Filosofie Juridică - Petre Andrei

Extras din referat Cum descarc?

Petre Andrei
Petre Andrei (n. 29 iunie 1891, Braila - d. 4 octombrie 1940, Iasi) a fost un savant, sociolog, filosof, profesor si om politic, membru post-mortem (1991) al Academiei Romane. Voluntar in Primul Razboi Mondial, a fost profesor la Catedra de Sociologie a Universitatii din Iasi, deputat din partea Partidului National-Taranesc, subsecretar de stat si apoi ministru in mai multe guverne din Romania interbelica.
Inceputul carierei unui mare savant
Petre Andrei s-a nascut pe 29 iunie 1891 in orasul Braila. Urmeaza cursurile Liceului ,,Nicolae Balcescu" din Braila, iar in 1910, dupa ce obtine singura bursa disponibila pentru acel an, incepe cursurile Facultatii de Litere si Filosofie ale Universitatii din Iasi. Profesorii Dimitrie Gusti si Ion Petrovici sunt impresionati de calitatile tanarului student, oferindu-i acestuia distinctia ,,Magna cum laude" la finalizarea studiilor, la 15 iunie 1913. Obtine o noua bursa pentru continuarea studiilor doctorale si se specializeaza la Universitatea din Berlin, unde urmeaza cursul de logica si istoria filosofiei al profesorului Alois Riehl, dar si la Universitatea din Leipzig, unde frecventeaza cursurile predate de Wilhelm Wundt, Eduard Spranger, Ernst Cassirer, K. Schmidt.
Desi era scutit de serviciul militar, fiind orfan de tata si singurul sustinator al familiei, se inroleaza ca voluntar in Primul Razboi Mondial in Regimentul 38 Infanterie din Armata Romana. A absolvit cursurile Scolii de Ofiteri de Rezerva de la Targoviste si a fost repartizat la Regimentul 13 "Stefan cel Mare" si participa la luptele de la Oituz, Slanic si Valea Casinului, in care se distinge prin acte de bravura, fiind decorat cu ,,Steaua Romaniei", ,,Coroana Romaniei" si ,,Crucea de razboi cu bare".
Imediat dupa Primul Razboi Mondial, obtine doctoratul cu teza Filosofia valorii. Devine profesor in invatamantul liceal si preda la mai multe licee iesene intre care si Liceul National, iar incepand cu 1 decembrie 1922 este profesor la Catedra de sociologie a Universitatii din Iasi. Ca profesor, se numara printre cei care se opun introducerii politicii in Universitate, fiind, de altfel, de-a lungul intregii sale vieti, un adversar al extremismului, atat fascist, cat si bolsevic.
Intra in politica in Partidul National-Taranesc, alaturi de numeroase personalitati ale culturii si stiintei, iar intre 1928 si 1933 este deputat, calitate in care se remarca prin activitatea parlamentara bogata, talentul oratoric si initiativele legislative. Este numit pe rand subsecretar de stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor in perioada 13 iunie 1930-  10 octombrie 1931, , decan al Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi intre iunie - noiembrie 1932, subsecretar de stat la Ministerul Instructiunii Publice si Cultelor in perioada 12 august 1932 -  13 noiembrie 1933 si ministru al Educatiei Nationale intre 5 decembrie 1938 -  3 iulie 1940. In aceasta din urma calitate initiind, printre altele, o lege de organizare a invatamantului superior.
In data de 28 iunie 1940, in calitate de ministru al educatiei si membru al Consiliului de Coroana, Petre Andrei a votat pentru cedarea fara rezistenta armata a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Tinutului Herta si a Tinutului Buceag. Ceilalti 19 romani care au votat alaturi de Petru Andrei pentru cedarea fara rezistenta armata a teritoriilor romanesti au fost: Constantin Anghelescu,Constantin Argetoianu, Ernest Ballif, Aurelian Bentoiu, Mircea Cancicov, Ioan Christu, Mitita Constantinescu, Mihail Ghelmegeanu, Ion Gigurtu, Constantin C. Giurescu, Nicolae Hortolomei, Ioan Ilcus (Ministru de razboi), Ion Macovei, Gheorghe Mironescu, Radu Portocala, Mihai Ralea, Victor Slavescu, Gheorghe Tatarescu (prim ministru), Florea Tenescu (seful marelui Stat Major al Armatei).


Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofie Juridica - Petre Andrei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Andrei, Petre, Filosofia valorii, Prefata de Dimitrie Gusti, Fundatia Regelui Mihai I, 1945
Andrei, Petre, Jurnal, memorialistica, corespondenta, Editura Graphix, Iasi, 1993
Andrei, Petre, Fascismul, Editura Neuron, Focsani, 1995
Andrei, Petre, Sociologie generala, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, 1970
Andrei, Petre, Sociologia revolutiei, Editura Polirom, 1998
Maciu, Mircea (coord.), Petre Andrei, Opere sociologice, Editura Academiei, 1983
Mircea Maciu , Studiul la Opere sociologice, vol. I, E.A., Bucuresti, 1973


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!