Fondul Social European FSE

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitia Fondului Social European 3
2. Domeniile de interventie ale Fondului Social European 3
3. Temele orizontale ale FSE 4
4. Politica de coeziune a Uniunii Europene 4 
5. Necesitatea politicii de coeziune economica si sociala 5
6. Obiectivele politicii de coeziune a UE pentru perioada 2007-2013 6
7. Instrumentele structurale ale Uniunii Europene 7
8. Programele operationale ale Romaniei 7
9. Politica de ocupare si politica sociala a UE 9
10. Programele operationale finantate din FSE in Romania 11
11. Institutiile responsabile de implementarea FSE in Romania 11
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

FONDUL SOCIAL EUROPEAN
1. Definitia Fondului Social European
Fondul Social European (FSE) este instrumentul principal prin care Uniunea Europeana finanteaza obiectivele strategice ale politicii de ocupare. Pentru 50 de ani, FSE a investit in programe dedicate cresterii gradului de ocupare in statele membre UE. 
Pentru perioada de programare 2007- 2013, scopul interventiilor FSE este de a sustine statele membre sa anticipeze si sa administreze eficient schimbarile economice si sociale. Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 1081/2006 privind Fondul Social European propune domeniile si principiile prin care se poate realiza dezvoltarea resurselor umane in perioada urmatoare. 
2. Domeniile de interventie ale Fondului Social European
FSE finanteaza urmatoarele prioritati:
o Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor;
o Cresterea accesului si a participarii pe piata muncii;
o Promovarea incluziunii sociale prin lupta impotriva discriminarii si facilitarea accesului pe piata muncii pentru persoanele dezavantajate.
In acelasi timp, in regiunile mai putin dezvoltate care se inscriu sub obiectivul convergenta, FSE va sustine:
o Investitiile in capital uman, in special prin imbunaatatirea sistemelor de educatie si formare;
o Actiuni avand drept scop dezvoltarea capacitatii institutionale si a eficientei administratiilor publice, la nivel national, regional sau local.
3. Temele orizontale ale FSE
Parteneriatul. In vederea obtinerii unui impact sporit al rezultatelor sale, FSE sustine aplicarea principiului parteneriatului intre toti actorii socio- economici relevanti implicati, incepand cu perioada de programare s continuand cu implementarea si evaluarea modului de folosire a sprijinului financiar al Uniunii Europene.
Actiuni inovative si initiative transnationale. Incepand cu principiile promovate in cadrul initiativei comunitare EQUAL 2000-2006, FSE sustine includerea actiunilor inovative si a initiativelor transnationale printre actiunile care vor fi finantate prin programele operationale. Aceste operatiuni vor permite colaborarea intre autoritatile publice, partenerii sociali, reprezentantii societatii civile, cu scopul de a promova schimbul de bune practici in domeniul dezvoltarii resurselor umane. 
Sanse egale. Promovarea egalitatii de sanse constituie o prioritate a actualei perioade de programare. 
4. Politica de coeziune a Uniunii Europene
In preambulul Tratatului de la Roma, semnat in 1957, Statele Membre mentionau necesitatea de ,,a consolida unitatea economiilor lor in vederea asigurarii unei dezvoltari armonioase prin reducerea diferentelor care exista intre diferitele regiuni, precum si a ramanerii in urma a regiunilor defavorizate". 
Principiile politicii de coeziune a Uniunii Europene 2007-2013 sunt redate in Orientarile Strategice Comunitare pentru Coeziune (Community Strategic Guidelines), document al Comisiei Europene prin care se stabilesc prioritatile de dezvoltare la nivelul Uniunii, in urmatoarea perioada. Aceste prioritati au fost preluate de Statele Membre in documentele lor strategice, respectiv Cadrul Strategic National de Referinta si programele operationale. 
Perioada 2007-2013 reprezinta o noua perioada de programare a instrumentelor structurale avand la baza un set de regulamente ce contin prevederi cu privire la domeniile care vor fi finantate, precum si la principiile aplicabile si mecanismele de gestionare si implementare a fondurilor. 
Fondul Social European este unul dintre fondurile structurale create pentru a reduce diferentele de dezvoltare existente intre Statele Membre si regiunile Uniunii Europene si de a le ajuta sa atinga un nivel de trai cat mai ridicat. 
Fondul Social European este primul fond structural constituit si reprezinta instrumentul financiar prin care se implementeaza Strategia Europeana de Ocupare, avand ca obiectiv crearea de locuri de munca mai bune si furnizarea de abilitati si competente superioare persoanelor angajate sau celor aflate in cautarea unui loc de munca. 
In perioada de programare 2007-2013, la nivelul Uniunii Europene, pentru FSE sunt alocate aproximativ 75 mld. EUR, pentru proiecte destinate dezvoltarii capitalului uman si cresterii participarii pe piata muncii. 
Aceasta suma este suplimentata cu contributia proprie, din surse publice sau private, diferita in functie de obiectivul caruia ii apartine fiecare Stat Membru sau regiune a Uniunii Europene. Romania va asigura o contributie proprie de 15%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Social European FSE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!