subiecte derivate de drept international, in limita competentei lor, potrivit specializarii domeniului in care activeaza.
De aceea, in limitele aratate, si aceste entitati de drept international pot si trebuie sa raspunda pentru daunele produse prin actiunile lor.
In dreptul international violarea unei reguli juridice ia caracterul mai larg al violarii unei obligatii internationale. Pot fi incalcate normele cutumiare sau conventiile internationale, dar pot fi incalcate si principiile de drept international care au caracterul unor norme de jus cogens, dupa cum pot sa nu fie respectate obligatiile asumate printr-un tratat bilateral sau deciziile unui organ arbitral ori ale unei instante judiciare internationale.
Violarea de catre un stat a unei obligatii internationale constituie un fapt international ilicit indiferent care ar fi izvorul obligatiei internationale violate, iar regimul juridic aplicabil este acelasi in toate cazurile, autorul faptei fiind obligat sa repare prejudiciul produs.
Prejudiciul produs poate consta intr-o atingere adusa unei mari diversitati de drepturi ale statului insusi sau care sunt ocrotite de acesta, din variate domenii ce tin de suveranitatea statului, de pozitia sa politica sau de valorile sale politice si morale fundamentale, de teritoriul sau bunurile acestuia, de drepturi economice (patrimoniale) sau extraeconomice (morale, nepatrimoniale).
Reparatia prejudiciului produs este subordonata in dreptul international, ca si in dreptul intern, existentei unei legaturi de cauzalitate intre violarea regulii de drept (a obligatiei internationale) si prejudiciul efectiv suferit.
In doctrina clasica a dreptului se considera ca pentru a se angaja raspunderea juridica autorul prejudiciului trebuie sa fi avut un comportament imputabil, neadecvat (dol, neglijenta, omisiune, imprudenta, etc), raspunderea fara vina, denumita si obiectiva, bazata pe risc, nefiind admisa decat cu titlu exceptional (risc profesional, risc industrial, etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Raspunderii Penale Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!