Formele Infractiunii Intentionate

Cuprins referat Cum descarc?

I. Fazele de desfasurare ale infractiunii intentionate
1.Notiune;
2.Perioada interna;
3.Perioada externa.
II. Formele infractiunii intentionate in raport de fazele ei de desfasurare:
1.Notiune si caracterizare;
2.Formele infractiunii intentionate
III. Notiunea de etape ale desfasurarii activitatii infractionale
IV. Formele infractiunii intentionate in raport cu etapele de desfasurare
1.Notiune si caracterizare
V. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I.FAZELE DE DESFASURARE ALE INFRACTIUNII INTENTIONATE
1.Notiune
Infractiunea este intotdeauna o manifestare a omului in sfera relatiilor sociale. Activitatea infractionala se desfasoara, de regula, in timp si spatiu. Savarsirea infractiunii poate parcurge mai multe momente sau faze in drumul ei spre producerea rezultatului socialmente periculos
Fazele de desfasurare a infractiunii intentionate sunt acele etape pe care le poate parcurge activitatea infractionala din momentul conceperii sale pana in momentul producerii urmarilor socialmente periculoase.
Doctrina penala este unanima in a distinge perioade in care se desfasoara activitatea infractionala si anume:
- o perioada interna sau psihica, de conceptie si decizie;
- o perioada externa sau de executie a deciziei de a savarsi infractiunea.
2.Perioada interna
Inainte de a incepe executarea activitatii fizice, in forul interior al individului are loc procesul luarii hotararii infractionale care va insoti si dirija activitatea materiala.
In cazul tuturor infractiunilor intentionate, rezolutia infractionala precede in timp executarea.
Formarea hotararii infractionale are loc in psihicul subiectului, in cadrul perioadei interne, in care se disting trei momente:
- nasterea ideii infractionale ;
- deliberarea, adica compararea, in vederea deciziei, a alternativelor savarsirii sau nesavarsirii infractiunii, a avantajelor si dezavantajelor atrase de fiecare alternativa in parte;
- decizia sau rezolutia infractionala, adica hotararea de a savarsi infractiunea.
Toate aceste momente sau faze exista in cazul infractiunilor savarsite cu intentie, fiindca la toate aceste infractiuni savarsirea faptei este precedata de o perioada interna.
Deoarece toate aceste momente ce caracterizeaza perioada interna se petrec in psihicul faptuitorului, ele nu pot fi cunoscute decat in masura in care latura subiectiva s-a manifestat in acte de conduita care tin de perioada externa a savarsirii infractiunii.
Astfel, hotararea infractionala si manifestarea ei nu atrag raspunderea penala a celui ce a luat-o si comunicat-o, deoarece nu corespund conceptului de infractiune.
3.Perioada externa sau de executare, cuprinde intreaga manifestare exterioara, adica toate actiunile si actele efectuate in vederea realizarii hotararii de a savarsi infractiunea. In aceasta perioada, desfasurarea activitatii infractionale parcurge asa-numitul drum al infractiunii (iter criminis), de la prima manifestare externa in executarea rezolutiei infractionale pana la producerea rezultatului socialmente periculos si pana la ultima evolutie eventuala a acestui rezultat.
Asa cum se arata in literatura de specialitate, spre deosebire de rezolutia sau hotararea infractionala care, odata adoptata ramane identica cu ea insasi, cata vreme nu este abandonata ori inlocuita cu alta rezolutie, realizarea ei, prin savarsirea activitatii care formeaza latura obiectiva a infractiunii, nu poate avea loc decat prin desfasura-rea in timp si prin parcurgerea mai multor momente sau faze. Fiecare dintre aceste momente ori faze reprezinta tot atatea stadii progresie, variabile in continut in raport cu apropierea lor de momentul sau faza finala.
Sunt cunoscute 3 faze ale desfasurarii activitatii infractionale, in perioada externa:
o Faza actelor preparatorii sau de pregatire,
o Faza actelor de executare
o Faza urmarilor
1. Faza actelor pregatitoare este caracterizata prin desfasurarea unor activitati menite sa pregateasca executarea hotararii infractionale.
2.Faza actelor de executare consta in infaptuirea actiunii ilicite care va genera producerea de urmari, fara de care nu poate avea loc.
3. Faza urmarilor se caracterizeaza, asa cum arata denumirea sa, prin producerea rezultatului ori urmarilor dorite sau acceptate de faptuitor. Momentul initial al acestei faze este, asa cum s-a aratat, acela al savarsirii in intregime a faptei, urmata de producerea efectiva a urmaririi imediate. In unele cazuri, faza urmarilor poate dura mai mult, fie datorita prelungirii in timp a insasi actiunii care duce la amplificarea urmaririi, fie din cauza amplificarii ulterioare a rezultatului produs. Spre exemplu, la infractiunea de furt urmarea se produce imediat, de indata, pe cand la infractiunea de omor prin otravire, urmarea se poate produce dupa un anumit timp de la executarea actului infractional.
II. Formele infractiunii intentionate in raport de fazele ei de desfasurare
1. Notiune si caracterizare
Legiuitorul incrimineaza ca infractiuni faptele care au produs urmarea socialmente periculoasa, adica cele ajunse in faza consumarii, intrucat acestea sunt de natura sa prezinte pericol social, in sensul art.18 C.P., pentru a fi caracterizate ca atare.
Infractiunea consumata reprezinta forma tipica a infractiunii descrise in norma penala. In anumite situatii sunt incriminate si activitatile ajunse in faza executarii infractiunii, iar in cazuri cu totul deosebite chiar cele ce formeaza doar pregatirea infractiunii.
Spre deosebire de infractiunea consumata, actele de pregatire si tentativa constituie forme atipice ale infractiunii.
In stiinta dreptului penal, prin forme ale infractiunii se inteleg acele feluri sau variante ale aceleiasi infractiuni care se deosebesc intre ele dupa stadiul in care se afla sau la care s-a oprit activitatea infractionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Infractiunii Intentionate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!