Forma de regim politic a statului Franța

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
1. Regimul politic semiprezidential al Republicii Franceze 3
1.1. Context istoric general 3
1.2. Caracteristici ale regimului politic francez actual 4
2. Institutia Sefului de Stat in Franta 5
2.1. Aspecte istorice privind institutia Sefului de Stat in Franta 5
2.2. Alegerea, atributiile si puterile Presedintelui in Franta 5
CONCLUZII 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Franta, oficial Republica Franceza, este o tara din Europa de Vest, dar include si multe insule si teritorii de pe alte continente. 
Dintre marile tari europene, Franta este cea mai veche tara din jurul unui domeniu regal si a fost organizata initial in Ile-de-France (cu capitala Paris). Franta este membru al Comisiei Europene si membru fondator al Uniunii Europene, al zonei euro si al spatiului Schengen. El este, de asemenea, unul dintre membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite. De asemenea, face parte din Organizatia Internationala a Americii Latine Francofone. 
Republica Franceza este o tara unificata, o tara democratica organizata ca o republica semi-prezidentiala. Este o tara dezvoltata cu a cincea cea mai mare economie din lume in 2008. Declaratia privind apararea drepturilor omului si a drepturilor civile exprima valorile pe care le reprezinta si se simte foarte persistenta. 
Din punct de vedere militar, Franta este membra a OTAN (retrasa din OTAN in 1968 si revenita partial in 2002) si una dintre cele sapte tari care detineau oficial bombe atomice. Este considerata una dintre marile puteri de dupa al doilea razboi mondial. 
Republica Franceza este o republica semi-prezidentiala unificata, iar traditia sa democratica este guvernata de Constitutia celei de-a cincea Republici Franceze adoptata prin referendum la 28 septembrie 1958. Puterea executiva este reprezentata de presedinte, ales prin vot universal, pentru un mandat de 5 ani (7 ani pana in 2002) , iar guvernul este condus de primul ministru numit de presedinte. 
Puterea legislativa este reprezentata de parlamentul bicameral francez format din Adunarea Nationala Franceza si Senat. Membrii Adunarii Nationale reprezinta circumscriptiile locale si sunt alesi printr-o singura alegere generala pentru un mandat de cinci ani. Parlamentul are puterea de a dizolva guvernul, motiv pentru care decizia este luata de majoritatea Parlamentului. Senatorii sunt alesi de colegiul electoral format din alesi locali (consilieri municipali si locali) din regiune pentru un mandat de 6 ani. Puterea legislativa a Senatului francez este limitata, cele doua camere trebuie sa convina asupra legii, dar in caz de divergenta, Adunarea Nationala este determinata de Congres, cu exceptia Constitutiei si a anumitor legi organice. 
1. REGIMUL POLITIC SEMIPREZIDENTIAL AL REPUBLICII FRANCEZE
1.1. Context istoric general
Sistemul semi-prezidential isi propune sa suplineasca numeroasele neajunsuri ale sistemului prezidential, dar si sa suplineasca deficientele sistemului parlamentar. Prevede o cale de mijloc in care presedintele ales de intregul popor devine arbitrul intre puterile statului.
Istoria dezvoltarii politice franceze a starnit un mare interes, deoarece in sistemul politic francez, aproape toate formele de guvernare au pierit una dupa alta. De la monarhia absoluta, monarhia constitutionala, imperiul si republica parlamentara, a devenit acum un sistem semi-prezidential. 
Pentru istorici, in special politologi, Franta este o tara cu cinci republici si, in ceea ce priveste organizarea politica, Franta s-a dezvoltat in mai multe etape diferite. 
Prima Republica a Frantei a fost infiintata pe baza constitutiei adoptate la 24 iunie 1793, care a condus si a realizat in mod direct idealurile revolutiei din 1789. Victoria revolutiei franceze, marcata de demolarea Bastiliei la 14 iulie 1789 (data Zilei Nationale a Frantei), a indicat eliminarea monarhiei si pregatirea pentru infiintarea unui guvern republican. 
A II-a republica franceza a fost numele sistemului politic francez din 1848 pana in 1852. Guvern republican, nascut dupa revolutia din 1848 si a supravietuit pana la lovitura de stat a lui Louis Napoleon Bonaparte in 1852. Regimul original din istoria Frantei a fost primul din cauza scurtei sale durate si al doilea pentru ca a fost ultimul regim instituit dupa revolutie.
Republica a III-a franceza a fost numele sistemului politic francez din 1870 pana in 1940. Este o democratie parlamentara, a aparut dupa caderea celui de-al doilea imperiu francez dupa izbucnirea razboiului franco-prusian in 1870 si a supravietuit pana la caderea Franta in Franta. Inceputul celui de-al doilea razboi mondial in 1940. A treia republica a fost promulgata de Constitutie si infiintata in mod oficial in 1875. 
De la adoptarea Constitutiei la 13 octombrie 1946 pana la adoptarea Constitutiei celei de-a V-a republici in octombrie 1958, a IV-a republica a fost numele sistemului politic al republicii din Franta din iunie 1944 pana in octombrie 1958. 
A V-a republica este un sistem parlamentar in care ramurile executive si legislative coopereaza intr-un sistem de separare a puterilor. Spre deosebire de un sistem prezidential in care doua regimuri sunt strict separate (precum regimurile din Statele Unite si Brazilia), fiecare regim are mijloacele de a exercita presiuni asupra celuilalt: 
- Adunarea Nationala poate rasturna guvernul printr-o motiune de cenzura;
- Presedintele poate dizolva Adunarea Nationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forma de regim politic a statului Franta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. TRATATE, CURSURI, MONOGRAFII
1. Deaconu, S. (coord.) (2015) Codex constitutional: constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene. Bucuresti: Editura Monitorul Oficial;
2. Ionescu, C. (1994) Sisteme constitutionale contemporane. Bucuresti: Editura Sansa;
3. Radu A. (coord.) (2012) Sfera Politicii. Revista de stiinte politice. Volumul XX. Numarul 3. Bucuresti: Editura FUNDATIA SOCIETATEA CIVILA;
4. Tofan, D. A. (2006) Institutii administrativ europene. Bucuresti: Editura C.H. Beck;
5. Vieriu, E. si Vieriu, D. (2010) Drept constitutional si institutii politice. Bucuresti: Editura Pro Universitaria.
II. SITE-URI INTERNET
1. International Monetary Fund [online] Rapoarte privind perspectivele economice mondiale. Disponibil la adresa: https://www.imf.org/en/Countries/FRA/ [Accesat la data de 05 februarie 2021];
2. Juridice.ro [online] Despre fundamentul constitutional al coabitarii dintre Presedinte si Premier. T. Papuca. Disponibil la adresa: <https://www.juridice.ro/218226/despre-fundament-ul-constitutional-al-coabitarii-dintre-presedinte-si-premier.html/ [Accesat la data de 06 februarie 2021];
3. Parlement Fraincais [online] Parlamentul francez. Disponibil la adresa: http://www.parlement.fr/ [Accesat la data de 05 februarie 2021];
4. Senat [online] Istorie. Disponibil la adresa: http://www.senat.fr/histoire/senat_cinquieme_r-epublique.html/ [Accesat la data de 05 februarie 2021];
5. UE [online] Toate statele membre ale UE pe scurt. Disponibil la adresa: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/france_ro/ [Accesat la data de 05 februarie 2021].


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!