Formarea profesionala

Cuprins referat Cum descarc?

I.Notiuni introductive 3
1.Definirea termenilor 3
2.Regelementarea si obiectivele principale ale formarii profesionale 4
II.Faze ale formarii profesioanale 4
1.Formarea profesionala prin sistemul de invatamant 4
2.Formarea profesioanala in afara sistemului de invatamant 6
2.1 Formarea profesionala a adultilor 6
2.2 Formarea profesioanala a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca 8
2.3 Formarea profesioanala a salariatilor 10
23.1 Contracte speciale de formare profesionala 12
a) contractul de adaptare profesionala 12
b)contractul de calificare profesionala 13
23.2.Contractul de ucenicie la locul de munca 14
SPETE 15


Extras din referat Cum descarc?

I.Notiuni introductive
1.Definirea termenilor 
Formarea profesionala reprezinta activitatea desfasurata de o persoana inainte de incadrarea sa in munca, in scopul de a dobandi cunostinte de cultura generala si de specialitate, necesare pentru exeritatrea unei profesii sau meserii.
Conceptul de formare profesionala are doua acceptiuni.In sens retrans prin formarea profesionala se intelege dobandirea cunostinteleor si calificarilor necesare pentru ocuparea unui post.
In sens larg insa, formarea profesionala cuprinde doua etape: formarea profesionala initiala si continua. Formarea profesionala initiala semnifica dobandirea cunostintelor cerute de lege pentru ocuparea unui post. Formarea profesionala continua reprezinta activitatea ce asigura dezvoltarea competentelor profesionale initiale ori dabandirea de noi competente. 
Formarea profesionala trebuie sa le permita unora sa-si schimbe profesia, altora sa-si schimbe meseria iar altora sa le dobandeasca o crestere a nivelului de pregatire prin perfectionare, in scopul de a raspunde unor nevoi reale de personal calificat aagentilor economici.
Piata muncii in Romania cunoaste o evolutie rapida, datorita schimbarilor economice,unele meserii sunt din ce in ce mai putin solicitate,apar noi ocupatii,cerintele agentilor economici impun standarde profesionale ridicate. Forta de munca ramane factorul primordial al dezvoltarii economice, in prezent ea este afectata pe de o parte de lipsa de locuri demunca, iar pe de alta parte de faptul ca nu intotdeauna calificarile corespund nevoilor reale ale beneficiarilor.
Activitatea de formare profesionala este o masura activa de combatere a somajului, avand ca scop final adaptarea fortei de munca la cerintele pietei muncii. Totusi rezultatele acestei activitati sunt dificil de masurat si se inscriu in ansamblul actiunilor menite sa contribuie atat la diminuarea impactului psihologic al somajului asupra persoanelor, cat si la asigurarea mobilitatii profesionale a fortei de munca. Investitiile in indrumarea si formarea profesionala sunt din ce in ce mai dependente de natura specifica si masurabila a rezultatelor. Formarea profesional trebuie urmarita si evaluata pe tot parcursul derularii procentului de reinsertie pe piata muncii a absolventilor reprezentand un bun indicator al calitatii acestuia.
Formarea profesionala este segmentul resurselor umane asupra careia se exercita cele mai multe presiuni economice si sociale, trecerea de la o economie de piata, dupa 1990, a determinat ca obiectivele principale sunt competivitatea,insertia profesioanala, parteneriatul social si o dezvoltare regionala echitabila, altfel spus, formarea profesionala este cheia succesului in toate politicile sectoriale cu efecte directe aupra calitatii fortei de munca. 
2.Regelementarea si obiectivele principale ale formarii profesionale 
In ceea ce priveste formarea profesionala generala, actul normativ de baza il constitui Legea invatamantului nr.84/1995. Cadrul special al formarii profesionale este stabilit de Codul muncii(art.188-213) si de Ordonanta Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionala adultilor.
Alte acte normative referitoare la formarea profesionala sunt:
- Legea nr 76/2002 privind sisitemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
- Legea nr.200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor prfesionale pentru profesiile regelementate din romania 
- 279/2005 privind ucenicia la locul de munca
- Ect.
Obiectivele principale ale formarii profesionale:
- Obtinerea une calificari profesionale 
- Adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca
- Actualizarea cunostintelor 
- Reconversia profesionala determinate de restructurari socio-economice
- Dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee modern necesare pentru realizarea activitatilor profesionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Profesionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!