Fondul Monetar Internațional

Cuprins referat Cum descarc?

I. Precizari prealabile 3
II. Responsabilitati si functii 4
III. Structura 6
IV. Relatiile Romaniei cu Fondul Monetar International 7
Bibliografie: 10


Extras din referat Cum descarc?

I. Precizari prealabile
Odata cu adancirea relatiilor economice si politice intre tari, au aparut si s-au dezvoltat o serie de institutii financiare internationale care au un rol din ce in ce mai important in supravegherea si stabilizarea sistemului financiar-monetar international. Dupa al doilea razboi mondial, situatia dificila cu care se confruntau toate statele lumii a impus organizarea de reuniuni internationale care sa gaseasca solutii in vederea relansarii economiei mondiale. Desfasurata intre 1 si 22 iulie 1944, Conferinta de la Bretton Woods a ramas in amintirea participantilor ca una dintre cele mai stralucite reuniuni internationale consacrate vreodata unor scopuri specifice. 
Lucrarile conferintei aveau drept scop cautarea si prezentarea remediilor pentru combaterea dezordinii si instabilitatii monetare cronice, solutii de inlaturare a barierelor vamale excesive si a restrictiilor netarifare din calea comertului international si alte probleme acute cu care se confruntau statele lumii. Solutionarea acestor probleme viza un nou stil de viata economica internationala, care sa aiba la baza dezvoltarea schimburilor, a tranzactiilor si miscarea capitalului international in context multilateral.
,,Planul White" preconiza infiintarea unui ,,Fond Monetar-International", constituit din aur si monede nationale, care sa furnizeze tarilor membre, in schimbul monedei lor nationale, valuta straina necesara pentru realizarea tranzactiilor comerciale externe si pentru stabilirea echilibrului balantelor de plati. Pozitia americana a avut castig de cauza, Conferinta adoptand in liniile sale principale ,,Planul White". Astfel, prin acordurile incheiate Conferinta monetara din iulie 1944 a prevazut infiintarea a doua institutii: Fondul Monetar International (FMI) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).
In conformitate cu acordurile de la Bretton Woods, Fondul Monetar International urma sa detina rolul principal in cadrul noului sistem monetar international. In acelasi timp, s-a facut precizarea ca o ,,tara nu poate deveni membra a BIRD, atata timp cat nu este membra a FMI". 
La 15 noiembrie 1947, Fondul Monetar International a obtinut statutul de institutie specializata a ONU, dupa ce Adunarea Generala a ONU a aprobat acordul incheiat de ECOSOC cu Fondul Monetar, in conformitate cu Articolele 57 si 63 din Carta Natiunilor Unite. Astfel a fost infiintat Fondul Monetar International, care are 188 de tari membre, rolul ei fiind a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balantei de plati. 
In momentul aderarii la FMI, fiecare tara contribuie cu o anumita suma de bani numita "cota de subscriere". La sfarsitul lunii octombrie 2009, totalul cotelor se cifra la 346 mld. USD. Resursele Fondului sunt folosite pentru acordarea de sprijin financiar tarilor membre in scopul echilibrarii balantelor de plati. Acordarea sumelor se face la cererea tarilor membre, in anumite conditii convenite si se realizeaza, ca tehnica, sub forma unui schimb de valute - moneda nationala a tarii solicitatoare contra o alta valuta.
II. Responsabilitati si functii
Scopul Fondului Monetar International este de a preveni crizele sistemului, incurajand tarile sa adopte politici economice solide; este, de asemenea - asa cum si numele sugereaza -, un fond ce poate veni in ajutorul membrilor ce au nevoie de finantare temporara pentru a redresa probleme de balanta a platilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Tratate, monografii, cursuri
Gheorghe Carmen Adriana, Drept bancar comunitar, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008
Negrus Mariana, Toma Ramona, Institutii Bancare Internationale, Editura Alma Mater, Sibiu, 2002
Tileaga Cosmin, Organizatii economice internationale, Editura Universitatii ,,Lucian Blaga'', Sibiu, 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!