Forme de gestiune a serviciilor publice

Extras din referat Cum descarc?

Prin notiunea de gestiune se intelege administrarea patrimoniului, a unor bunuri ale unei persoane, de catre reprezentantul sau, totalitatea operatiunilor efectuate de un gestionar cu privire la primirea, pastrarea sau eliberarea unor bunuri/materiale sau valori banesti. De asemenea, in Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, in art.23, termenul de gestiune este definit astfel ,, gestiunea serviciilor de utilitati publice reprezinta modalitatea de organizare, functionare si administrare a serviciilor de utilitati publice, in scopul furnizarii prestarii acestora, in conditiile stabilite de autoritatile administratiei locale. 
Din examinarea prevederilor legale, cat si din literatura de specialitate, am identificat urmatoarele moduri de gestionare a serviciilor publice:
-  administrarea prin regii autonome si societati comerciale;
-  contracte de concesionare;
-  contracte de inchiriere;
-  contractul civil;
-  contract comercial;
-  locatia de gestiune;
-  parteneriat public-privat.
Modalitatile de mai sus corespund formelor de gestiune recunoscute de literatura de specialitate ca fiind: 
- gestiune directa;
- gestiunea semi-directa: se realizeaza prin stabilimente sau institutii publice, cu sau fara personalitate juridica, carora li se incredinteaza servicii publice administrative; 
- gestiunea delegata.
Autoritatea administratiei publice care a creat un serviciu public nu trebuie sa se ocupe in mod direct de acesta, ea putand incredinta gestionarea lui unei terte persoane, publice sau private. 
In Romania, gestiunea serviciilor de utilitati publice se organizeaza si se realizeaza in urmatoarele forme:
(a) gestiunea directa sau gestiune in regie;
(b) gestiune indireca sau gestiune delegata.
A. Gestiunea directa
In cazul gestiunii directe, autoritatea publica care a creat un serviciu il asigura ea insasi. Gestiunea directa sau gestiunea in regie este modalitatea de gestiune in care autoritatile deliberative si executive, in numele unitatilor administrative-teritoriale pe care le reprezinta, isi asuma si exercita nemijlocit toate competentele si responsabilitatile ce le revin potrivit legii cu privire la furnizarea/prestarea serviciilor publice, cu propriile lor mijloace materiale sau financiare. Gestionarea directa este modul traditional de conducere a majoritatii serviciilor publice administrative, cum ar fi politia, apararea, serviciile de urbanism, starea civila. 
Gestiunea directa se realizeaza prin intermediul unor operatori de drept public infiintati la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, in baza hotararilor de dare in administrare adoptate de autoritatile deliberative ale acestora. 
De asemenea, in cadrul acestei forme de gestiune, autoritatea publica insarcinata cu crearea unui serviciu public alege sa il gestioneze ea insasi, utilizand propriul personal si propriile bunuri. Prin urmare, gestionarea in regie a unui serviciu public consta in preluarea gestionarii functionarii acestuia de catre persoana publica ce l-a creat, cu propriile resurse materiale, umane si financiare.
Avantajele gestiunii directe: 
-  toate deciziile sunt in mana autoritatilor administratiei publice locale;
-  exista garantia aplicarii politicilor pe care le doreste administratia publica locala;
-  mentinerea unui nivel ridicat de calitate si securitate: in plus, securitatea furnizarii serviciilor, in special securitatea aprovizionarii;
-  preturile sunt mai mici decat cele practicate de catre operatorii privati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme de gestiune a serviciilor publice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Irina Bilouseac, Servicii publice locale,Bucuresti, Ed. Didactica si Pedagocica, 2013;
2. Oliviu Puie, Serviciile de utilitate publica, Bucuresti, Ed. Universul Juridic, 2012


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!