Formele infractiunii

Extras din referat Cum descarc?

Desfasurarea activitatii infractionale.
Infractiunea este o manifestare a omului in sfera relatiilor sociale. Ca act de conduita exterior, infractiunea presupune o desfasurare in spatiu si timp.
Desfasurarea activitatii infractionale spre rezultatul socialmente periculos cunoaste mai multe etape, momente, care sunt cercetate de doctrina penala, intrucat de ele se leaga consecinte juridice.
Doctrina penala este unanima in a distinge doua perioade in care se desfasoara activitatea infractionala: perioada interna si perioada externa. 
Perioada interna. Perioada interna sau psihica este tarmurita de doua momente: al incoltirii ideii de a savarsi o infractiune (ca moment initial) si luarea hotararii de a savarsi infractiunea (ca moment final). Intre cele doua momente se situeaza deliberarea sau lupta motivelor.
In perioada interna se disting trei momente:
a) al nasterii, al conceperii ideii de a savarsi o infractiune -  motivatia acestei idei intereseaza pe criminolog si deopotriva pe judecator, acesta din urma avand de individualizat pedeapsa pentru infractiunea savarsita;
b) urmatorul moment este cel al deliberarii in care persoana cantareste motivele pro si contra ideii de a savarsi o infractiune;
c) cel de al treilea moment este cel al deciziei, al hotararii de a savarsi o infractiune moment ce finalizeaza perioada interna, subiectiva, psihica, perioada care este intalnita numai la infractiunile intentionate.
Intrucat luarea hotararii de a savarsi si infractiunea nu depaseste forul interior al persoanei, exista doar in constiinta acesteia, perioada nu are relevanta penala.
Luarea hotararii de a savarsi o infractiune nu este incriminabila deoarece nu este o manifestare a individului in sfera relatiilor sociale. Gandul criminal nu reprezinta un pericol (o amenintare) cata vreme nu s-a realizat intr-o fapta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele infractiunii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Lector. univ. dr. Daniela Czika -  Suport de cord ID -  2019
2. Radu I. Motica, Elemente de drept, Vol. I, Drept Public, Editura Universitas Timisiensis, 1999
3. F. Streteanu, D.Nitu, Drept penal. Partea generala, Vol. I, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2014


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!