Fondul Comercial

Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Notiuni generale
1.1. Definirea fondului de comert
Prin Legea nr. 298/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, a fost data o definitie a fondului de comert, aceasta constituind "ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale (marci, brevete, embleme, firme, vad comercial etc.), utilizate de un comerciant in vederea desfasurarii activitatii sale, avand drept scop atragerea clientelei si totodata obtinerea de profit. 
In doctrina, fondul de comert mai este desemnat si cu denumirea de patrimoniu comercial. Aceasta notiune are o acceptiune exclusiv economica, referindu-se la bunurile destinate desfasurarii activitatii comerciale. Nu poate avea, insa, o semnificatie juridica, deoarece, in sistemul nostru de drept o persoana nu poate avea doua patrimonii, unul civil si altul comercial, ci un singur patrimoniu. In cazul unei societati comerciale, intrucat este subiect de drept, ea are un patrimoniu distinct de patrimoniile asociatilor, dar in acest caz fondul de comert al societatii nu se confunda cu patrimoniul acesteia. 
1.2. Delimitarea notiunii de " fond de comert " de alte notiuni invecinate 
Notiunea de " fond de comert " este destul de greu de stabilit cu atat mai mult cu cat, de multe ori, aceasta se confunda cu unele institutii apropiate. Astfel:
a) Fondul de comert trebuie delimitat de clientela
"Clientela" este un element esential al fondului de comert. Fara clientela, comerciantul nu ar putea face comert. Totusi, in regimul liberei concurente clientela poate sa apartina in acelasi timp mai multor comercianti. De aceea, clientela este considerata mai de graba o componenta a unei alte notiuni, aceea de vad comercial. 
b) Fondul de comert trebuie delimitat de notiunea de intreprindere
Fondul de comert este ansamblul bunurilor pe care comerciantul le efectueaza prin vointa exercitarii comertului. 
Intreprinderea este o organizatie sistematica de catre comerciant a factorilor de productie, intre care se afla si bunurile afectate desfasurarii activitatii comerciale. 
Dar, organizarea priveste nu numai aceste bunuri, ci si capitalul si munca. Asadar, intreprinderea inglobeaza si elemente care nu fac parte din fondul de comert.
c) Fondul de comert poate fi delimitat de notiunea de societate comerciala 
"Societatea" este un concept juridic. Societatea comerciala este o persoana juridica, pe cand fondul de comert este format dintr-un ansamblu de bunuri, care apartin unei societati comerciale, asa incat, intre fondul de comert si societate exista o legatura juridica traditionala, legatura dintre persoana si bunuri.
d) Fondul de comert trebuie delimitat de notiunea de patrimoniu
Notiunea de fond de comert este distincta fata de notiunea de patrimoniu. Patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor comerciantului care au o valoare economica, spre deosebire de fondul de comert a carui definitie am dat-o mai sus. Aceasta inseamna, ca fondul de comert nu cuprinde creantele si datoriile comerciantului, cu toate ca ele fac parte din patrimoniul acestuia. Delimitarea fondului de comert de patrimoniu este surprinsa in lumina noilor prevederi ale noului Cod Civil si ale OUG nr.44/2008.
e) Notiunea de fond de comert se deosebeste de aceea de sucursala
Potrivit Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, in art. 43, alin. (1) sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale fiind calificate sedii secundare ale acestora la fel ca si agentiile, reprezentantele sau alte sedii secundare. 
Trasaturi definitorii ale sucursalei:
- Absenta personalitatii juridice
- Autonomie de gestiune
Avantaje economice ale sucursalei:
- Are dreptul sa dispuna de instalatii permanente 
- Trebuie sa fie condusa de o persoana care are puterea de a trata cu tertele persoane si de a angaja societatea in aceste relatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Comercial.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!